Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PLENKOVIĆ: Dovoljno je 76 zastupnika, ne moram više ni s kim pregovarati

07.07.2020. 10:12


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je jučer da već praktički ima 76 sigurnih potpisa za stvaranje vladajuće većine te naglasio da bi nova vlada mogla biti vrlo brzo izglasana u Saboru.
– Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva stranke. Dodao je da je logično da su on i njegovi suradnici »najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu«.
– Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada. Jutros su bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure, rekao je Plenković.
Tih 76 ruku o kojima je govorio jest 66 zastupnika izabranih na listi HDZ-a, osam iz redova nacionalnih manjina te po jedan iz HNS-a Predraga Štromara i Narodne stranke reformista Radimira Čačića.
Plenković jučer nakon sjednice vrha stranke nije želio reći postoji li mogućnost da HNS zadrži neko od dva ministarstva koje je imao u dosadašnjoj Vladi.


Ništa s Mostom i Škorom
– O tome ćemo razgovarati. Ja mislim da ćemo brzo postići konsenzus o tome kako idemo dalje. Nismo o tome govorili. Trebamo u miru sjesti. Ovo je bio načelan razgovor. Plan je da ne gubimo vrijeme. Plan je da hoćemo oformiti vladu. Znamo kako parlamentarne većine funkcioniraju. To je glavni cilj i tako će i biti, rekao je Plenković. On je odbacio mogućnost da bi u koaliciju mogao pozvati troje zastupnika koalicije Pametno, STRIP i Fokus.
– Nismo mi uopće bili u optici da njih vidimo na radaru. Oni su tu kao jedan skup više stranaka. Ako ima drugih zastupnika koji žele podržati našu parlamentarnu većinu, mi možemo razgovarati. Ali neće biti nikakvih prtljanja i dovijanja pod stolom. Ne moram s nikim više ako neću. Dosta mi je 76. Ako želim, mogu, ako ne želim, ne moram. Ovo su ljudi s kojima smo surađivali. Oni su izrazili namjeru i spremnost da nastave suradnju, rekao je Plenković koji je odbacio bilo kakvu mogućnost pregovora s Domovinskim pokretom i Mostom.
Da je Plenković dobio potporu za formiranje Vlade od nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u »inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima«, objavio je jučer ranije na twitteru i glasnogovornik Vlade Marko Milić.
– Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a, koju će predvoditi Andrej Plenković, napisao je Milić.
Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je jučer da će podržati HDZ-ovu Vladu ako ona neće biti sastavljana s Domovinskim pokretom i krajnjom desnicom.


Izbjegnut avanturizam
– Plenković ima moju podršku. Nisam se nadao da će biti tako dobar rezultat i da će se moći napraviti jedna Vlada kontinuiteta, praktički, podržana od koalicije koja je gotovo ista kao koalicija iz prošlog mandata. Što znači da, drugim riječima, prošli mandat nije bio tako loš kao što neki kažu, nego da je bio dobar, rekao je Radin novinarima izlazeći iz Banskih dvora. Dodao je da nije bio na formalnim konzultacijama s Plenkovićem, već da je samo naišao čestitati pobjednicima jer je bio u prolazu preko Markova trga.
– On moju podršku ima za kandidaturu, a onda ćemo vidjeti kakav je program. Ako se Vlada neće sastavljati uz pomoć ekstremne desnice, onda ja ću biti za, rekao je Radin. Nije želio komentirati stajalište ostalih zastupnika nacionalnih manjina, ali je ipak naglasio da će ono biti kao i u prošlom saborskom mandatu.
– Nadam se da Plenković neće ići prema Domovinskom pokretu. Nema šanse da je podržimo u tom slučaju. Ima jedna talijanska izreka: »Kaži mi s kim ideš, i reći ću ti hoću li doći«, poantirao je Radin.
Da će manjine podržati Plenkovićevu Vladu vidi se i iz izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. On je jučer potvrdio da je razgovarao s Plenkovićem te dodao da će o idućim koracima danas, u utorak, raspravljati predsjedništvo SDSS-a koji je na izborima osvojio sva tri mandata srpske nacionalne manjine.
– Nakon toga sastat će se klub zastupnika nacionalnih manjina, a sastat ćemo se i s HNS-om, partnerima s kojima smo dosad činili saborsku većinu. Za SDSS je od iznimne važnosti da se nastave demokratske stečevine koje je Hrvatska branila u protekle četiri godine. Od velike je važnosti da nema avanturizma u politici koji smo imali u nekim proteklim razdobljima. Od Plenkovića očekujem da će pripremiti stranku i državu za novi iskorak kako bi Hrvatska bila funkcionalna država s održivom ekonomijom i tolerantnim, otvorenim društvom. Svi su izgledi da će nas to, što nas je približilo prije četiri godine, približiti i sada, rekao je Pupovac. Osim Pupovca zastupnici SDSS-a u Saboru će biti Boris Milošević i Dragana Jeckov, što je ista postava kao i u prethodnom saborskom mandatu.




