Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mrtvački zvon za Dalmaciju

07.07.2019. 13:38
Mrtvački zvon za Dalmaciju


Ukine li se jutarnja zvonjava u Salima u konačnici će se ukinuti i sam život. Jutros mi je skoro prijatelj Tomislav ‘zario nož u srce’ rekavši mi kako se u Salima sprema peticija kako bi se ukinula jutarnja zvonjava s crkve svete Marije koja traje tri četiri minute. Ta jutarnja zvonjava, koja traje tri četiri minute, zove se Zdravo Marijo, Angelus. Organizatori peticije govore kako zvonjava, koja traje tek tri četiri minute smeta njihovim turistima budeći ih iz njihovih nemirnih snova. A da ukinemo turiste? Jedan moj prijatelj, kojemu se kuća u koju prima turiste nalazi nekoliko metara od zvonika svete Marije svoje nove turiste upozna što ih čeka u šest sati ujutro. Možda će vas ujutro u šest probuditi zvona, nemojte se uznemiriti. Ta zvona, kaže im moj prijatelj zvone stoljećima i već su ušla u snove nas Saljki i Saljana. Turisti s oduševljenjem prihvaćaju informaciju moga prijatelja spremni, prepustiti se jutarnjoj zvonjavi bez nervoze, straha i uznemirenosti. Prihvaćajući zvonjavu polako postaju Saljani i ponovno se vraćaju na odmor kod moga prijatelja. Kad izgovoriš sebe, svoj način življenja u koji je uključena i zvonjava ti postaješ blizak ljudima i oni te prihvaćaju, ako nisu psihopati, otvorena srca uspostavljajući kvalitetan odnos.
Zvonjava je elemntarni jutarnji i večernji zvuk Mediterana, Dalmacije naših otoka. Zvoni se u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Libanonu, Turskoj, mujezini pozivaju na molitvu u Maroku, Egiptu,…
Zvonjava smeta, dobro. Mene svako jutro, blizu sam svete Marije, bude zvona svete Marije. Svako jutro cijelu godinu, blagoslovljen bio.
Nemam ništa protiv peticija naravno. No ako je glavni temelj neke peticije ukinuti onda će se peticije umnažati dok se ne ukinu zvi zvuci znaci života.
Nekome smeta uuporno cvrčanje cvrčaka. Pokrenimo peticiju. Ukinimo cvrčake. Drugome smeta zvuk štikle dame koja se vraća iz noćnog provoda. Pokrenimo peticiju, ukinimo štikle, ukinimo damu u štiklama. Onaj je ljut na zvuk udaranja drvenog čekića o novu gajetu. Pokrenimo peticiju, ukinimo zvuk čekića, ukinimo kalafata.
Svakome nešto smeta. Ovaj grinta na pjev kosova o velikoj noćnoj uri, ona se ljuti na pjevanje klape ispod prozora. Njemu smeta ova knjiga, njoj ova pjesma. Pokrenimo peticiju, ukinimo pisca, ukinimo pjesnika.
Grintanje, ljutnja, kaos. To je veličanstveni život u kretanju u emocionalnoj zaokupljenosti tako dragoj mozgu.
Život nije hibernirana tišina. Mir se postiže u skladu duše, duha i uma, a ne u ukidanju zvukova. Želiš li tišinu, pronaći ćeš je.
Krene li pošast ukidanja prvog jutarnjeg zvona koje zvoni tri, četiri minute dogodit će nam se kako smo ukinuli sve sastavnice života. A onda, zbogom Dalmacijo, laku noć draga. Spi, i mene više nema. Zvoni nam ukinuti mrtvački zvon.