ČEKAJUĆI GOSTE »Turistički vodiči nemaju posla, pa se kupaju kako bi sprali sa sebe egzinstencijalne mučnine!«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Broje dane bez razgledavanja grada i zarade
Autor: 
Od početka godine do danas imao sam jedno jedino vođenje. To je bilo 9. ožujka i bili su u pitanju Amerikanci. Ove je godine do sada moja zarada - nula kuna. Situacija je očajna, kaže Vinko Bakija, predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra - Donat i viši predavač na Odjelu za turizam Sveučilišta u Zadru, ali i čovjek koji iza sebe ima 23 godine staža u ulozi turističkog vodiča
Vinko Bakija predsjednik je Udruge turističkih vodiča »Donat« s preko 23 godine staža kao turistički vodič

Situacija je - očajna. Nitko od kolega ne radi ništa i trenutačno se kupaju u našem lijepom Jadranskom moru kako bi sprali sa sebe svoje egzistencijalne mučnine, rekao je dr. sc. Vinko Bakija viši predavač na Odjelu za turizam Sveučilišta u Zadru, ali i čovjek koji iza sebe ima 23 godine staža u ulozi turističkog vodiča. Osim toga, prof. Bakija je i predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra - »Donat« koja broji više od 50 članova.

Ima nešto njemačkih gostiju

- Konkretno, ja sam imao od početka godine do danas jedno jedino vođenje. Bili su u pitanju Amerikanci i to je bilo 9. ožujka ove godine, prije pooštravanja epidemioloških mjera i karantene. Moji kolege nemaju uopće posla. Ove godine nije bilo niti uobičajenih tura gostiju s istoka, iz Azijskih emitivnih destinacija kao što je primjerice, Južna Koreja. Ti nam gosti običavaju doći već u siječnju, veljači. U malo povoljnijoj situaciji su kolege germanisti jer ima nešto njemačkih gostiju, ali i oni su u većini individualni gosti koji nemaju potrebu za turističkim vodičima, rekao je Vinko Bakija dodajući, kako je njegova ovogodišnja zarada kao turističkog vodiča do sada, nula kuna.
Njegovo je mišljenje da su osim turističkih vodiča u vrlo teškom i nezavidnom položaju i turističke agencije i turistički prijevoznici koji imaju izletničke autobuse, dok su u nešto povoljnijem položaju restorateri, ugostitelji...

Preostaje otići konobariti u Austriiju

- Oni ipak rade, imaju nešto gostiju i jedino će oni uspjeti zaraditi nešto ove sezone. Problem je i u tome što preko 65 posto mojih kolega nemaju drugi izvor zarade. Rade jedino i isključivo kao turistički vodiči. U našoj Udruzi je takvih između 20 i 40. Oni koji imaju uredno prijavljen obrt dobili su neku pomoć od države, ali ima i onih koji nisu. Njima ne preostaje ništa drugo nego da odu konobariti u Austriju, zaključio je osjetno ogorčen Vinko Bakija.
Inače, najzastupljeniji strani jezici u Udruzi turističkih vodiča »Donat« su engleski i njemački, a onda slijede talijanski, francuski, ruski i španjolski. Prema riječima Vinka Bakije, u udruzi ima i nekoliko zadarskih nevjesta iz Češke i Poljske koje također vode goste u razgled grada. U normalnim vremenima, zadarski turistički vodiči prosječno dnevno imaju i po dva tri vođenja, a ostali vodiči kojima je to dodatan posao, jednu do dvije ture dnevno. Osim onih koji su u udruzi, u Zadru ima i oko 20-ak samostalnih vodiča. Na razini države ima oko četiri tisuće registriranih turističkih vodiča.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)