Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slijedi im “restart”: Ovo su najizgledniji kandidati za novog šefa SDP-a

07.07.2020. 08:18


Kralj je mrtav, živio kralj – SDP je nakon izbornog debakla u nedjelju ostao bez predsjednika Davora Bernardića koji se »povukao«, i stranka raspisuje nove izbore, vjerojatno za početak rujna, a posao svojevrsnog vršitelja dužnosti preuzeo je potpredsjednik Zlatko Komadina.
Odluka je to Predsjedništva stranke, a SDP-u sad slijedi »restart«, dok je na Davoru Bernardiću da, nakon što je tri godine uglavnom neuspješno vodio stranku, za sebe nađe novu karijeru.
Nakon poraza na izborima na kojima je cijeli Restart savez osvojio svega 41 mandat, a sam SDP samo 32 mjesta u Saboru, Bernardić je sazvao novinare i rekao da se povlači u dogovoru s kolegama.
Nije rekao da daje ostavku, podsjetio je da je tako bilo i u slučaju Zorana Milanovića kad je on odlazio nakon poraza 2016. godine te je rekao:
– Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku da ćemo izbore za novo vodstvo stranke raspisati u najkraćem mogućem roku. Svjesni smo odgovornosti, ne bježimo od toga, ja se za predsjednika više neću kandidirati, a u ovom periodu do izbora dužnost predsjednika obnašat će dosadašnji potpredsjednik Zlatko Komadina, rekao je Bernardić u središnjici stranke.
Na upit znači li to da je na čelu stranke podnio ostavku, Bernardić je odgovorio da nije.
»Ne, mi po statutu imamo definiranu odgovornost, nakon parlamentarnih izbora SDP ide u izbor novog vodstva. Predsjedništvo i ja osobno smo smatrali da je naš zadatak raspisati izbore što prije, i to će se vjerojatno dogoditi već sljedeći tjedan, na sjednici Glavnog odbora«, kazao je.
Fantastična neizvjesnost
Upitan tko je najodgovorniji za izborni poraz Bernardić je kazao da je to on, odnosno da je »predsjednik stranke uvijek najodgovorniji«. Uz to je ustvrdio da za rezultat ne krivi nikoga, već preuzima odgovornost za to.
– Analiza će biti, najlakše je reći da je kriva izlaznost, krivo je ono, krivo ono. Građani su odlučili, izlaznost je bila kakva je bila, ja nikoga ne okrivljujem, upravo preuzimam odgovornost.
On međutim očigledno ni sam, nakon ovako bolnog šamara birača, ne zna što dalje sa svojom karijerom i hoće li uopće ostati u politici.
– Da, doći ću na konstituirajuću sjednicu Sabora, rekao je odgovarajući na pitanje hoće li biti zastupnik. No novinari su inzistirali planira li uopće ove četiri godine provesti u Saboru ili negdje drugdje:
– Život je fantastična neizvjesnost, nikad ne znaš što ti sutra nosi, rekao je Bernardić, koji je do 24 sata ranije mislio da će biti premijer, a sada će možda već potražiti sudbinu van SDP-a i van politike. Znate kako je u životu, jedna vrata se zatvore, druga se otvore.
Život je ponekad čudesno nepredvidljiv, nebo voli strpljive. Stranka je velika, stranka će naći put. Socijaldemokracija je potrebna Hrvatskoj, i dalje računajte na nas, zaključio je Bernardić na kraju svoje liderske karijere u SDP-u.
Iako se očekivalo da bi cijelo Predsjedništvo moglo podnijeti ostavku, jer su jednako loše rezultate kao Bernardić ostvarili i potpredsjednici Rajko Ostojić i Zlatko Komadina u svojim jedinicama, kao i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić u 8. jedinici, vrh stranke jučer ujutro brzopotezno je odlučio raspisati nove interne izbore.
Predsjedništvo je još uvijek na broju, i dapače sastat će se uoči Glavnog odbora idući tjedan. Što je najzanimljivije, tada će nakon pune dvije godine na sjednicu moći doći i suspendirani članovi Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović, jer im suspenzija istječe 13. srpnja.
Dvojica od njih, Grbin i Hajdaš prošli su u Sabor golemom podrškom birača putem preferencijalnog glasa, i dokazali »otpor« prema sadašnjoj strukturi na Ibleru, ali zasad još ne govore o tome jesu li zainteresirani naći se na mjestu Bernardića, odnosno kandidirati se na mjesto šefa SDP-a.
Bez izjava
Najkonkretniji putokaz o tome tko bi mogao, ili trebao, biti kandidat koji će preuzeti stranku i pokušati je dignuti iz mrtvih, dao je jučer član Predsjedništva Arsen Bauk. On smatra da to treba biti osoba koja je među samim biračima i općom populacijom dokazala da ima podršku, bilo da je riječ o ovim najnovijim parlamentarnim ili pak proteklim europskim izborima.
U prijevodu, to su upravo Peđa Grbin, koji je dobio preko 24 posto glasova u svojoj 8. jedinici, odnosno skoro 25.000 glasova, ili Biljana Borzan koja je jednako tako »rasturila« na prošlim europskim izborima na SDP-ovoj listi 2019. godine.
Pritom je Borzan u nekoliko navrata izjavljivala da je ne zanima funkcija predsjednice stranke, među ostalim i zato jer je zastupnica u Bruxellesu, a ta je pozicija primjerice Tonina Piculu bila izbacila iz igre za šefa SDP-a prije tri i pol godine jer članovi stranke nisu željeli imati šefa partije koji živi van Hrvatske.
Borzan doduše ne živi u Bruxellesu, obitelj joj je u Osijeku, no svejedno je pitanje želi li se upustiti u tu utrku.
Iako su za jučer bila najavljena dva njezina obraćanja javnosti, na dvije televizije, a na Ibleru su iz PR službe potvrdili da ih nije ni pitala za odobrenje za to, na kraju su njena gostovanja jučer ipak otkazana, i Borzan je odbila dati izjavu novinarima na samom Ibleru.
Što se Peđe Grbina tiče, on je dobio punu satisfakciju podrškom birača u 8. jedinici (po broju preferencijalnih glasova jači je za trećinu od Davora Bernardića), no jučer nije želio davati izjave, kao ni Borzan.
Iz toga je jasno da se ovih dana među kritičarima sada već bivšeg predsjednika Bernardića »kuha« zajednička odluka o tome hoće li kandidat biti Grbin, Borzan ili možda netko treći poput Hajdaša Dončića.
Sigurno je da će se ta grupacija, koja se nekad nazivala »milanovićevcima«, međusobno dogovoriti o jednom zajedničkom kandidatu, za kojeg se utvrdi da ima najviše šansi.
Svoju zasebnu igru mogao bi zaigrati Zvonimir Mršić, nekadašnji šef Podravke, koji se mudro sklonio od kandidature i nije bio na listama u nedjelju, pa je neoštećen u tom smislu, a zainteresiran je za povratak u politiku.
Ni on se jučer nije oglašavao, i jasno je da nakon nedjeljnog poraza svima prvo treba nekoliko dana odmora i promišljanja o daljnjim potezima.
U međuvremenu, stranku će voditi veteran Zlatko Komadina, koji ima zadaću organizirati brze i korektne izbore, a to mu neće biti teško s obzirom na to da je i nakon odlaska Milanovića imao istu tu ulogu prije četiri godine.