Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KULTURNA PONUDA Posjetiteljima najzanimljiviji Dali, antički carevi i radionica puhanja stakla

07.07.2019. 14:01
KULTURNA PONUDA Posjetiteljima najzanimljiviji Dali, antički carevi i radionica puhanja stakla


Prošla je godina bila poslovno uspješna za najveće zadarske muzeje. Muzej antičkog stakla je zabilježio porast posjetitelja za 50 posto ili za čak 100 posto više u odnosu na 2017. godinu. Arheološki muzej bilježi porast broja posjetitelja za 10 posto, dok je Narodni muzej ostvario određeni pad. No s obzirom da je u 2019. godini došlo do zatvaranja nekih odjela zbog obnove Providurove palače, blagi je pad posjetitelja bio i očekivan, kako doznajemo u muzeju.
Pad posjetitelja u NMZ-u
– Kako smo zbog obnove Providurove palače zatvorili Prirodoslovni odjel, Odjel Muzeja grada Zadra i Galeriju umjetnina, s tim da je Muzej grada Zadra postao privremeni depo Narodnog muzeja Zadar, bilježimo manje posjetitelja nego u istom razdoblju godinu prije, konkretno u prvih šest mjeseci 2019. godine Narodni muzej Zadar posjetilo je 22.137 posjetitelja. Najatraktivnija je izložba »Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija – Izložba Dali« koja je u izložbenom prostoru Kneževe palače Narodnog muzeja Zadar otvorena za javnost do 15. listopada ove godine. Izložba predstavlja izbor oko 200 najpoznatijih grafičkih listova, skulptura, tapiserija i reljefa te predmeta od keramike i stakla čuvenog umjetnika, kao i njegove poznate sofe. Postavljena je s idejom da posjetitelja povede u nadrealni svijet velikog genija, osvijetli ne samo rad, već i život i djelovanje tog velikog majstora i njegove nenadmašive mašte. Na samoj izložbi se mogu vidjeti i radovi njegovih opusa: Božanstvena komedija i Biblia sacra te izbor iz opusa Konji i kompletne mape Trorogi šešir, Edades de la vida i Homage Leonardu da Vinciju kao i jedna od njegovih najvećih grafika – Une de Mai, kažu u ovom muzeju.
Izdvajaju i 4x Zadar – Serenissima, Ottomans, Napoleon, Habsburg, zbirku ratnog, lovnog oružja i pribora istarskog kolekcionara Marija Ferlina, »priča« o Napoleonu, Osmanskom, Habsburškom i Mletačkom vremenu. Više od 250 izložaka datira od 15. do 19. stoljeća, a upotpunjeni su predmetima iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. S ovom izložbom svaki posjetitelj ide na nezaboravno putovanje kroz lovni hedonizam aristokracije, dokolicu bogataša i svakodnevnicu vojnika i oficira koja nas podsjeća na umjetnost življenja, majstorstvo izrade oružja i lovnog pribora, te njegov razvitak kroz četiri stoljeća. Ova je izložba otvorena u Gradskoj loži do 2. rujna 2019. godine.
Putovanje kroz lovni hedonizam aristokracije
Tajne muzejskih čuvaonica je ciklus izložbi koje Prirodoslovni odjel organizirao povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Ciklus izložbi privukao je veliki broj djece i školarce.
Kallay Collection/Zbirka Kallay – Od crne zastave do crne linije – izložba je koja obuhvaća vrhunska djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti. Predstavljen je izbor iz kolekcije koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi je bilo zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job i Juraj Plančić kao i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća. Na izložbi se mogla pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. godine, nabrajaju iz muzeja.
Izdvajaju i Šest salonskih priča, stalnu izložbu Muzeja grada Zadra smještenu u Kneževoj palači koja je obogaćena i besplatnim audio vodičem na hrvatskom i engleskom jezikom te svojim pričama privlači publiku koja želi učiti o povijesti grada Zadra i njegovih stanovnika.
– Izložba Šest salonskih priča izrazito je zanimljiva školama Zadarske županije, ali i školama koje posjećuju Zadar iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. A zbog sve većeg interesa publike za tradicijskim i etnološkim aspektima kulture manifestacija Etno dani započela je ove godine nešto ranije. Naime već od ožujka su se održavale tradicijske radionice koje na zanimljiv, dinamičan i svima pristupačan način promoviraju tradicijsku kulturu jadranskog i dinarskog područja sjeverne Dalmacije, zadarskih otoka i obale te Velebitskog podgorja, Ravnih kotara i Bukovice. Smotrom folklora, 30. i 31. svibnja završeni su Etno dani 2019. godine, a ovogodišnja Smotra je pokazala zainteresiranost i mlađe generacije za folklornu baštinu, informiraju nas dalje iz muzeja.
Svibanj nije podbacio
Što se tiče turista, najviše ih dolazi, kako dodaju, iz Njemačke, Austrije i Poljske te sve više i više iz skandinavskih zemalja, Velike Britanije, SAD-a, Nizozemske, Francuske i Španjolske.
– Bilježimo i porast posjetitelja iz Latinske Amerike i Azije koji prvenstveno u muzej ulaze individualno, ističu iz muzeja i dodaju kako turisti najčešće pitaju o povijesti grada Zadra, Kneževe palače, njenom stradanju i obnovi, kao i današnjoj funkciji u životu grada.
– Često nisu svjesni duge, bogate i kompleksne prošlosti grada kojeg su posjetili, te pitanja reflektiraju znatiželju koja se probudi sa svakim prethodnim saznanjem. Također smo svjedoci i dosta smiješnih pitanja, ali i orijentacijskih, poput kako doći do Katastra, što očekivano zanima naše ljude, informiraju nas iz Narodnog muzeja.
Što se tiče Arheološkog muzeja bilježe porast posjetitelja, posebice u mjesecu svibnju kad je taj porast više od 10 posto, prije svega kada su u pitanju grupne posjete.
– Najveći interes i oduševljenje kod posjetitelja i dalje izaziva stalni postav rimske antike, a posebno ninska carska skupina koju čine četiri cara: kip cara Augusta, cara Tiberija, Julija Cezara i kip cara odjevenog u togu, a pretpostavlja se da se radi o jednom od Tiberijevih prijestolonasljednika. Posjetitelji pokazuju veliki interes i za gostujuću izložbu Muzeja vučedolske kulture »Bez zanata nema alata«. Također, veliku pozornost posjetitelja privlači i ekskluzivna kolekcija suvenira Elfs za Arheološki muzej Zadar koju čine majice, tunike i torbe koje je poznati modni dvojac Elfs dizajnirao za Arheološki muzej Zadar, a može ih se kupiti u suvenirnici Muzeja. Po pitanju turista možemo reći kako su nam, iako nam posjetitelji dolaze iz cijeloga svijeta, najbrojniji oni iz europskih zemalja: Njemci, Austrijanci, Poljaci, Francuzi, Nizozemci, Španjolci, Talijani i Slovenci. Osim interesa za predmete iz stalnih postava, najčešća njihova pitanja odnose se na povijest Hrvata i na stradavanja grada Zadra u ratovima, posebice u Domovinskom ratu. Također, pokazuju interes za lokacije arheoloških nalazišta te se raspituju o drugim kulturnim znamenitostima grada Zadra, kao i o gastronomskoj ponudi, rezimiraju iz Arheološkog muzeja.
Interes za arheološke lokacije
U Muzeju antičkog stakla se najatraktivniji pokazao stalni postav poput radionica puhanja stakla, kao i izložbe Petr Stacho ‘’Prirodi u čast’’ te Petar Hranuelli ‘’Staklene skulpture’’.
– Najviše turista u proteklom razdoblju došlo je iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a najčešća pitanja koja su nam turisti postavljali na info pultu bila su vezana uz kulturnu baštinu grada Zadra, poput pitanja koje znamenitosti postoje u gradu i gdje se nalaze, što preporučujemo za razgled i slično. Zatim, na našem je info pultu bilo i pitanja vezanih za naše radionice puhanja stakla te upiti vezani uz gastronomsku ponudu u gradu poput pitanja gdje najbolje jesti, informiraju nas iz MAS-a.
 
