SVETA NEDILJICA Biskup Petar Palić: Crkva mora imati snagu i hrabrost uvijek govoriti istinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tisuće hodočasnika pohodilo Vranu
Milijuni kršćana svjedočili su svoju vjeru od Afrike do Latinske Amerike, od nacističkih logora smrti do sovjetskih gulaga. I danas se, pa i kod nas, može čuti od pojedinaca da je glas Crkve i kršćana suvišan i nepotreban, predbacujući im tobože zadiranje u područja osobnog i društvenog života koja se ne tiču vjere, upozorio je hvarski biskup Petar Palić, predvoditelj središnjeg euharistijskog slavlja
Velimir BRKIĆ
Pobožnost i zavjet sv. Nediljici

Blagdan ranokršćanske mučenice svete Nediljice, svetice koja uči da je nedjelja Božji dar i da čovjek živi od darovanosti, u nedjelju se cijelog dana svečano slavio u istoimenom zavjetnom svetištu u Vrani pokraj Vranskog jezera. U ovoj duhovnoj oazi molitve i zajedništva s Bogom tradicionalno se okupljaju tisuće hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije.
Pod posebnim epidemiološkim mjerama, brojnim sredstvima za dezinfekciju ruku, klupama za vjernički puk razmaknutim po cijelom masliniku, kipom sv. Nediljice na praznom platou ispred crkve i oltara na otvorenom održane su četiri svete mise.

Radujte se i kličite

Središnje koncelebrirano slavlje u zajedništvu sa župnikom don Šimunom Šindijom i subraćom svećenicima predvodio hvarski biskup Petar Palić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.
- Slavimo blagdan sv. Nediljice, djevojke, mučenice iz prvih kršćanskih vremena. Vi koji se uvijek iznova iz godine u godinu okupljate ovdje, u ovom svetištu, slavite Gospodina i molite zagovor sv. Nediljice, znate dovoljno iz života ove svetice. Živjela je u trećem stoljeću, od malena se posvetila Bogu, živjela za kršćanske vrednote, pomagala siromašnima i život u djevičanstvu izabrala kako bi ukazala na prolaznost ovog svijeta i potpuno predanje Bogu. Umrla je mučeničkom smrću u vrijeme kršćanskih progona cara Dioklecijana, kazao je 48-godišnji biskup Palić, rođen u Prištini.
Propovjednik je govorio i o tome zašto slavimo svece dajući primjer pisma pape Franje pod nazivom »Radujte se i kličite« u kojem govori o svetosti u svakodnevnici.

Svetost se živi

- Svetost je jedna od značajki Crkve, kaže Papa, a da bi se postigla, nije nužno da svatko svoj život potpuno posveti Bogu i Crkvi poput biskupa, svećenika i redovnika, jer svaki čovjek ima ‘jednako od Boga dano dostojanstvo’. Svetost nije nešto što postižemo vlastitim mogućnostima, vlastitim sposobnostima, nego je svetost Božji dar. Papa Franjo nam govori da netko misli da svetost znači zatvoriti oči i ukočiti lice kao na svetoj sličici. Međutim, svetost se živi kad se čovjek radosno daruje i stavlja svoje sposobnosti na raspolaganje drugima u onome što on jest i što ima, poručio je Palić.
Propovjednik je aktualizirao stvarnost i temu mučeništva kršćana i za današnje vrijeme, ohrabrivši vjernike da ne budu pokolebani i ne uzmaknu pred prijezirima ovoga svijeta u svjedočenju Krista i istinskih vrijednosti.
- Slavlje blagdana sv. Nediljice podsjeća nas da vjera, ponekad, skupo stoji. Zanimljiv je podatak da je od 40 milijuna kršćana ubijenih u povijesti kršćanstva, čak 18 milijuna ubijeno tijekom 20. stoljeća, Milijuni kršćana svjedočili su svoju vjeru od Afrike do Latinske Amerike, od nacističkih logora smrti do sovjetskih gulaga, istaknuo je biskup Palić.

Foteljaško kršćanstvo

I danas se, kaže on, pa i kod nas, može čuti od pojedinaca da je glas Crkve i kršćana suvišan i nepotreban, predbacujući im tobože zadiranje u područja osobnog i društvenog života koja se ne tiču vjere.
- Foteljaško kršćanstvo koje ne poziva na promjenu života, na hrabrost svjedočenja, jest naoko bolje i udobnije. Međutim, Crkva mora imati snagu i hrabrost uvijek govoriti istinu, zauzimati se za istinu, pa, ako treba, ponovno i umirati za istinu. Zazovimo Duha da nam daruje snagu i gorljivost mučenika, poručio je biskup Palić.
A nakon duhovne okrepe, hodočasnici su mogli uokolo svetišta na štandovima potražiti hranu i piće. Policija je svoj posao regulacije prometa odradila besprijekorno.
Već tradicionalno predvečer je u nazočnosti mnoštva vjerničkog puka održano euharistijsko slavlje s blagoslovom djece. Bilo je u Vrani svega, a najviše uzvišenog ozračja koje je došlo sa zavjetnim blagdanom sv. Nediljice.

 

Kršten Vito, šesto dijete obitelji Striguljica

Tijekom misnog slavlja kršten je dječačić Vito, šesto dijete u obitelji Ante i Dijane Striguljica iz Vrane.
Biskup Palić čestitao je roditeljima na hrabrosti jer imaju snage plivati protiv struje u ovom potrošačkom mentalitetu u kojem djeca moraju sve.
​- Najveće blago koje roditelji mogu ostaviti nakon sebe su brojna djeca i brojna unučad, naglasio je mons. Palić.

 

Vitezovi vranski

U spomen na tradiciju nekadašnjih vitezova vranskih pred vanjskim oltarom s obje strane velikog platoa poput počasne straže već tradicionalno, usprkos vrućini, stajali su članovi udruge Vitezovi vranski odjeveni u vitešku odjeću s kopljima.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Puuuno ljudi i nitko ne ma maske....

Monika