Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarskoj bolnici osigurane nove količine krvi

Autor: Elza Radulić-Toman

06.08.2008. 22:00
Zadarskoj bolnici osigurane  nove količine krvi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Rijetko se dogodi da krv daju turisti, ali je zato redovno daju humani Zadrani, većinom isti ljudi, članovi “Kalelarge”, koji tijekom jedne godine za potrebe zadarske bolnice prikupe do 600 doza krvi
Jučer su mnogi Zadrani pohrlili u Hrvatsku kazališnu kuću, gdje je Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga” organizirala još jednu, ovoga puta izvanrednu akciju prikupljanja krvi. Već nekoliko godina “Kalelarga” pored svoje dvije velike godišnje akcije, Uskrsnu i Božićnu, i preko ljeta organizira posebnu akciju, jer se smatra da su bolnici tijekom ljeta potrebne veće količine krvi. Naime, ljeti je puno više nesreća, osobito prometnih, a iznatno više ljudi dolazi na naše područje. No, rijetko se dogodi da krv daju turisti, ali je zato redovno daju humani Zadrani, većinom isti ljudi, članovi “Kalelarge”, koji tijekom jedne godine za potrebe zadarske bolnice prikupe do 600 doza krvi. To su velike količine i smatra se da je po takvim rezultatima udruga “Kalelarga” najbolja u Hrvatskoj. U ovoj godini je vrlo uspješno provedena Uskrsna akcija, a nakon toga su davatelji putovali u Vukovar i tamošnjoj su bolnici darovali 32 doze. Zbog toga što su žene davateljice krv dale u Vukovaru krajem svibnja, nisu mogle to učiniti i jučer u Zadru, jer im između dva davanja mora proći najmanje četiri mjeseca. Za muškarce to iznosi tri mjeseca. Ima i drugih razlika između spolova. Tako su u Vukovaru i žene i muškarci po tamošnjim “pravilima” dali čak po 4 i pol decilitra krvi, dok je to u Zadru nešto manje. Ovdje žene u jednom davanju daruju po tri, a muškarci po tri i pol decilitra.
Osim navedena tri organizirana godišnja davanja, navodi predsjednik udruge Venci Jurin, članovi “Kalelarge” se često odazivaju pozivima iz bolničkoga Odjela za transfuziju, koji nerijetko izravno poziva davatelje, kada im zatrebaju određene krvne grupe.
Kad smo već kod ovoga bolničkog odjela, neki davatelji su se i jučer požalili kako Zadar s tako dobro organiziranim davalaštvom nema baš i najbolji odjel za transfuziju. Odjel jako dobro funkcionira, ali desetljećima radi u istim skučenim prostorima pa je davateljima prava muka tamo odlaziti. Kažu da bolje transfuzije imaju neke bolnice u susjedstvu, koje su općenito lošije od zadarske bolnice.
No, Zadar zato ima izuzetne davatelje, ljude kojima ne promakne nijedna akcija, pa smo tako i jučer tamo vidjeli humanista Danijela Kotlara, čovjeka koji je dok je bio dožupan i u Županiji osnovao dobar aktiv, jedan od najboljih u Zadru. Bila je na davanju i Božena Rupčić, Josip Pino Petani, Mladen Devčić, Dragutin Lindić, Branka Meštrov, kao i neizbježan Željko Barbaroša, koji je jučer krv darovao 86. put. Njemu je doktorica Ivna Lucin, koja je vodila jučerašnju akciju, prvo rekla da neće moći dati krv, jer ima sitnih problema sa srcem, a nakon sat vremena on je inzistirao na ponovnom pregledu i odlučeno je ipak da dade krv!
S velikom voljom krv je jučer dao i poznati zadarski komunalac Vlado Bratović, kojemu je u knjižicu uneseno 11. davanje i koji će sigurno još mnogo puta darovati krv, jer ističe da je stalno spreman sve dati za Zadar.