 


Turisti: Nedostaje tiskanih materijala na talijanskom jeziku
U šetnji kroz muzeje naljećemo na turiste koji ih obilaze. U Arheološkom muzeju sugovornici su nam Piergiorgio Vasi iz Italije i Gabriela i Joao Gertel iz Brazila.
– U Zadru sam drugi put, no prvi put sam u ovom muzeju. Došao sam zbog posla, radim na jednom internacionalnom projektu vezanom za marikulturu, a kako mi je danas slobodan dan, odlučio sam malo obići zadarske crkve i muzeje. Ovdje u Arheološkom muzeju me najviše zanimao ovaj antički dio, posebice sve vezano za Liburne i mogu reći da su eksponati dobro postavljeni. Doduše sve sam vidio kratko, no rekao bih da je ovaj muzej važan za grad. Žao mi je što nema objašnjenja i na talijanskom nego samo na engleskom i hrvatskom jeziku jer vam dolaze mnogi talijanski turisti, a posebice i zbog činjenice da Zadar ima i svoju talijansku povijest, a i Talijani ne govore engleski tako dobro kao vi Hrvati, pa bi nekoliko riječi na talijanskom svakako dobrodošlo, istaknuo je Vasi.
Zadovoljni muzejom su i gosti iz Brazila, Gabriela i Joao. Ističu kako im je drago da je sve postavljeno kronološki, pa je jednostavno za slijediti.
– Muzej je dobro organiziran i puno se toga može naučiti o vašoj povijesti. Ono što nas je, pak, posebice impresioniralo je stari nakit i novčići, izdvajaju Gertelovi.
U MAS-u razgovaramo s jednom Talijankom iz Milana. Gospođa Alice je tu s troje djece. Kaže da je prvi put u Zadru i da joj se jako svidio, a da je u MAS došla prije svega kako bi kupila kakav primjerak staklenog nakita koji joj je prošle godine uzela prijateljica.
– Oduševile su me njezine staklene naušnice i ogrlica i evo danas sam i ja došla po nešto slično. U Italiji je sličan nakit od Murano stakla i jako je popularan, a kako vidim i ovaj je vaš je isto tako maštovit, pun boja i oblika, pohvalila je nakit Alice i dodala kako ostatak muzeja nije baš temeljito pregledala, s obzirom da su joj djeca mala, no ono što je vidjela jako joj se svidjelo.