Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedni se cijepe zbog sebe i društva, drugi odgađaju

07.07.2021. 10:11


Cijepiti se ili ne cijepiti – to je pitanje. O ovoj aktualnoj temi razgovarali smo s građanima koji su otkrili jesu li se cijepili, kao i o tome što ih je potaknulo te što misle koliko je važan njihov doprinos za dobrobit društva, odnosno što Stožer opetovano ponavlja i ponavlja – za turističku sezonu koja izravno utječe na gospodarstvo.


Medijska pandemija
Frane Brajković nije se cijepio, čeka, kako kaže, da se prouče dugoročni učinci i potencijalne nuspojave.
– Mlad sam, nisam ugrožen. Nije mi, što se kaže, o glavu cijepiti se odmah. Osim toga, ovo je svojevrsna medijska pandemija, bavimo se detaljima, dok je za mene i dalje pokazatelj broj zaraženih i umrlih. Govori se o ograničenjima, ali ja ću odgađati cijepljenje dok mogu, govori Brajković koji, napominje, zna za velik broj nuspojava kod ljudi koje osobno poznaje.
Kada je riječ o utjecaju na turizam i gospodarstvo, smatra kako cijepljenje nije jedini način kako doprinijeti društvenoj zajednici, već je ključno odgovorno ponašanje.
Zlatko je sjedio i uživao u hladu pored Foruma, opušten je, cijepio se s prvom dozom, a uskoro će i s drugom.
– Cijepio sam se radi zdravlja, ali i društva. Htio sam zaštiti i sebe i sve oko sebe. Međutim, mi smo se držali mjera i nitko se nije zarazio tijekom ove pandemije koja je bila stvarno teška. Kad prođe, živit ćemo sigurnije i osjećajnije, optimistično priča Zlatko koji priznaje kako ga je ipak bilo malo strah nuspojava, ali sve je prošlo dobro i bezbolno.
Uršula se cijepila jer je mislila da neće moći putovati i sudjelovati u događanjima kao što su, primjerice, koncerti.


Sve (ni)je lako kad si mlad
– Potaknula me želja za bogatijim društvenim životom. Ovo će potrajati vjerojatno još godinu, dvije, htjela sam se osigurati, zaključuje Uršula.
Glumica Tamara Šoletić također se cijepila, a razlog je, kako odlučno govori, zdrav razum.
– Vjerujem znanosti. Ja nisam znanstvenik, oni znaju. Želim zaštiti svoje i tuđe zdravlje. Otkad sam se cijepila, to je za mene kraj, ja više ne razmišljam, ne analiziram, mirna sam, to je baš psihičko olakšanje. Na kraju krajeva, radim i kolektivni posao, publika u kazalištu jest sigurna, ali mi na pozornici nismo. Događale su se i samoizolacije i zaraze što itekako utječe na posao. Osim toga, nezamislivo mi je ne putovati, moja obitelj i prijatelji su po svijetu, ukazuje Šoletić na brojne pogodnosti koje ima kao cijepljena osoba.
Borut Gatara nije se cijepio, ali je prebolio koronavirus pa još uvijek ima antitijela.
– Voljan sam se cijepiti kad mi ta antitijela isteknu. Zašto? Prvo, kad sam bio zaražen, shvatio sam da to nije nimalo ugodno. A drugo, ne vjerujem da taj virus napada samo stare, vidio sam na svoje oči mlade koji su imali grozne simptome. Uglavnom, moja je dužnost cijepiti se, zaključuje Borut.