OTOK PJEŠAKA Nema automobila, a i vožnja biciklom dozvoljena samo od 7 do 10 sati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svi koji dođu na Silbu mogu uživati bez buke i prometa
Silba je oduvijek bila pješačka zona. Ja sam rođena tu i odrasla sam tu i nikad se nije smjelo voziti automobile, a preko ljeta ni bicikle. Većina mještana dijeli ovo mišljenje i smatraju kako je dobro da naše mjesto i dalje ostane pješačka zona, rekla nam je Diana Klanac, predsjednica MO-a Silba
Zvonko KUCELIN
Silba je odavno pješačka zona

Iz Mjesnog odbora Silba obavještavaju mještane i njihove goste kako je na snagu stupilo vremensko ograničenje prometovanja biciklom. Naime, vožnja bicikla mjestom dozvoljena je isključivo od 7 do 10.
Imajući u vidu da je otok Silba pješačka zona mnogi ovaj predivni otok odabiru kao destinaciju za ljetovanje znajući da će biti pošteđeni buke i smrada automobila.
Iz Mjesnog odbora upozoravaju i apeliraju na sve mještane da ukoliko primijete da se netko ne pridržava pravila, fotografiraju tu osobu te ju prijave na mail adresu Grada Zadra - Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša: komredarstvo@grad-zadar.hr, prometno.redarstvo@grad-zadar.hr te da u cc maila uključite i mjesniodbor.silba01@gmail.com.

Iznimno dozvoljeno

- SIlba je oduvijek bila pješačka zona. Ja sam rođena tu i odrasla sam tu i nikad se nije smjelo voziti automobile, a preko ljeta ni bicikle. Većina mještana dijeli ovo mišljenje i smatraju kako je dobro da naše mjesto i dalje ostane pješačka zona, rekla nam je Diana Klanac, predsjednica MO-a Silba.
Inače, Silbenjani su situaciji u kojoj se za prijevoz stvari ne mogu koristiti automobilom, doskočili na način da veće količine stvari i robe prevoze ili traktorom ili karićima, po kojima je ovo mjesto postalo prepoznatljivo. Naime, nerijetko se događa da prilikom dolaska broda, brojni mještani dočekuju svoje najmilije koji dolaze iz grada držeći u rukama upravo kariće u koje ukrcaju torbe.
Inače, iz MO-a Silba podsjećaju na još nekoliko odredbi vezanih uz vožnju na Silbi.
- Unutar pješačke zone Silba zabranjen je promet svim vozilima, osim vozilima kojima je ovom odlukom promet iznimno dozvoljen. Vozila kojima je dozvoljen promet unutar pješačke zone Silba ne smiju se kretati brzinom većom od brzine pješačkog hoda. Iznimno je dozvoljeno prometovanje traktora, motokultivatora s priključkom i viličara kojima se snabdijevaju trgovačke i ugostiteljske radnje, u vremenu od 30 minuta prije dolaska do 90 minuta po odlasku redovite trajektne linije kojom je roba dostavljena, traktora i motokultivatora s priključkom za dostavu robe domaćinstvima pristigle brodskom linijom, u vremenu od 30 minuta prije dolaska do 30 minuta po odlasku brodske linije, traktora i motokultivatora s priključkom za dostavu robe iz trgovinskih radnji ugostiteljskim objektima i kućanstvima u razdoblju od 8 do 10 sati radnim danom, navedeno je u odluci koju je donio Grad Zadar.

Dječja prijevozna sredstva

U odluci je navedeno kako bicikli u razdoblju od 1. rujna do 1. srpnja mogu prometovati bez ograničenja, a u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna u vremenu od 7 do 10 sati. Bicikli koji prometuju unutar pješačke zone moraju biti opremljeni ispravnom kočnicom, uređajem za davanje zvučnih signala i svjetlom.
Istaknuto je kako je prometovanje romobilima dozvoljeno isključivo djeci do sedme godine, što bi podrazumijevalo da odrasle osobe ne smiju voziti električne romobile, koji su zadnjih nekoliko godina jako popularni te ih je moguće vidjeti po cijelom gradu.
- Unutar pješačke zone Silba, bez ograničenja mogu prometovati dječja prijevozna sredstva (dječji bicikli, tricikli, romobili, mali automobili na električni ili nožni pogon i sl.) kojima upravljaju djeca do sedme godine, vozila za invalide i nemoćne osobe uključujući i vozila kojima se prevoze osobe s povredama koje otežavaju kretanje, stoji u obavijesti MO-a Silba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Bila sam na Silbi :) svida mi se :)

Monika