Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kalmeta: Zadar će ponovno dobiti ministra

07.07.2020. 10:07


U novom sazivu Hrvatskog sabora bit će četvero Zadrana. Iz redova HDZ-a troje je kandidata – Grozdana Perić kojoj je ovo drugi mandat, Rade Šimičević te Božidar Kalmeta, koji je s 14. na prvo mjesto liste došao po preferencijalnim glasovima, a iz redova SDP-a Renata Sabljar-Dračevac.
Nove saborske zastupnike upitali smo za kometar izbora, ali i čemu će se posvetiti, odnosno za što će se u Saboru zalagati iduće četiri godine.
– Odradili smo težak posao i polučili jako dobre rezultate. Dobili smo povjerenje naših građana, što nam sada otvara mogućnost daljnjeg lobiranja za naš grad i županiju. U poziciji smo da možemo tražiti našeg ministra, državnog tajnika ili više njih. Večeras u Zagrebu imamo sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke na kojem će se razgovarati o nekim ključnim stvarima, a potom će, kroz nekoliko dana, stranka donijeti odluku, pa ćemo onda znati što smo konkretno dobili i kako su stvari posložene, kratko je jučer komentirao Kalmeta te je zahvalio svim građanima koji su izišli na izbore, a posebice onima koji su svoj glas dali HDZ-u i njemu osobno.


Fiskalna politika i obrazovanje
Zadovoljstvo, ali i ponos zbog premoćne pobjede izrazila je i Perić.
– Na našem smo području od 34 jedinice lokalne vlasti odnijeli pobjedu u 33. Čeka nas puno posla s obzirom na to da je gospodarstvo osjetilo sve ovo uvjetovano potresom i pandemijom koronavirusa. Očekujemo 10 milijardi eura iz europskog proračuna u kojem je za sve države članice osiguran novac namijenjen poboljšanju stanja i premošćenju krize izazvane pandemijom, a upravo premijer Andrej Plenković založio se za osnivanje tog fonda. Još 10 milijardi eura ćemo dobiti iz kohezijskih fondova kroz sedmogodišnji period i ta sredstva treba ciljano usmjeriti te odlučiti kroz koje programe ih dodijeliti i koji su nam prioriteti, kazala je Perić dodajući kako je ona u Saboru i kroz protekli mandat lobirala za Zadar te da će tako nastaviti i dalje. Za primjer je navela projekt izgradnje sveučilišnog kampusa te zalaganje za bolje uvjete u obrazovanju, a napomenula je kako će se nadalje zalagati za kvalitetno apliciranje za sredstva iz EU fondova i to za projekte koji nisu čisto potrošački, već kojima se stvara nova vrijednost.
– Neka naša trgovačka društva treba izmjestiti izvan grada, primjerice komunalna, ali to košta, pa ću se zalagati da povučemo sredstva za komunalnu infrastrukturu. Tu je i novo groblje, za što trebaju ogromna sredstva. Ako ostanem predsjednica Odbora za financije i državni proračun radit ću i dalje na osmišljavanju fiskalne politike da naši gradovi i općine budu samoodrživi, odnosno da dobiju sredstva, ali i da imaju odgovornost za njihovo trošenje na projekte koji donose nove vrijednosti. Pod tim podrazumijevam razvoj proizvodnje, stambeno zbrinjavanje mladih, osiguravanje vrtićkih mjesta i slično kako bi naši mladi ostajali tu, a ne odlazili u inozemstvo, kazala je Perić. Njezin stranački kolega Šimičević za zavidan uspjeh kaže kako je to prvenstveno zasluga premijera Plenkovića, čiji su rad u teškim vremenima prepoznali građani.


