Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski Arbanasi najbolji čuvari svoje kulture

Autor: Katina Vrsaljko

06.08.2008. 22:00
Zadarski Arbanasi najbolji čuvari svoje kulture

Foto: Zvonko KUCELIN



Najvažnije nam je da se barem dva zaposlenika biraju uz suglasnost Društva. Želimo biti dobri domaćini u svojoj kući te da se zaposli netko tko dobro poznaje, ali i osjeća arbanašku tradiciju, prošlost i sadašnjost, rekao je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa
U zadarskim Arbanasima se čeka skoro otvorenje Hrvatskog doma kulture i knjižnice zadarskih Arbanasa u zapuštenoj školskoj zgradi, takozvanoj Legi, koju je Grad uredio i na korištenje povjerio Gradskoj knjižnici i Društvu zadarskih Arbanasa.
Kako je zamišljeno u Društvu zadarskih Arbanasa, dom bi trebao sadržavati područnu knjižnicu Gradske knjižnice, dvoranu za okupljanja i predavanja, ujedno i sjedište Društva, spomen-sobu, glazbenu sekciju, dječju igraonicu, kompjutorski odjel, školu glagoljice i govora zadarskih Arbanasa, sekciju za čuvarice nošnje i drugo.
Spomen-soba
Kao najbitniju djelatnost Društvo navodi knjižnicu kao dio Društva i spomen-sobe i zavičajne zbirke, kojoj bi počasni predsjednik Društva akademik Aleksandar Stipčević darovao vrijednu biblioteku. Uz veliki knjižni fond, u knjižnici bi bila dostupna brojna literatura o arbanaškoj kulturi, povijesti, običajima… Spomen-soba bi sadržavala povijesnu, pisanu, glazbenu, slikovnu, likovnu, sportsku i fotografsku građu.
Upravo zbog svoje bogate kulturne baštine koja se u Društvu zadarskih Arbanasa posebno njeguje, predsjednik Enio Grdović je uime Društva i njegova Izvršnog odbora od Grada tražio da naziv doma bude upravo hrvatski dom kulture i knjižnica zadarskih Arbanasa, a to im je kaže, i odobreno. Također, traži od Grada da naziv bude službeno napisan i glagoljicom. Ipak, Društvu najviše smeta to što je Grad Zadar brigu oko zapošljavanja kadra povjerio Gradskoj knjižnici, a Društvo zadarskih Arbanasa želi dva zaposlenika za potrebe Društva.
– Najvažnije nam je da se barem dva zaposlenika biraju uz suglasnost Društva. Želimo biti dobri domaćini u svojoj kući i raditi za opće dobro Zadra i zadarskih Arbanasa, a uzore imamo u osobama koje održavaju našu tradiciju knjižničarstva više od sto godina.
Pomoć albanskog ministra kulture
Želimo da se zaposli netko tko dobro poznaje, ali i osjeća arbanašku tradiciju, prošlost i sadašnjost jer smo, između ostalog, dali i veliki doprinos u Domovinskom ratu, rekao je Grdović. Također, dodaje kako imaju odličan odnos s Hrvatima u Barskoj nadbiskupiji, a veliki značaj Društvu zadarskih Arbanasa daje i vlada Albanije i Crne Gore. Kako kaže Grdović, albanski ministar kulture im je voljan pomagati u kulturnom smislu te povremeno šalje u posjet i svoje delegacije.
– Nama je potrebna osoba zaposlenik koja će njih ugostiti te upoznati sa svim kulturnim bogatstvom koje smo stvorili i sačuvali. Na kraju krajeva, mi smo volonterska udruga, a želimo se profesionalizirati, a za to imamo zaista sposobne ljude i molimo Grad da nam pritom pomogne, rekao je Grdović.
Grdović dodaje da im je bitno da ti zaposlenici poznaju tradiciju Gospe Loretske te da rade u čast Gospi, baš zato što je ona njihovu lokalnu zajednicu i sačuvala.
S obzirom da, kako kaže Grdović, postoje Arbanasi koji bi zaista taj posao za potrebe Društva radili predano i s dušom te ako se oni na posljetku i zaposle, ova priča će imati sretan epilog.


U rukopisu desetak knjiga
Da su Arbanasi vični pisanju, potvrđuje Enio Grdović i kaže da je u zadarskim Arbanasima trenutačno u rukopisu desetak knjiga koje čekaju objavljivanje. Grdović je pozvao sve zainteresirane da 12. kolovoza u 20 sati dođu u konobu Occupo Diem na zanimljivo predavanje pod nazivom “Zač se Zadar zove”. U povodu petstote obljetnice rođenja Petra Zoranića Društvo zadarskih Arbanasa, to jest Čehuljica za glagoljsku knjigu Zmajević izdala je knjižicu s trinaestom glavom Zoranićevih Planina. Tekst je iskopiran iz originala Zoranićevih Planina te slovopisno posuvremenjen, a kroz ljubavnu priču govori o tome kako je Zadar dobio ime.
– U trinaestoj glavi je također riječ o postojećim lokalitetima koji su sačuvani u Arbanasima. Čast nam je što će na predavanje doći akademik Josip Bratulić koji je najbolji poznavatelj Petra Zoranića u Hrvatskoj, rekao je Grdović.
Uz predavanje će se održati aukcija slika jedne likovne kolonije, a prikupljen prihod dat će se u humanitarne i kulturne svrhe.