Štromarov cilj
Sastav osam manjinskih zastupnika bit će potpuno identičan kao i u prošlom saborskom sazivu. Osim Radina i troje SDSS-ovaca to će biti Robert Jankovics (mađarska manjina), Vladimir Bilek (češka i slovačka), Veljko Kajtazi (romska i još 11 manjina) te Ermina Lekaj Prljaskaj (albanska i još četiri manjine).
Predsjednik HNS-a Predrag Štromar rekao je jučer da je s Plenkovićem razgovarao o suradnji, a da će konačna odluka biti donesena na Predsjedništvu i Središnjem odboru stranke.
– Nema uvjeta. Od građana smo dobili podršku za sve ono što smo radili u našem programu. Uvjet je da se realiziraju ti projekti. To nam je cilj, vidjet ćemo na koji način. Inzistirat ćemo da se nastavi reforma obrazovanja i da učenici imaju uvjete učenja kao u modernim zapadnoeuropskim zemljama, rekao je Štromar. Dodao je da još uvijek nije razmišljao o tome hoće li i dalje biti ministar graditeljstva ili će postati saborski zastupnik.
– I dalje ću inzistirati na subvencioniranju stambenih kredita za mlade. Rado bih da naši mladi mogu i sad u rujnu, ali i idućih godina, aplicirati na subvencionirane kredite kako bi ta dobra demografska mjera i dalje bila kvalitetna u Hrvatskoj. Plenković je očito bio zadovoljan sa suradnjom i onime što smo postigli u Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je Štromar.


Bockanje Čačića
Komentirajući o mogućoj suradnji u vladajućoj većini s Radimirom Čačićem, Štromar je rekao da je on »osebujna osoba«, te da bi u tom slučaju trebao objasniti kako bi ušao u HDZ-ovu koaliciju ako je prije toga bio u Restartovoj.
– A zbog toga je kritizirao HNS prije par godina. Ako ideš u koaliciju s nekim, moraš imati pravi razlog, a to je da je država u jednoj teškoj situaciji kao što je bila prije tri godine, rekao je Štromar. Govoreći o dosadašnjoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, Štromar je rekao da je ona »odradila svoj dio posla, a sada nam je pomogla u tome da ostvarimo ovaj mandat u trećoj izbornoj jedinici.
Radimir Čačić jučer je izjavio da je njegovoj stranci važno da je prisutna u parlamentu.
– Od Vlade ne tražimo apsolutno ništa niti da budemo u Vladi. Jedini naš zahtjev je da sjever ima ravnopravni tretman kao i svi drugi. To znači bržu realizaciju projekata pruge Čakovec – Varaždin – Krapina – Zagreb, cesta i obilaznica te centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice s apliciranjem na europska sredstva, rekao je Čačić. Budući da župan Varaždinske županije neće aktivirati saborski mandat, već će njegovo mjesto zauzeti potpredsjednica stranke Natalija Martinčević.
 


Projektna potpora IDS-a


HDZ-ov Branko Bačić snubio je putem medija među ostalima za suradnju i IDS, govoreći kako je njihova suradnja uvijek bila dobra i projektna, te kako ne bi imao ništa protiv kad bi se i IDS pridružio pobjedničkoj stranci u formiranju saborske većine. IDS-ov predsjednik Boris Miletić rekao nam je, komentirajući te pozive, da će IDS imati samostalan klub u Saboru, te kako političko savezništvo s HDZ-om, kao ni ranije, ne dolazi u obzir. No, također, ako bi HDZ prihvaćao prijedloge ili amandmane IDS-a, da nema razloga da se tada takav prijedlog ne prihvati.
– Za Hrvatsku je dobro ako u novoj vladi ne bude ni Škore ni Mosta, kaže Miletić, te dodaje: »Politička suradnja s HDZ-om za nas nije tema. Dakle, nikakav ulazak u Vladu niti podrška u Saboru. No, ako u proračunu bude Istra zastupljena kako treba, ako se neki naši amandmani budu prihvaćali, ne vidim razlog da tada ne razmislimo o podršci takvom dokumentu. Također, institucionalna suradnja Vlade i naših općina i gradova također je dobrodošla, ako je na korist građana. Podsjetit ću da je HDZ nedavno bio usvojio naše prijedloge izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu, primjerice. O takvim suradnjama uvijek možemo razmisliti, kaže Miletić. (T. T)