Želimo ostaviti djeci pomidore naših baka

Slika korisnika mkvanja
Predstavljen projekt Društvena banka sjemenja
Autor: 
Sad smo zapravo na svojevrsnoj turneji gdje ćemo ići okolo po selima i skupljati što nađemo. Ne želimo hibride i kupovno sjeme, nego baš ono, od naših baka, objasnila je voditeljica projekta Sendy Osmičević
ZELENA KNJIžNICA
Želimo očuvati i uzgojiti lokalne tradicijske sorte sjemenja

U organizaciji Eko Zadra u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice jučer je pemakulturistica i okolišna aktivistica, koja je i magistrirala urbano šumartsvo, zaštitu okoliša i prirode, Sendy Osmičević, predstavila projekt Društvena banka sjemenja.
Cilj ovog projekta je stvaranje banke sjemena u vlasništvu svojih članova. a glavne aktivnosti usmjerene su na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemenja koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama. Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti usjeva kao naše baštine.
- Voditeljica sam projekta Društvene banke sjemena u Hrvatskoj i radim u Udruzi ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa koja se nalazi 30-ak kilometara južno od Zagreba, u selu Vukomerić. Projekt je krenuo prošle godine, a radi se o osnivanju društvene banke sjemena koja je otvorena za javnost, za razliku od banke biljnih gena koja je na državnoj razini. Dakle, cilj je da sakupimo, sačuvamo i regeneriramo tradicijske, stare hrvatske sorte. Sad smo zapravo na svojevrsnoj turneji gdje ćemo ići okolo po selima i skupljati što nađemo. Ne želimo hibride i kupovno sjeme, nego baš ono, od naših baka, objasnila je voditeljica projekta Sendy Osmičević.

Geni za budućnost

Dodala je kako aktivisti na čijem je čelu imaju svoju banku u kojoj je trenutačno pohranjeno 200-tinjak tradicijskih sorti i onaj tko se učlani u njihovu banku imat će pristup tim sortama koje će regenerirati, umnažati, te kasnije jedan dio vratiti banci i imati dio kod sebe i dalje dijeliti, imati razmjene sjemena i slično.
- Mi sada osim što skupljamo sjeme, educiramo o tome zbog čega je to bitno, koja je razlika izemđu tih sorti - autohtonih i kupovnih. Želja nam je i da osvijestimo naše građane, senzibilizirmo javnost da je to u biti izvor gena za budućnost. To sjeme je prilgođenije našim klimatskim uvjetima. Mi želimo lokalne sorte. Ovom turnejom želimo sakupiti što više lokalnih sorti koje su specifične za svaki pojedini kraj. Potom ćemo sačiniti popis gdje će građani moći vidjeti koje pojedine sorte su najbolje za njihov kraj, naglasila je Osmičević dodajući kako će građani skupljanjem tog smjena, poboljašavati kvalitetu, a imat će i različite okuse što je još jako važno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)