Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne dolazi u obzir ni sitni luksuz

Autor:

06.08.2009. 22:00
Ne dolazi u obzir ni sitni luksuz

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Trenutno ne radim jer sam na porodiljnom dopustu, a smanjenje od oko 300 kuna na suprugovu plaću definitivno ćemo osjetiti na kućnom budžetu. Dva smo kredita uspjeli otplatiti i ostali smo na jednom, onom za stan na koji nam odlazi pola plaće. Otplata kredita do kraja – to nam je najveći cilj, kaže mlada majka, ističući kako sav ostali sitni luksuz, poput kava ili izlazaka sada više uopće ne dolazi u obzir
Da većina hrvatskih građana preživljava zahvaljujući zaduživanju, dok prosječna plaća jedva pokriva 75 posto minimalnih troškova života, podaci su koji su se iznosili mjesecima prije uvođenja kriznoga nameta. Donošenje Vladinih novih mjera štednje u obliku poreza na plaće i mirovine, u javnosti prozvanih haračem, smatraju mnogi, građane će sada uistinu dovesti do samog ruba egzistencije.
“Odrezane” plaće
Iako svjesni da u teškim vremenima krize pomoć državi trebaju pružiti svi, radnici i umirovljenici osjećaju da su ovakvim oštrim potezima najviše pogođeni, a pritom uvelike sumnjaju da će primjena mjera doista imati pozitivnog učinka. Naime, na samo pitanje o ovoj temi, sugrađani s kojima smo razgovarali, složni su kako se radi o očajničkim pokušajima Vlade u pronalasku izlaska iz krize, koji dugoročno gledano ne vode konačnom rješenju, jer o tome je kažu, trebalo misliti puno prije. Odluka kojom se skidaju plaće, ističu svi, socijalno je neosjetljiva, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se u sustavu poreza na dohodak priznaju olakšice onima koji imaju uzdržavane članove obitelji, dok s druge strane krizni porez ne vodi računa o osobnim odbicima za djecu. Kritike se mogu čuti i na račun odluke da smanjene budu čak i zaostale, nesiplaćene plaće, one zarađene puno prije nego što je zakon o oporezivanju donesen, pa mnogi polažu nade u najave predsjednika Mesića o preispitivanju zakona o kriznom porezu pred Ustavnim sudom.
– Zakon o porezu na plaće bi trebao pasti, no hoće li, tek ćemo vidjeti. Već sada smo do grla u kreditima, te o ovakvim odlukama nemam riječi, kao i većina drugih građana, kaže nam prodavačica u zadarskoj trgovini cipela koja plaću za srpanj još nije dobila. No, kada stigne, biti će za dva posto manja. Njezinom suprugu čija primanja prelaze šest tisuća kuna porez na plaću već je zaračunat i sigurno je da će nove troškove sve teže uspijevati pokriti.
– Iznos koji će nam biti odbijen od primanja jednak je gotovo polovici obaveza koje plaćamo, a što će se time uistinu postići, svi bismo željeli znati, kaže nam trgovkinja, nezadovoljno komentirajući kako se još jednom pokazalo da najveći teret krize snose građani koji ionako jedva spajaju kraj s krajem. Slično razmišlja i zaposlenik jedne zadarske tvrtke, čija je neto plaća od početka kolovoza umanjena za devedeset kuna.
– Moj budžet će to sigurno osjetiti, jer radi se o dodatnim izdavajanjima u ionako preopterećenoj financijskoj situaciji. Objektivno jesam za to da teret ovog nezavidnog stanja podijele svi, ali da to bude ravnomjerno raspodjeljeno. Nisam bogat, živim od prosječnih primanja i sigurno je da na sve ovo što nam se događa ne mogu biti ravnodušan. No, mislim da ne štede dovoljno oni koji bi to mogli, dok se s druge strane plaće režu građanima kojima se – s obzirom na primanja nedovoljna za osnovne životne potrebe – nema što rezati, smatra ogorčeni Zadranin.
Pod teretom kredita
Jedan ugostitelj kojega smo upitali za mišljenje, kaže nam kako Vladine mjere doživljava kao krpanje koje izlasku iz krize neće bitnije pridonjeti. A uz rezanje plaća i s obzirom na sezonu koja i nije previše uspješna, te pad prometa od 30 do 40 posto, mjere štednje, kaže on, prisutne su u svemu, od hrane i goriva, do izlazaka. Njegova supruga još uvijek nije stalno zaposlena, a najave kako nove zaposlenike u državnu službu više neće primati, pronalazak posla dodatno će joj otežati.
Plaća kojom je do sada bila uglavnom zadovoljna, projektantici koju smo zatekli na pauzi, ubuduće će biti manja za tristo kuna. S obzirom da još uvijek živi s roditeljima, velikih izdataka, barem kada je plaćanje stanarine u pitanju ona nema, ali uz kredite i ostale životne troškove, sada je kaže, na pozitivnoj nuli.
– Minusa na računu za sada na sreću nemam, ali smanjenjem plaća troškove će ubuduće biti sve teže pokriti. Kupovna moć građana smanjuje se sve više, dok je za izlazak iz krize baš naprotiv, smatra ona, potrebno povećati potrošnju, budući da se njome direktno potiče proizvodnja.
Stimulitranje gospodarskoga razvoja i proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta, mjere su koje na prvo mjesto stavljaju i mnogi sindikalni predstavnici, puno prije od navedenih mjera poreza na plaće, koje će zasigurno utjecati i na smanjenje mogućnosti otplate kreditnih dugovanja kojima su građani pritisnuti. Jedna od mnogih je i mlada majka na porodiljnom dopustu.
– Trenutno ne radim, a smanjenje od oko 300 kuna na suprugovu plaću definitivno ćemo osjetiti na kućnom budžetu. Dva smo kredita uspjeli otplatiti i ostali smo na jednom, onom za stan na koji nam odlazi pola plaće. Otplata kredita do kraja – to nam je najveći cilj, kaže ona, ističući kako sav ostali sitni luksuz, poput kava ili izlazaka sada više uopće ne dolazi u obzir. Neosjetljivost na potrebe najugroženijih i ova nam mlada gospođa izdvaja kako veliku zamjerku kriznome porezu, a moguće rakcije na opće stanje vidi u prosvjedima građana ili čak organiziranju prijevremenih izbora.
– Pretpostavljam da bi se svijest građana, nakon ovakvih udara trebala podići jer su neki od poteza Vlade uistinu neobjašnjivi. Oporezivati zakašnjele plaće primjerice, nikako ne može biti fer i ne isključujem mogućnost da će građani na kraju izići na ulice ili tražiti prijevremene izbore, zaključuje ova mlada Zadranka.