Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oživljena gotovo zaboravljena hrvatska prošlost

Autor: Velimir Brkić

06.08.2008. 22:00
Oživljena gotovo zaboravljena hrvatska prošlost


U sklopu “Ražanačkog kulturnog ljeta” više  od dvije stotine članova kulturno-umjetničkih društava,  klapa iz Zadarske i Dalmatinsko-splitske županije  pokazalo je svu raskoš narodnih nošnji, običaja i  njegovanja pjesme na drugoj kulturnoj manifestaciji  “Pozdrav domovini”, održanoj u utorak navečer “Kod spomenika” u Ražancu. Ova kulturno-umjetnička  manifestacija organizirana je u povodu obilježavanja  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana  hrvatskih branitelja i 13. obljetnice vojno-redarstvene  akcije Oluja. Susret KUD-ova i klapa koji je privukao  oko tisuću razdraganih gledatelja organiziran je pod  pokroviteljstvom Općine i TZO Ražanac.
Ovu spektakularnu manifestaciju u opravadnoj  odsutnosti načelnika Dragutina Miočića i predsjednika  Turističke zajednice dr. Nikole Jovića otvorenom je  proglasio Predrag Dušević, donačelnik Ražanca.  Program je nadasve uspješno i spretno vodio Ivica  Dundović.
U programu su nastupili klapa Asseria iz Benkovca te  KUD-ovi Privlaka iz Privlake, Kralj Tomislav iz Biograda,  Radovin iz Radovina, Sinj iz Sinje i domaći KUD  Ražanac, vrijedni čuvari narodnog blaga iovog kraja.       
Nakon svojevrsnog zimskog sna potaknutim političkim  turbulencijama prije 2-3 godine je započela  infrastrukturna renesansa. Protekle godine Općina i  Turistička zajednica nezaustavljivo su pokrenuli su i  turistički zamašnjak. Prvenstveno pionirskim  pokretanjem Ražanačkog kulturnog ljeta.  Ražanačko  kulturno ljeto pokazalo se poput pogotka u sridu.  Započelo se živjeti za i od turizma. Plodovi rada itekako  su vidljivi, na zadovoljstvo općinskih žitelja i, dakako  turista.
Nakon koncerta klape Intrade i Tomislava Bralića i  dosad neviđene posjećenosti uslijedila je autentična  Ribarska noć, nastup klape Kaleta i malonogometni  turnir u Ražancu. Mali predah nakon manifestacije  Pozdrav domovini je tek prividan. Kreće Memorijalni  malonogometni turnir Stipe Dundović u Radovinu,  turnir u boćanju, briškuli, trešeti… Uspavan dio  hrvatske turističke ponude, golemog potencijala,  polako se budi, bez obzira kako to netko protumačio.  Naime, turisti ne dolaze na Jadran samo da bi “toćali”  noge u moru i pržili se na suncu, shvatili su to i u  Ražancu. U ovoj započetoj uspješnoj ražanačkoj priči,  preostaje samo ponoviti kako je možda ipak “čovjek –  ključ uspjeha”.