Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osijeku je važno zabiti gol više

Autor: Šime Ćurko

06.08.2008. 22:00
Osijeku je važno zabiti gol više

Foto: Vedran SITNICA



Jasno je da bi naša igra s Osijekom trebala izgledati sasvim drugačije od one iz prve dvije utakmice. Od nas se očekuje da napadamo, da stvaramo pritisak i mislim da smo u stanju tu zadaću ispuniti – kaže Tomasov
Igramo dobro, ali što to vrijedi kad nema bodova – jedinstven je zaključak na Stanovima nakon dvaju startnih poraza od Hajduk i Slaven Belupa. S ovom konstatacijom slaže se i Marin Tomasov.
– Trener Zebić kaže da ne bi imao ništa protiv da igramo lošije, ali da osvajamo bodove. Slažem se s njim, iako vjerujem da ovakva naša igra negdje mora doći na naplatu. Nije moguće da stalno gubimo na način kako se to dogodilo u Splitu i Koprivnici – kaže Tomasov, dodajući da je Zadru s Hajdukom i Slavenom nedostajalo sreće, ali i sportskog ugleda.
– Ne možemo se vaditi na suđenje da bismo se opravdali što smo nakon dva kola bez boda. No, neke se stvari, koje su se nama sudile na ova dva gostovanja, tzv. uglednijim klubovima sigurno ne bi sudile. To je ta mala prevaga koja ne mora uvijek biti odlučujuća kad je riječ o konačnom rezultatu, ali čini se da i ime kluba nosi određni status kod onih koji dijele pravdu.
Zadarski veznjak u Koprivnici je zabio jedini gol svoje momčadi ove sezone. Za njega iz pomalo neobične situcije.
– Bilaver je prolazio po desnoj strani i mahao sam mu da mi nabaci loptu. On je, međutim, pogodio gredu, lopta je pala ravno ispred mene i nije mi bilo teško pogoditi. Neka Bilaver samo tako nastavi gađati okvir, a ja će se potruditi biti na pravom mjestu i otpadak zabiti u mrežu.
Jednostavnija rješenja
Da je Tomasov zabio sjajnu priliku protiv Hajduka u prvom poluvremenu, Zadar je danas mogao imati poneki bod.
– Puno se govorilo o tom mom promašaju, a neki su to povezivali s tim što bih ja trebao ići u Hajduk, pa da sam zbog toga promašio. Ma, nema to veze s tim. Morao sam pucati jer je bilo puno prostora, a ja sam išao “oružiti” Subašića na golu i lopta mi je pobjegla. Da sam pucao, sigurno bi bilo puno bolje. Ništa, na pogreškama se uči, samo ne bih više volio učiti na ovakvim svojim pogreškama.
Zebić upozorava da se i dalje malo zaigrate u igri.
– Znam da moram tražiti jednostavnija rješnja, posebice kad imamo otvorenu situaciju prema naprijed. Mislim da sam u tom dijelu dosta napredovao, protiv Slavena sam često igrao na prvu i očekujem kako sezona bude išla dalje da će biti sve bolje.
Protiv Osijeka očekuje vas nova zadaća. U prva dva gola Zadar se branio i čekao kontru, no Osječane će trebati napasti.
– Jasno je da bi naša igra s Osijekom trebala izgledati sasvim drugačije od one iz prve dvije utakmice. Od nas se očekuje da napadamo, da stvaramo pritisak i mislim da smo u stanju tu zadaću ispuniti. Lani nam se s Osijekom u Stanovima sve otvorilo, zabili smo im pet golova u odličnoj utakmici. U nedjelju ne treba tražiti golijadu, bit će dovoljan i jedan gol viška da na kraju i mi i navijači budemo zadovoljni.
Kakav je dojam ovosezonskog Zadra?
– Jako dobar. Momčad je slična lanjskoj s tim da ima još više mladih igrača. Bilo bi jako važno što prije skupiti određenu bodovnu zalihu da bi mlađi igrači mogli igrati što više. Znam kako je meni bilo kad sam ulazio u prvu momčad i koliko je u tom trenutku bitno da momčad ima određenu bodovnu zalihu, da se ne dogodi da je utakmica biti ili ne biti.
Reprezentacija je vrhunac
Zadrani nakon jučerašnjeg jutarnjeg treninga još nisu znali gdje će biti domaćini.
– To nas ne bi trebalo opterećivati jer se mi ne brinemo o licencijama i tome gdje ćemo igrati domaće utakmice. Naravno da je razlika velika, možemo zamisliti kakva bi bila atmosfera da u nedjelju s Osijekom igramo u Zadru, a kakva bi mogla biti budemo li igrali u Šibeniku. To je velika razlika i zato svi vjerujemo da nećemo morati na Šubićevac. Igrati u Šibeniku za nas bi značilo da smo stalno gosti, a Zadar nikad nije bio momčad koja je na gostovanjima osvajala puno bodova.
Dobre igre u Zadru ubacile su Tomasova na listu potencijalnih kandidata za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010.
– Igrao sam do sada za mladu reprezentaciju i to je neopisivo dobar osjećaj. Mogu misliti kako bi tek bilo da me pozove Slaven Bilić. Znam da poziv mogu zaslužiti samo dobrim igrama i samo sam koncentriran isključivo na nogomet. Živim za poziv u reprezentaciju, takvo što bila bi sjajna stvar, najveća u krijeri.
 


Nisam razočaran ostankom u Zadru
Tomasov na kraju prošle sezone nije skrivao želju za odlaksom u, kako je rekao, neku jaču sredinu. Želja mu za sada nije ispunjena.
– To što sam tada rekao, mislim i danas. Ipak, nisam ja taj koji odlučuje, klub je procijenio da je za mane bolje da ostanem i ja to prihvaćam bez pogovora. Nisam razočaran ostankom u Zadru, imamo puno motiva za napredovanjem i mislim da ću ove sezone biti bolji nego lani. U Zadru imam priliku dokazivati se i dalje i samo to trebam što bolje iskoristiti.
Može li se Vaš odlazak dogoditi već ove sezone?
– Može, naravno.
Čini se da su na Poljudu već otisnuli bijeli dres s Vašim brojem i prezimenom.
– Nemam ništa protiv odlaska u Hajduk ako se s Renom Sinovčićem i Hajdukom tako dogovorim. No, danas sam igrač Zadra i isključivo sam posvećem tome da što prije počnemo osvajati bodove.
Terkeš: Mogu pomoći suigračima
Želimir Terkeš jučer je došao na trening u osam sati. Njegovi suigrači na travnjaku Stanova istrčali su sat vremena kasnije. Terkeš tako i dalje uglavnom individualno trenira, tek ponekad priključuje se suigračima. Lanjski prvi strijelac Prve HNL tako je u čudnoj situaciji. Novog kluba nema, a Dalibor Zebić na njega ne računa u nekim ozbiljnijim kombinacijama.
– Stalno se govorilo o mom odlasku, pa se na pripremama uigravala momčad bez mene, što je u tom trenutku bilo i logično. Ja sam strpljiv, čekam što će reći Reno Sinovčić – kaže Terkeš uz želju da se ova situacija što prije riješi.
– Ako treba otići, nema problema, ako trebam ostati u Zadru, neću se buniti. Uostalom, ja sam uvijek govorio da mi je u Zadru dobro i da mi odlazak sa Stanova nije najvažnija stvar u karijeri.
U kakvom ste fizičkom stanju?
– U dobrom, ako me trebaju, mogu pomoći prvoj momčadi.
Već u nedjelju s Osijekom?
– Zašto ne.