Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar je lijep, ali nije čist

07.07.2021. 12:45


Neki građani, kao i malobrojni zadarski turistički vodiči koji su ove godine dobili priliku prošetati s gostima, požalili su se kako ovo ljeto Poluotok nije čist i uredan kao što je znao biti ranijih godina. Nekoliko nam je vodiča, koji su ostali zatečeni stanjem na Poluotoku, istaknulo kako su njihovi klijenti izrazili nezadovoljstvo zbog nečistoće Poluotoka. Komentari turista su, kako kažu, bitno drugačiji u odnosu na ranije godine, kada su redovito hvalili čistoću zadarskih ulica. Na nekoliko su lokacija čak i osjetili zapah smeća, koje se zbog velikih gužvi i mnogobrojnih ugostiteljskih objekata na Poluotoku tijekom ljetnih mjeseci brzo nakuplja.
Iz gradske tvrtke Čistoća d.o.o. kazali su nam kako se čišćenje ulica i odvoz smeća odvijaju prema planu.
– Supstitucija spremnika za otpad u staroj gradskoj jezgri, koji mogu biti oštećeni, dotrajali ili se iz njih zbog velikih temperatura može širiti nesnosan smrad, odvija se četiri puta godišnje. Sljedeća planirana zamjena je u tjednu iza 15. srpnja, kada počinje i najfrekventnije razdoblje turističke sezone, objasnio je Pere Zubčić, direktor sektora za tehničku podršku i dodao kako se uklanjanje otpada vrši pet puta dnevno uz dodatnu uslugu »eko taksija«, za sve poduzetnike koji trebaju hitan odvoz otpada.
– Svim smo ugostiteljima dostavili letke s uputama i kontakt brojevima kojima mogu naručiti uslugu uklanjanja otpada, komunalnog i reciklabilnog, koju zatim obavimo u pola sata nakon zaprimanja zahtjeva, kazao je Zubčić i pojasnio kako se raspored odvoza otpada mijenja na način da se nadopunjuje s dodatnim čišćenjima i pranjima, koje se u ljetnim mjesecima pojačano vrši u jutarnjoj i popodnevnoj smijeni, kao i u noćnim akcijama čišćenja i pranja.
– Spremnike za otpad osiguravamo svim ugostiteljskim objektima ukoliko postoji mjesto za njihov smještaj. Naime, čest je slučaj da se spremnici pomiču s lokacije na lokaciju te da se otpad odlaže što dalje od ugostiteljskog objekta, kako ne bi smetao posjetiteljima objekta. Upoznati smo s tim problemom i nastavno na takve pojave osigurali posebnu uslugu putem »eko taksija«, kazao je Zubčić te je zaključno dodao kako je čipiranje spremnika na području Grada Zadra u završnoj fazi i trenutačno je označeno nešto više od 90% svih spremnika.


Vizura ulice
Osim na čistoću, korisnici poslovnih prostora, požalili su nam se i na izgled Ulice Elizabete Kotromanić, u kojoj je nedavno i izgorjela zgrada. Kazali su nam kako nisu zadovoljni općenitim izgledom ulice, za koju kažu kako nije dovoljno uređena i ne pristaje jednom popularnom turističkom odredištu. Željeli bi da ulica bude ukrašena i puna šarenila, kako bi posjetitelje Poluotoka oduševio izgled stare gradske jezgre. Na komunalne probleme su se često žalili i Gradskoj upravi. Smetaju im oronule fasade, čije popravke često plaćaju iz svojih džepova, loša osvijetljenost ulice, smrad iz kanti za smeće, klimave podne ploče, koje su često i popucane, itd.