Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uza sve probleme, uvijek stižemo na cilj!

Autor: Katina Vrsaljko

06.08.2008. 22:00
Uza sve probleme, uvijek stižemo na cilj!

Foto: Katina BAŽDARIĆ



Izrađena je projektna dokumentacija i nastavljaju se radovi na sanaciji vodovodnog sustava i kanalizaciji u Novigradu, Pridrazi i Paljuvu. Dobili smo sve dozvole i puno se novca potrošilo, a teško je, jer se to nigdje ne vidi. No nećemo ni sada stati, već počinjemo raditi na otvaranju Doma kulture u Novigradu i izgradnji crkve u Paljuvu, rekao je Klapan
Na svečanoj  sjednici Općinskog vijeća, koja je u povodu Dana općine  Novigrad održana u ponedjeljak na Škalinan pred općinskim, županijskim i državnim dužnosnicima i mještanima, istaknuto je da je vizija  Općine da se poboljša standard mještana i njeguju tradicija i običaji, dodijeljene su  godišnje nagrade i nagrade za  životno djelo, bilo je plesa i  pjesme KUD-ova iz tri mjesta  općine, a Zadarskoj nadbiskupiji je poklonjeno zemljište  u Paljuvu za izgradnju crkve.
Sjednici su prisustvovali  nadbiskup Ivan Prenđa, saborski zastupnici Nevenka  Marinović i Branko Kutija,  zamjenici župana Đani Bunja  i Josip Miletić, zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović, član Predsjedništva HDZ-a Željko Lončar, predsjednik Općinskog  vijeća Reno Sinovčić i drugi, a  zbog nedolaska se ispričao i  ministar Božidar Kalmeta,  poručivši Novigrađanima da  se vide na otvorenju radova na  obnovi rive.
Razoružani skeptici
Ranije tog dana su na grobljima u Pridrazi, Paljuvu i  Novigradu položeni vijenci za  poginule branitelje, a počast  im je odana i na samoj sjednici  minutom šutnje.
Na početku je prisutne pozdravio Sinovčić upoznavši ih s  time kako je određen datum  na koji će se slaviti kao Dan  općine Novigrad.
– Nismo znali bismo li kao  Dan općine odredili datum  kad je ona formalno osnovana, datum prve sjednice u  Domu kulture ili ovaj, kada je  općina “očišćena” od srpskih  agresora. Odabrali smo ovaj  zato što je to dan uoči velikog  blagdana i u čast onima koji su  ovdje poginuli.
Kad je 1993. godine osnovana općina Novigrad svi su  bili skeptici i mislili su kako  Pridražani, Pljuvšani i Novigrađani neće moći zajedno  živjeti. A ovo je vjerojatno  najbolja općina zato što se kod  nas problemi rješavaju sami i  ovih 2.368 žitelja žive u zajedništvu, a tako će i ubuduće,  istaknuo je Sinovčić.
Svoje mještane je pozdravio  i načelnik Joso Klapan.
– Svi puno radimo i imamo  puno problema, ali i brod koji  nekad ide malo lijevo malo  desno, uvijek stigne na cilj.  Baš kao i mi. Tako je izrađena  projektna dokumentacija i  nastavljaju se radovi na sanaciji vodovodnog sustava i kanalizaciji u Novigradu, Pridrazi i  Paljuvu. Dobili smo sve  dozvole i puno se novca  potrošilo, a teško je, jer  se to nigdje ne vidi.
Crkva u Paljuvu
No nećemo ni sada  sjediti na lovorikama,  već počinjemo raditi na  otvaranju Doma kulture u Novigradu i izgradnji crkve u Paljuvu, rekao je Klapan.
Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je na  svemu općini Novigrad  i istaknuo da županija  uvijek pomaže projekte  jedinica lokalne samouprave te je njihov stav da  svako dijete u županiji,  gdje god živjelo, mora imati  iste uvjete za školovanje. Još  je nabrojio projekte koje su  pomagali u općini Novigrad.  U financijskoj pomoći koju je  županija izdvojila za općinu  Novigrad našlo se 3,350.000  kuna za školu u Paljuvu,  96.000 kuna za OŠ Novigrad,  100.000 kuna za Knjižnicu i  čitaonicu Novigrad, subvencioniranje sadnih površina,  zatim katastarske obrade za  Pridragu i Novigrad i drugo.
– Knjižnica je sjecište kulturnih zbivanja i druženja u  svim sredinama, tako nam je  drago da je otvorena i u Novigradu, a ponosni smo i na  uspjehe Streličarskog društva  Kroatan i njihovu organizaciju državnog prvenstva za  djecu do 14 godina, rekao je  Miletić i obećao daljnju suradnju županije i općine.
Sinovčić i Klapan su podijelili deset godišnjih nagrada i pet nagrada za životno  djelo. Načelnik je istaknuo da  nije bilo lako odabrati koga  nagraditi jer je bilo puno kandidatura, a i da one koje nije  nagradila Općina Novigrad  nije zaboravila.
Na posljetku je Klapan svečano darovao uime Općine  Novigrad Zadarskoj nadbiskupiji 16.000 četvornih metara zemljišta u Paljuvu za izgradnju crkve, poklonivši pritom nadbiskupu Prenđi fotografiju Novigrada. Nadbiskup  je rekao da se rado odazvao i  svih blagoslovio i poručio da  računaju na njegovu pomoć.
– Ovdje postoji puno tragova i rana iz kršćanske povijesti i sretan sam što su mladi  ljudi ovime pokazali da tu povijest i razumiju. Paljuv će ovime još više biti uključen u  baštinu Općine Novigrad i to  u duhovnom, pastoralnom i  materijalnom smislu, rekao  je.
Svečanu sjednicu uveličali  su nastupi KUD-a Luzarica iz  Pridrage, KUD-a Paljuv iz  Paljuva te KUD-a Fortica,  Udruge žena Sv. Katarina i  solista Vlade Paštrovića i Ante Ivčića, a sve se još proslavilo  na trgu Pod lipan uz pjesmu,  dagnje i srdele.


Dobitnici nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada
Nagradu za životno djelo i prsten s grbom Novigrada dobili su pedijatar Martin Mikecin iz  Novigrada za svoj doprinos zdravstvu u Općini Novigrad, sveučilišni profesor i doktor Gojko Buljat  iz Pridrage za pomoć tom kraju i ljudima pri liječenju, zatim Milanka Škoro, rođ. Bakić iz Paljuva zato  što je iz Amerike, gdje još živi, puno pomagala Općini i Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.  Nagradu je dobio i filmski režiser Šime Šimatović zbog pomoći školama u Općini Novigrad te  akademik Slobodan Kaštela koji je nesebično pomagao dobrobit Novigrada na više razina.
Nagrađeni nisu krili uzbuđenje i zahvalnost zbog ovog velikog priznanja, isto kao ni dobitnici  godišnjih nagrada.
Godišnju nagradu su dobili: Domagoj Zubčić iz Pridrage, Ive Buterin iz Paljuva, Miroslava Mandić  iz Novigrada, NK Hajduk Pridraga, Ante Baraba Ricko iz Paljuva, pucačko društvo Ban Butko  Kurjaković iz Novigrada, Udruga žena Sv. Katarina, Zvonko Čulina iz Pridrage, KUD Luzarica iz  Pridrage i Streličarsko društvo Kroatan iz Novigrada.