Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Miris sijena i meda na koži

07.07.2019. 13:44
Miris sijena i meda na koži


Po poljima, planini, uz more, širi se predivan slatki miris. Nešto između sijena, meda, mirisa djetinjstva… Žuta kao sunce, delikatna kao filigranski obrađeno srebro… Broćika- Galium vernum. Galim iz tog znanstvenog imena dolazi od starogrčkog mlijeko, jer se koristila kao sirutka za izradu sireva, vernum od latinskog vero ili obično. Obična broćika… Tako sveprisutna, i tako na žalost zaboravljena. Ima ih više vrsta, i sve su ljekovite.
U ove vruće dane, svakako je odlična za liječenje i njegu kože, saponini koje ima ova biljčica pomažu kod psorijaze akni, prištića dermatitisa, opekotina od sunca, štite kožu i potiču prirodno stvaranje hijaluronske kiseline koja održava kožu svježom i zdravom. Od cvjeta se skuha oparak, što znači samo ubaciti šakicu divno mirisnog cvjeta u vruću vodu, kada se ohladi možemo staviti u prskalicu, i raspršivati po sebi… Osim osvježenja zdravlja, ovlaživanja i olakšanja od sunca, dobijemo i divnu mirisnu atmosferu tek pokošenog mednog sijena…
Slijedeće svojstvo je da izbacuje suvišnu vodu iz organizma, diuretična i limfotonik… Što je također problem u ove ljetne dane. Što znači da na plažu možemo ponijeti i ugodno gorkasti čaj i piti ga.
Do problema zadržavanja tekućine u organizmu po vrućini često dolazi zbog toga što bubrezi ne rade koliko treba jer više vode izađe kroz znoj nego kroz te naše vrlo efikasne filtere. Posljedično se nakupljaju toksini, pa ni jetri i gušterači nije baš najbolje. A tu dolazimo do najjačeg djelovanja broćike. Ona čisti organe bubrege jetru i gušteraču od štetnih tvari, pomaže u obnovi njihovih stanica!
Aukubin, glikoid kojim biljka obiluje, zaslužan je za njezino antibakterijsko djelovanje, a vitamin C za jačanje imunološkog sustava. Pa je tako savršenom sinergijom odlična za liječenje gripe, prehlade, upale grla, ali i slabosti cijelog organizma, do kojeg može doći jer neprestano znojenje i gubljenje minerala i vitamina je iscrpljujuće.
I kao trešnja na vrhu torte, ova biljka zaokružuje svoju ponudu sa kumarinom, aktivnim spojem koji djeluje umirujuće i antistresno. Pa je zato odlična za opuštanje – čaj od broćike djeluje umirujuće na mišiće i živčani sustav, zbog čeg se može koristiti kao sredstvo za umirenje, baš poput sedativa. Svakako odlično za naspavati se ovih dana. Nekoć su se izrađivali jastučići punjeni suhim cvjetovima, koji nakon sušenja začudo ne gube taj divan miris koji podsjeća na čistoću livada, nevinosti i slatkoće. Naprotiv, pravilnim sušenjem miris postaje još jači! Pa osim Spa tretmana na plaži, ovu divnu biljnu prijateljicu možemo iskoristiti za osjećaj i miris spavanja na rascvjetaloj livadi u kućnom aranžmanu. Ko to može platiti!
Od ujutro do navečer ova biljčica nudi sve ono što nam ovih dana treba, a raste i cvjeta baš sada pa sve do zadnjih dana ljeta. No toplo preporučam (iako reći »toplo« ovih dana zvuči više kao prijetnja nego usluga) ubrati je i za zimske dane i sačuvati. Čaj se tradicionalno koristi za podizanje imuniteta, detoksikaciju organizma, izbacivanje suvišne tekućine, protiv bolesti dišnog sustava i mokraćnog sustava i to na oba problema djelujući i za iskašljavanje te diuretik ali i kao antibakterijski i protuupalno. Broćika se koristi po svojem djelovanju na limfni sustav kojeg podržava i pročišćava. Zato je broćiku dobro koristiti kad god su otečene limfne žlijezde, a može se kombinirati s drugim biljem, ovisno o tome što je uzrok otečenih limfnih čvorova. Posebno je korisna kod tonzilitisa i problema s trećim krajnikom. Ako su žlijezde kronično natečene, obično zbog čestih infekcija koje su liječene i antibioticima, koji utječu na bakterije, ali ne i na čišćenje organizma nakon toga, broćika polako i sigurno potiče organizam i žlijezde na normalnu funkciju i čišćenje. Veoma je blaga, komu je koristiti i djeca bez ograničenja. Pa iako takvi problemi sad djeluju jako daleki, u zimi čaj mirisa rascvale ljetne livade će nam itekako biti čisto zadovoljstvo.
1 čajnu žličicu suhe broćike potrebno je preliti s 2 dL kipuće vode, ostaviti da odstoji oko 15 minuta i popiti toplo. Potrebno je piti 2 čaše čaja na dan za željeni ljekoviti učinak.
U proljeće se koristi kao jestivo divlje zelje.
Podanak se od pamtivijeka koristio za bojanje tekstila dajući mu divnu, bogatu crvenu boju hrđe, a cvjetovi za žuto-zelenu boju.
Ova biljka je simbol bogatstva i izobilja. Uglavnom zato što daje ogromnu količinu sjemenki. Nekoć se smatralo da kada se ova biljka prilijepi za nas, da stiže izobilje. Legenda kaže da su na ovu biljku položeni Isus Marija u štalici, tako da je sjeno iz priče ustvari žuta broćika, pa je njezin drugi nadimak » Madonnin krevet«. Upravo zato Leonardo da Vinci na predivnoj slici »Madonna u stijenama« broćiku smješta iznad njezine lijeve ruke. Taj slikar je bio ludo zaljubljen u biljke i botaniku. Ustvari njegovi prvi crteži su bili crteži biljaka. Pa je na ovom remek dijelu, svaka biljka smještena točno i sa botaničkog stanovišta, tamo gdje u prirodi i raste. Ako je mogao biti zaljubljen u biljke ovakav genije, možda bi bila dobra ideja i za nas obične smrtnike. Broćika makar obećava da bi ta ljubav mogla biti toplo uzvraćena.