Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hajduk u stripu Julija Jelaske

07.07.2020. 14:18


Promocija prvog stripa o nogometu u Dalmaciji, zadarskog crtača stripa Julija Jeleske, pod znakovitim nazivom »Majstori baluna« održana je u art cafeu Timbar.
»Majstori baluna« okupili su veliki broj posjetitelja koji su uživali u promociji ovog stripa, popraćenog i izložbom 22 strip crteža koji se mogu pogledati do 16. srpnja.
Prigodom otvorenja, nazočne je pozdravio Marijan Kocijan, suvlasnik art cafea, te je istaknuo kako ga raduje što se baš u ovom objektu dogodio povijesni trenutak u kojem je predstavljeno kolekcionarsko izdanje stripa koje je tiskano u 300 primjeraka.


Znak zahvalnosti Makaranima
– Velika je privilegija upriličiti ovakav događaj i drago mi je što smo u dogovoru s Jelaskom prvu promociju njegovog stripa o nogometu u Dalmaciji organizirali baš ovdje, rekao je Kocijan, dodajući kako se nada da će Zadrani svratiti i pogledati izložbu koja zaista plijeni pozornost i daje presjek bitnog dijela nogometne povijesti splitskog Hajduka.
Jelaskin strip, kako se moglo čuti na otvorenju stvarao se od 2017. godine, te je kroz svoj nastanak prošao turbulentan put od podrške Društva prijatelja Hajduka Makarske, koji su bez zadrške dali podršku prvom stripu o Hajduku, do toga da HNK Hajduk, kako je Jelaska objasnio, nije podržao kvalitetu ovog strip stvaralaštva, ujedno jedinog stripa o nekom nogometnom klubu u Hrvatskoj.
– Nakon tri godine rada i pregovaranja, napokon je izašlo ovo moje, za mene, remek-djelo u autorskoj samostalnoj produkciji, ali u izdanju Hrvatskog književnog društva – Zadar, rekao je Jelaska, dodajući kako je DPH-u Makarske, koje mu je dalo podršku, u znak zahvalnosti ustupio četiri stranice iz stripa za koje Makarani imaju dozvolu za postav crteža unutar svog navijačkog kutka.


Povijest nogometnog grada
Također je ovom prigodom Jelaska pozvao i sve ljubitelje stripa da kroz njegov umjetnički uradak uplove u svijet mašte, ali je i istaknuo kako mu je ovaj strip donio i nešto neočekivano, a to je razotkrivanje njegove duše i nostalgiju za »starin« Splitom.
– Pozivam vas da putem mog stripa uplovite u fascinantni svijet mašte u koji sam ugradio povijest nogometnog grada pod Marjanom, koji se upravo »balunon« i » ‘ajdučkin dišpeton fuzbalski upisa u kartu svita, rekao je Jelaska, dodajući kako je stvarajući strip vizualno doživljavao duhove svojih predaka u svojoj mašti, te da ih je perom i tušem ucrtao u strip.
Uz predsjednika HKD-a Zadar, Nikolu Šimića Tonina, recenziju za ovaj nesvakidašnji strip koji je probudio interes štovatelja nogometa, ali i umjetnosti, potpisuje i Drago Marić, inače doajen sportskog novinarstva, koji je u svojoj knjizi »Od Punte Bajlo do Puntamike« istaknuo kako je Jelaska među istaknutim hrvatskim stvaraocima stripa.
Ovom prigodom, od strane organizatora pročitan je i dio iz Marićeve recenzije, koja je približila 30 godina Jelaskinog stvaralaštva, ali i opravdala legitimitet s kojim se Jelaska upustio u oslikavanje povijesti Hajdukovog, odnosno ‘Ajdukovog baluna.
 




Jelaskinih trideset godina


»Kad se daleke 1988.godine u zadarskom Narodnom listu s dvije crtačke publikacije pojavio mladi naš sugrađanin Julije Jelaska dočekali smo ga s dobrodošlicom i nadom u njegov ubrzani razvoj, jer je zadarskoj publicističkoj javnosti uvijek nedostajao veći broj kvalitetnih crtača i karikaturista….
Danas je Jelaska među istaknutim hrvatskim stvaraocima stripa, tipičnog dalmatinskog strip-izričaja i sljedbenik te crtačke škole kojoj je temelj postavio znameniti Andrija Maurović. O Jelaskinim ostvarenjima više će reći za to stručnije osobe, a ja smatram kako treba pozdraviti njegovo stvaranje i pružiti mu podršku u očitome napredovanju.«
(Iz knjige Drage Marića »Od Punte Bajlo do Puntamike«)