Stjepan Radić dobit će i spomenik

Slika korisnika admin
radic
Postav u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar

Jučer je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u organizaciji Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke svečano otvorena izložba povodom 80. obljetnice smrti Stjepana Radića, osnivača i vođe HSS.

Kratkim pregledom Radićeva života i djela koje je izložio Marijan Maroja, član HSS i djelatnik Državnog arhiva u Zadru, otvorena je izložba:

- Prije osamdeset godina preminuo je vođa i učitelj hrvatskog naroda od posljedica ranjavanja u zvjerskom atentatu. Čitav je Radićev životni put bio predan hrvatskom narodu i obrani narodnih interesa.

Uslijedila je više - manje uobičajena priča o jednom od najznačajnijih političara hrvatske novije povijesti, od rođenja u Trebarjevu Desnom (1871.), studentskih demonstracija protiv Hedervaryeva režima, osnivanja Hrvatske seljačke stranke, svršetka Prvog svjetskog rata, političke borbe protiv srpske hegemonije u novoj državi, do ranjavanja u atentatu u Narodnoj skupštini i skore smrti 1928. godine.

Na kraju izlaganja Maroja je dodao kako je Gradsko poglavarstvo Grada Zadra prihvatilo inicijativu zadarskog HSS da se Stjepanu Radiću podigne spomenik u ulici koja nosi njegovo ime.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno