Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Kao što bedemi grle naš grad, mi večeras Zadar grlimo glazbom«

07.07.2021. 08:33


Sinoć su Glazbene večeri u Sv. Donatu, već tradicionalno, svečano otvorene pod zvjezdanim nebom na drevnom rimskom forumu.
Gradonačelnik Branko Dukić, ujedno i član Vijeća Glazbenih večeri pozdravio je prisutne, kao i gledatelje HRT-a te se osvrnuo na bogatu zadarsku povijest te slikovito prikazao suodnos umjetnosti, glazbe arhitekture i građana.
– Čast mi je pozdraviti vas na Forumu, jednom od desetak zadarskih trgova koji tvore jezgru Poluotoka zagrljenu bedemima pod zaštitom UNESCO-a. Kao što bedemi grle naš grad, mi večeras Zadar grlimo glazbom, bilo kao glazbenici koju nam poklanjaju dio sebe, kao publika koju će te izvedbe nadahnuti. Ponosan sam što temelj za kulturni rast i razvoj našeg grada pružamo upravo kroz naš najstariji gradski festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu. Svjedoci smo intenzivnog rada na osvježenoj programskoj koncepciji Večeri koja promovira ugledna imena domaće i svjetske glazbene scene. Osnažujemo vlastite snage kroz nastupe zadarskih glazbenika i Zadarskog komornog orkestra. Istodobno, naglašavamo posvećenost ranoj glazbi i tako odajemo počast bogatoj zadarskoj povijesti srednjega vijeka i renesanse. Raduje me njegovanje svih specifičnosti Zadra kroz sve umjetnosti, tako i kroz glazbu koja po 61. put igra glavnu ulogu na Forumu zahvaljujući posvećenosti Zadranki i Zadrana koji svoje znanje, rad i kreativnost unose u Glazbene večeri u Sv. Donatu, rekao je Dukić i pozvao sugrađane da poput bedema, na svim koncertima, zagrle glazbu, zagrle umjetnost, zagrle Zadar.


Doprinos Zadra
Ivica Poljičak pozdravio je u ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i u ime ministrice kulture i medija, Nine Obuljen – Kožinek. Osvrnuo je na ambijent, unesenu energiju, uloženi trud i glazbeni napor, kao i na izniman doprinos Zadra u nacionalnoj umjetnosti.
Grozdana Perić, u ime Sabora, pozdravila je istaknuvši kako je riječ o jednom od najstarijih festivala na nacionalnoj razini i najstarijem zadarskom festivalu te otvorila festival.
-Entuzijazmom Zadranina, Pavla Dešpalja, crkva Sv. Donata postala je prepoznata glazbena pozornica, a njegov duh nadahnuo je i osnivanje Zadarskog komornog orkestra, istaknula je Perić.
Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnao je maestro Ivan Hut, istaknuti dirigent mlađe generacije koji je diplomirao i magistrirao u Rotterdamu. Ivan Hut ravnao je, između ostaloga, orkestrom Sinfonia Rotterdam, Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato, Zagrebačkom filharmonijom te Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom. Od 2020. obnaša dužnost dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.


Izravni prijenos
U solističkoj ulozi u Papandopulovu Koncertu za klavir i orkestar nastupa Lovre Marušić, mladi pijanist impresivne biografije, koji je studirao u Moskvi, Zagrebu i Weimaru. Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, a zaposlen je kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.
Na programu je bila Danse macabre Camillea Saint-Saënsa, potom Koncert za klavir i orkestar br. 3 Borisa Papandopula te Les préludes Franza Liszta.
Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na trećem programu Hrvatske televizije i radija (HRT – HTV3 i HR3).