Radom do boljitka za sve
– Toplo se nadam da će ovi rezultati biti nagrada za sve građane Republike Hrvatske. Imali smo nedavno taj potres u Zagrebu, pa koronu… Smisao rada je pomoći ljudima da žive bolje i da svima nama bude bolje. Pošto sam cijeli svoj radni vijek u sustavu odgoja i obrazovanja zalagat ću se za bolje uvjete i za naše učenike i za profesore, odnosno nastavnike. Što se tiče osnovne škole, zalagat ću se da se ostvare uvjeti u svim školama za jednosmjenski rad te da djeca u školi imaju tobli obrok i mogućnost da napišu domaću zadaću i da se bave izvanškolskim aktivnostima. Za srednje škole držim kako je važno da se uvede više izbornosti, odnosno da bude deset osnovnih predmeta, a ostale da biraju učenici sami na osnovu toga za što više imaju afiniteta, kazao je Šimičević te je kao prioritet za koji će se zalagati u Saboru istaknuo centre izvrsnosti, mjesta na kojima će se okupljati mladi i pametni ljudi koji će onda, kako je kazao, prodavati pamet, a ne vrijednosti.
– Mladi smo narod i samo tako možemo ostvariti dodanu vrijednost, kazao je Šimičević te je poručio kako će imati sluha za probleme svojih sugrađana te da će se zalagati za istinu pod bilo koju cijenu.




Poljoprivreda kao izlaz iz krize
Jedina SDP-ova saborska zastupnica iz Zadra, Sabljar-Dračevac, izrazila je zadovoljstvo dobivenim preferencijalnim glasovima ističući kako je ugodno iznenađena, budući da je ona anonimus na području IX. izborne jedinice izvan Zadarske županije.
Kazala je kako će prihvatiti saborski mandat te se boriti za interese Zadrana. Kako je po vokaciji liječnica, područje za koje će se zalagati, kaže, bit će iz te stručne domene, ali i socijalnih aspekata te poticanja poljoprivrede.
– Ukazivat ću na probleme s kojima se susreću pacijenti s teškim bolestima počevši od ostvarivanja prava na pojedine lijekove te raznih protokola i slično. Zanima me i važnim smatram kako HZZO raspolaže sredstvima. Bavljenje politikom zainteresiralo me za poljoprivredu koju vidim kao jedini izlaz iz ekonomske krize. Mi moramo početi proizvoditi dovoljno za sebe, a bilo bi dobro i da imamo uvjete i za izvoz. Što se tiče socijalnih aspekata, smatram da svaki naš građanin mora moći živjeti od svoga rada, te da se za one koji to ne mogu mora pobrinuti sustav, poručila je Sabljar-Dračevac, a nju i ostalo troje Zadrana uskoro ćemo moći vidjeti u Saboru i na djelu.
 


Nikolina Baradić moguća zamjena za Božidara Kalmetu u Saboru


Josip Bilaver, koji je na listi HDZ-a bio 8., nakon prebrojavanja preferencijalnih glasova pao je na 9. mjesto, ali će interese Zadrana ipak zastupati u Zagrebu i to radom u izvršnoj vlasti.
– Ugodno sam iznenađen ovim rezultatom jer ankete su pokazivale nešto sasvim drugo. Vjerujem da je to zasluga našeg premijera s jedne te našega gradonačelnika, župana i svih ostalih s druge strane. Svi oni su marljivo radili i građani su to prepoznali. Drago mi je i zbog tako velikog broja preferencijalnih glasova koje je dobio naš predsjednik Županijskog odbora stranke, kazao je Bilaver te dodao kako je sretan što će imati priliku svojim sugrađanima pomoći kroz rad u Vladi.
Kao potencijalna saborska zamjenica jučer se spominjala i predsjednica mladeži HDZ-a Nikolina Baradić. Ona bi, naime, kao prva sljedeća na listi iz Zadarske županije (11.) trebala zamijeniti Božidara Kalmetu, ukoliko se on odluči za neku drugu opciju.
– Još se uvijek ništa ne zna. Moramo razgovarati. Ali moram priznati da sam ponosna na uspjeh stranke, na moju mladež koja je odradila vrhunski posao. Preferencijalni glasovi koje je dobio naš županijski predsjednik Božidar Kalmeta, veliki je uspjeh, ali i poticaj svima nama, kazala je Baradić te je dodala kako je stranka pokazala da misli na mlade ljude i da u njima vidi ono što oni i jesu – budućnost.