Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PUNTA BAJLO Revijalno penjačko natjecanje na lokaciji vjerojatno jedinstvenoj u svijetu

07.07.2020. 14:25


Dok je većina građana u nedjelju oko podne bila u kućama i pripremala ručak ili se spremala za plažu, skupina zaljubljenika u penjanje okupila se na Punti Bajlo, odnosno na samom početku Karme gdje je sekcija sportskog penjanja Planinarskog društva Paklenica organizirala još jedan Deep Water Solo Speed Climb.
– Ovo je jedinstveno natjecanje u kojem se penjači penju sami bez opreme, bez konopa i bez partnera, a penje se iznad vode – bilo to jezero, rijeka ili u našem slučaju more. Dakle, penje se preko stijene i u slučaju pada, pada se u dovoljno duboku vodu, a što penjanje čini sigurnim. Naše natjecanje je brzinsko deep water solo, dakle imamo definiranu stazu, odnosno penjačku rutu koja je označena te penjači moraju što brže doći od počete do završne točne na stijeni, pojasio nam je Hrvoje Grancarić, član Planinarskog društva Paklenice i sekcije sportskog penjanja istog društva. Naglasio je kako mu nije poznato održava li se igdje na svijetu ovakvo natjecanje koje svake godine u Zadar privuče 50-ak zaljubljenika u penjanje, ali i uživanje u prekrasnom moru i prirodi te druženje. Dok se jedan dio penjača penje i natječe, drugi se kupa ili odmara u hladu.


Od osam do 60
– Ove godine sudjeluje oko 50 penjača natjecatelja, ali specifičnost ovog natjecanja je da je revijalno, odnosno ne organizira se službeno pod okriljem saveza već je ovo druženje penjača i svatko može sudjelovati. Mogu sudjelovati i iskusni penjači, ali i potpuni početnici, a raspon godina je od osam do 60, rekao nam je Hrvoje Grancarić.
Inače, Planinarsko društvo Paklenica i njihova sekcija sportskog penjanja djeluju u Zadru već dugi niz godina, ali imaju velik problem s prostorom. Naime, prostor im se nalazi u zgradi iznad Kauflanda, gdje su smješteni i dječji vrtići i koji nikako nije dovoljan za njihove potrebe.
– Prostor u kojem sad djelujemo je u potpunosti neadekvatan jer nam je dvorana u kojoj treniramo zapravo jedna stara prostorija površine samo 60 četvornih metara i visoka je samo tri metra, što svakako nije dovoljno za ovo što mi radimo niti je dovoljno za neki ozbiljan trening. Nama penjačima je najvažnija visina, a koju tamo nemamo. Sva naša nastojanja i brojni sastanci nisu urodili plodom. Svjesni smo da možda nema dovoljno prostora u gradskom vlasništvu, ali onda s druge strane, vidimo da se za neke druge sportske udruge uvijek nalaze sredstva i načini. Nas se ne doživljava kao ozbiljan sport, a nalazimo se u gradu koji je jako blizu Paklenici, koja je svjetska destinacija penjanja, rekao nam je Grancarić.
Naglasio je kako se Hrvatska ponosi HGSS-om, a čiji članovi također kod njih treniraju te su aktivni članovi njihove sekcije, a što se, rekao je Grancarić, također podcjenjuje jer oni moraju imati adekvatne uvjete kako bi mogli trenirati da budu spremni prilikom akcija spašavanja. Pojasnio je kako trenutno imaju 50-ak aktivnih članova, te skoro 30 djece koja redovito treniraju.


Loši uvjeti i odlični rezultati
– Djecu trenira trener Ante Jerolimov i postiže odlične rezultate na službenim državnim natjecanjima unatoč lošim uvjetima u kojima radimo. Primjerice imamo natjecanje u visinskom penjanju, a mi nemamo uvjete za penjanje te se naš trener dosjetio da djeca zavežu konop oko pasa te glume ukapčanje konopa traverzirajući našu nisku stijenu i u takvim uvjetima naša djeca osvajaju medalje na državnim natjecanjima, naglasio je Grancarić.
​Članovi penjačke sekcije, kao i ostali članovi Planinarskog društva Paklenica osim penjanja i održavaju penjališta te su na Dugom otoku u okviru starog kamenoloma napravili smjerove za penjanje, čime je omogućen dolazak i turista koji vole penjanje. Također, održavaju penjalište kraj Karina u kanjonu rijeke Bijele, a imaju u planu s turističkim zajednicama revitalizirati penjalište na sv. Mihovilu a koje bi trebalo postati dio smislenije turističke cjeline.
– Danas je turizam sve više usmjeren prema onom aktivnom turizmu te sve više dolaze turisti koji žele nešto doživjeti. Dio njih su svakako oni koji se bave penjanjem te dolaze u Paklenicu radi toga, ali i uživati u obližnjem moru, a što je rijetko u svijetu da se prvorazredno penjalište nalazi odmah uz more. Na Paklenicu dolaze uglavnom turisti iz Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Francuske, Italije…cijele Europe. Penjanje postae sve popularnije u svijetu te se počelo nuditi u brojnim turističkim paketima, zaključio je Grancarić dodavši kako bi ova regija trebala više pažnje posvetiti i ovoj vrsti aktivnog turizma koji privlači turiste koji žive zdravo te cijene i čuvaju prirodu.