Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Brojimo dane…” Malena Riječanka Mila Rončević mogla bi se uskoro vratiti kući!

07.07.2020. 10:52


Mala Riječanka Mila Rončević, zbog koje se u jednom trenutku mobilizirala cijela Hrvatsku u akciju da joj se omogući liječenje u SAD-u, mogla bi se uskoro vratiti kući!
Njen otac Marin Rončević na Facebooku je objavio kako “je Mila dobro, brojimo dane” te da bi “se uskoro mogli vidjeti u Hrvatskoj”.
“Objavljujem povremeno, ali slabo pisem o Zakladi. Medjutim, duzni smo obavijestiti javnost da se zna gdje odlaze sredstva koja su uplacena. Uglavnom, trudimo se. Dosta je djece dobilo priliku. Sluzimo kao svojevrsni korektiv postojecem zdravstvenom sustavu, a i nastojimo oplemeniti isti. Financijska situacija je jos uvijek solidna, srecom toliko je novaca uplaceno za pomoc Mili da su svi opravdani zahtjevi popraceni i da novaca jos ima. Ono sto je interesantno, i meni nevjerojatno, je da sredstva jos uvijek pristizu… Hvala svima jos jednom, srce nasih ljudi vece je od iceg”, napisao je Rončević na Facebooku.
Podsjetimo, Mila je zbog rijetkog tipa leukemije otišla na liječenje u SAD-u, a novac za njeno liječenje skupljen je u velikoj akciji.
U svojoj objavi Marin Rončević objasnio je kako Zaklada trenutno pokrece dva projekta koja su usmjerena na pomoć velikom broju djece.
“Prvi je projekt “CroSeq” – potpuno sekvenciranje genoma djece kojeg pokrecemo u suradnji s Harvardskim sveucilistem u Bostonu, najboljim u svijetu za navedeno, a koji ce rezultirati dijagnozama i poboljsanjem kvalitete zivota djece i roditelja, a i kasnijim mogucnostima lijecenja genskim editiranjem…
Drugi je projekt u zacetku, ali pred skorom realizacijom. Slobodan sam reci da bi vec i bio ostvaren da se u svijetu nije desio Covid19… Radi se o terapijama i lijecenjima djece s neuroloskim i motorickim ostecenjima u suradnji s turskom bolnicom Acibadem, gdje cemo, u dogovoru s njihovim ekspertima, nastojati poslati sto veci broj djece cije lijecenje nije predvidjeno osiguranjem HZZOa”, napisao je Rončević.