Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROJEKTI Upravna zgrada Tankerkomerca ne smije se rušiti

07.07.2019. 14:37
PROJEKTI Upravna zgrada Tankerkomerca ne smije se rušiti


Društvo arhitekata Zadra (ZDA) prema svom Statutu već dugi niz godina poduzima razne aktivnosti kojima kroz edukaciju javnosti pokušava štititi javni prostor i vrijednu arhitekturu općenito, a koji zajedno čine snažan identitet naše sredine. U skladu s time nastojimo u skoro vrijeme realizirati projekt Zadarskog arhitektonskog vodiča koji bi osim stručnog pogleda na javni prostor i arhitekturu dao i jednako vrijednu interdisciplinarnu valorizaciju našeg kulturnog arhitektonskog nasljeda. Takav vodič bi u znatnoj mjeri nadopunio i turističku ponudu grada i županije, stoji u priopćenju ZDA.


Arhitektonsko nasljeđe
Zbog svega toga, osjećamo se odgovornima pokrenuti pitanje konkretne zaštite vrijedne arhitektonske baštine. Pod tim mislimo osobito na arhitekturu 20. stoljeća i noviju, a koje su od strane konzervatora slabo ili nikako zaštićene.
Potaknuti nedavnim medijskim istupima vezanima za Marinu Zadar u centru grada Zadra i upravnu zgradu te marine, smatramo kako je krajnje vrijeme riješiti pitanje stručne valorizacije i stvarne zaštite moderne i suvremene arhitekture.
Navedeni primjer arhitekture je višestruko lokalno i internacionalno nominiran i nagradivan vrijednim nagradama (arhitekt Ante Uglešić kao autor marine je dobio nagradu Viktor Kovačić, priznanje Zagrebačkog salona, nominaciju za Borbinu nagradu, a za upravnu zgradu je dobio nagradu za umjetnost Slobodne Dalmacije od arhitekta Frane Gotovca), a istovremeno mu prijeti rušenje kako bi na njegovom mjestu nastao još jedan novi hotelsko-trgovački kompleks. Svjesni smo okolnosti kojima je danas opterećen proces stvaranja arhitekture, zbog kojih bi danas mnoga arhitektonska ostvarenja 20. stoljeća bila nemoguća. Međutim, neodržavanjem ili uklanjanjem takvog kulturnog nasijeda dovodimo u opasnost postojanje kontinuiteta stvaranja arhitekture na području Zadra, ali i cijele RH. Time se, osim arhitektonske baštine, neposredno degradira cjelokupan kulturni identitet mjesta i države.


Apeliraju na sve institucije
Stoga, Društvo arhitekata Zadra, uz podršku Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata, apelira na sve odgovorne institucije ove države, osobito one čiji se rad i odluke posredno ili neposredno vežu uz kulturno nasijede, da u što skorijem vremenu pokrenu stručnu valorizaciju i konkretnu zaštitu ovog dijela kulturnog nasljeda i da čim prije navedeni primjer marine i upravne zgrade stave pod zasluženu zaštitu zbog svoje neosporne vrijednosti.
Uz to, skrećemo pozornost i na problem zaštite autorskih prava u arhitekturi. Držimo da je apsolutno neprihvatljiva praksa da se bilo kakvi zahvati na postojećim gradevinama rade bez uključenosti autora. U slučaju zadarske marine radi se o Anti Uglešiću, renomiranom arhitektu iza kojeg stoji veliki opus i brojna priznanja, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Petar Kozina,mag.ing.arch., predsjednik Društva arhitekata Zadra.