Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Općina Sali uključila se u projekt »Zajedno bez plastike«

07.07.2021. 08:22


Općina Sali uključila se u projekt »For a Plastic Free Croatian Islands«. Glavni razlog uključenja u ovaj projekt jest kako bi svojim primjerom dobre prakse gospodarenja otpadnom plastikom smanjili razinu onečišćenja mora te povećali znanje i odgovornost cijele lokalne zajednice. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO i Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava Svjetski fond za prirodu (WWF). Projekt financira organizacija The Beyond Med Association, a opći cilj je doprinos smanjenju uporabe jednokratne plastike, kao i smanjenje onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom u dvije otočne zajednice, koje se temelji na principima »smanji, ponovno koristi i recikliraj«. Projekt će se tijekom 24 mjeseca provoditi na području Općine Sali na Dugom otoku i Starog Grada na otoku Hvaru. Ukupna vrijednost projekta jest 142.690,80 eura.


Osvještavanje građana o važnosti očuvanja okoliša
Predstavnica Općine Sali unutar ovog hvalevrijednog projekta jest Jona Petešić koja naglašava kako se ovim projektom pokušava probuditi svijest građana o važnosti adekvatnog zbrinjavanja plastičnog otpada.
– Jednokratna plastika najčešći je problem otoka. Sve naše uvale izložene su nanosu otpadne plastike i svjedoci smo velikih onečišćenja. Tijekom zimskih mjeseci vjetrovi do naših plaža donesu velike količine otpada koje ostaju na plaži i onečišćuju okoliš. Ovim projektom sudjelujemo u osvještavanju građana o važnosti očuvanja okoliša, govori nam Petešić te nadodaje kako će Općina svojim primjerom pokazati građanima kako mogu smanjiti plastični otpad. Za primjer je tako dala i ljetne fešte na kojima su čest rekvizit plastične čaše, tanjuri i ostali pribor koji onda završi bačen negdje u okoliš.
– U sklopu projekta napravit će se analitika kojom će se utvrditi koliko otpada napravimo u općini, a izvest će se iz toga i studija kako možemo promijeniti svoje navike pa tako na primjer ako se u općini organizira dobrovoljno darivanje krvi nećemo kupovati toliki broj plastičnih čaša i tanjura već ćemo to zamijeniti nekim drugim materijalom, boljim za okoliš, rekla je Petešić napominjući kako nam briga za okoliš treba biti uvijek važna.


Aktivnosti projekta
Glavne aktivnosti ovog projekta su provođenje analize o upotrebi jednokratne plastike i gospodarenju otpadnom plastikom u uključenim otočnim zajednicama; razvoj »Plana bez plastike« za svaki uključeni otok participativnim pristupom i radionicama s uključenim dionicima; provedba Plana bez plastike; organizacija javnih događanja i javnih foruma u lokalnim otočnim zajednicama usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o posljedicama plastičnog zagađenja; provođenje nacionalne kampanje za podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja; organizacija studijskog putovanja za upoznavanje primjera dobre prakse i rješenja gospodarenja otpadom u otočnim zajednicama; organizacija radionice za izradu Plana komunikacije i zagovaračkih aktivnosti, radionice za jačanje kapaciteta i umrežavanje partnera i okolišnih organizacija koje rade na ovoj tematici te završna konferencija u Splitu usmjerena širenju rezultata projekta i poticanju daljnjeg smanjenja plastičnog otpada za predstavnike lokalnih otočnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, JLS-a, predstavnike HGK, Turističke zajednice, relevantnih Ministarstava i drugih zainteresiranih.




«Zajedno bez plastike«
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nastavlja s projektima i aktivnostima čiji je cilj smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom, pa je tako početkom tjedna u Trogiru, u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia potpisan Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine, koji obuhvaća provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Postavljanjem izložbe koja će idući tjedan biti otvorena na Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce službeno počinje nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom »Zajedno bez plastike«, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands na području Staroga Grada i općine Sali na Dugom otoku.