Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROMOCIJA Kako su djeca pronašla više od tisuću komada novca i nakita od srebra i zlata?

07.07.2019. 12:51
PROMOCIJA Kako su djeca pronašla više od tisuću komada novca i nakita od srebra i zlata?


Riječ je o knjizi koja je bila ideja mog profesora Janka Beloševića koji je u međuvremenu nažalost, preminuo, ali upravo zbog toga što je to bila njegova ideja i želja, potpisao sam ga kao kooautora. Knjiga tematizira jednu ostavu ili kako mi to arheolozi zovemo, skupni nalaz. A, zapravo je riječ o zakopanom blagu koje je nađeno prije otprilike 60 godina uz Osnovnu školu Pridraga kada su tadašnja djeca izravnavala igralište da bi se tamo mogla igrati. Jedan od tadašnjih osnovaca, udario je krampom i na površinu izbacio olovnu posudu prepunu novca i nakita. Dakle, riječ je o otprilike više od tisuću komada novca i nakita od srebra i zlata. Radilo se o nečijem privatnom vlasništvu, o osobi koja je izgleda stradala u jednom, po njega, nemilom događaju. Mletački izvori, naime, žale se zagrebačkom biskupu da prestane pljačka i napad na novigradsko područje i žale se, kako oni kažu, na 60 konjanika iz Knina tražeći da im vrate zarobljenike – objasnio je dr.sc. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Prema njegovim riječima, barem jedan od njih se nije vratio s obzirom na to da je njegovo blago nađeno,a to je bilo oko 1415.godine, prije nešto više od 600 godina.
Knjiga se zove – Ostava kasnosrednjovjekovnoga novca i nakita iz Pridrage, a o knjizi su osim ravanatelja zadarskog Arehološkog muzeja Jakova Vučića kao domaćina, govorili i recenzenti – svučilišni profesori s Odjela za arheologiju zadarskog Sveučilišta. Među publikom osim studenata i ljudi iz struke, bila je i obitelj uglednog i poznatog hrvatskog arheologa, pokojnog profosora emeritusa Janka Beloševića.