Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IDEMO DALJE Srce vatreno, srce hrvatsko!

07.07.2018. 21:09
IDEMO DALJE Srce vatreno, srce hrvatsko!


Kakva drama, kakva radost, kakav osjećaj! Hrvatska je nakon 20 godina u polufinalu Svjetskog prvenstva. Večeras u Sočiju pala je Rusija nakon jedanaesteraca i Hrvatska će za prolazak u polufinale igrati u srijedu 11. srpnja u 20 sati u Moskvi protiv Engleske.
Rusi su u prvim minutama propustili kazniti nesigurnost hrvatske obrane. U šestoj minuti odlična situacija za Hrvatsku, Rebić je izbacio svog čuvara, pucao snažno iz mrtvog kuta, Akinfejev odbija u korner. Nakon kornera ponovno se Rebić našao u dobroj situaciji, ali glavom nije uspio pogoditi okvir gola. Bila je to najava prebacivanje igre na rusku polovicu. Opasni su "vatreni" bili preko desne strane gdje su se odlično nadopunjavali Vrsaljko i Rebić. Bila je to reakcija na obrambeni ruski blok u sredini terena gdje Modrićeve i Raktićeve kvalitete nisu dolazile do izražaja kao na prethodnim utakmicama. Ipak, kako je vrijeme prolazilo domaćini su primirili situaciju na terenu i iz naizgled bezopasne situacije preko Čeriševa poveli 1:0. Proključao je stadion Fišt što je dalo krila "zbornaji komandi". Šokirani igrači Zlatka Dalića na trenutak kao da su nestali s terena, dobili su i dva žuta kartona, a onda su prodor i asistencija Mandžukića te precizni Kramarić vratili stvari na početak.
U 50. minuti loša reakcija ruske obrane koja je otvorila obećavajuću situaciju u kojoj lopta je došla do Kramarića. No, Kramarić je predugo čekao i na kraju nije uspio pucati. Dvije minute kasnije Kramarić je pokušao škaricama s desetak metara. lopta je završila u Akinfejevom naručju. I onda vratnica. Kramarić je u 60. minuti spasio gotovo izgubljenu loptu koja se odbila do Perišića. Pucao je Perišić prema suprotnoj strani. Akinfejev je već bio savladan, ali se lopta nakon udarca u unutarnju strani vratile po gol liniji odbila u teren. Nakon sat vremena Dalić je umjesto Modrića na zadnjeg veznog s klupe uveo Brozovića, što je Zadraninu dalo više prostora u kreiranju igre. Bilo je to razdoblje u kojem je Hrvatska potpuno pritisnula Rusiju, Modrić je "prodisao" i domaćini su odgovorili podizadnjem još čvršćeg odrambenog bedema. Napadala je Hrvatska do kraja, Rusija se tek povremeno približavala Subašiću, ali pravih prilika do isteka 90. minute više nije bilo. Tako su drugu utakmicu zaredom Hrvatska i Rusija otišli u produžetke.
I onda u 101. minuti ukazao je Vida za hrvatsko vodstvo. Sve je Hrvatska imala u svojima nogama do 115. minute kada je Fernandes pogodio za 2:2. Nije više bilo vremena za promjene pa su pobjednika odlučivali jedanaesterci. A tamo dobitna kombinacija. Jedna Subašićeva obrana, jedan ruski promašaj, mirni Rakitić i eto nas u polufinalu.
RUSIJA 5(2)
HRVATSKA 6(2)
SOČI – Stadion Fišt. Gledatelja: 45.000 Sudac: Sandro Ricci. Pomoćnici: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (svi Brazil). Strijelci: 1:0 Čerišev (32'), 1:1 Kramarić (41'), 1:2 Vida (101'), 2:2 Fernandes (115'). Žuti kartoni: Gazinskij (Rusija); Lovren, Strinić, Vida, Pivarić (Hrvatska). Jedanesterci: Smolov – Subašić brani, 2:3 Brozović, 3:3 Džagojev, Kovačić – Akinfejev brani, Fernandes – promašaj, 3:4 Modrić, 4:4 Ignaševič, 4:5 Vida, 5:5 Kuzjajev, 5:6 Rakitić.
RUSIJA: Akinfejev, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov, Fernandes, Samedov (od 54' Jerohin), Golovin (od 102' Džagojev), Čerišev (od 67' Smolov), Kuzjajev, Zobnin, Dzjuba (od 79' Gazinskij). Izbornik: Stanislav Čerčesov.
HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko (od 97' Ćorluka), Lovren, Vida, Strinić (od 74' Pivarić), Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić (od 63' Brozović), Kramarić (od 88' Kovačić), Mandžukić. Izbornik: Zlatko Dalić.
Golovi
1:0 (31')Nakon duplog pasa s Dzjubom Čerišev je na 20-ak metara od hrvatskog gola izbjegao Modrićevu blokadu. Pokušao ga je zaustaviti i Vida, ali je Čerišev potegnuo ljevicom i pogodio gornji lijevi kut Subašića koji je samo pogledom ispratio loptu.
1:1 (41')Nakon ubacivanja iz auta Mandžukić je pobjegao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i sjajno pronašao u sredini Kramarića koji glavom pogađa za izjednačenje.
1:2 (101')Modrić je izveo korner, Mandžukić je navukao na sebe Ignaševiča i omogućio Vidi udarac glavnom s desetak metara. Ćorluka je zasmetao Akinfejevu i lopta se uz lijevu vratnicu otkotrljala u mrežu.
2:2 (115')Pivarić je igrao rukom u opasnoj zoni, na rubu šesnaesterca s desne strane. Džagojev je izveo slobodan udarac, a Fernandes trzajem glave loptu prebacio u suprotni Subašićev kut.