Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Neočekivani povratak u matični klub

Autor: Roman Morović

06.08.2009. 22:00
Neočekivani povratak u matični klub

Foto: Zvonko KUCELIN



– Zapravo sam došao sasvim slučajno, čisto iz razloga da mi ne propadne ljeto i da iskoristim ta dva tjedna za kvalitetan trening. Nisam se nadao ničemu, međutim, primijetio me trener Sagadin i želio je da ostanem – kaže Škifić o svom dolasku u ljetni kamp Zmage Sagadina
Da se rad, treninzi i strpljenje isplate najbolje dokazuje primjer mladog zadarskog košarkaša Jure Škifića koji se nakon tri sezone provedene u A-1 ligašu Dubrovniku sasvim neočekivano našao pred vratima prve momčadi Zadra. Škifić je, kao i mnogi zadarski mladići, nakon završetka juniorskog staža u Zadru morao otići iz kluba i potražiti novu sredinu, a u njegovom je slučaju to bio Dubrovnik. Nakon tri godine provedene u Gospinom polju (tako se zove dubrovačka dvorana), došao je u ljetni kamp Zmage Sagadina i odmah “upao u oko” strategu Zadra.
– Zapravo sam došao sasvim slučajno, čisto iz razloga da mi ne propadne ljeto i da iskoristim ta dva tjedna za kvalitetan trening. Nisam se nadao ničemu, međutim, primijetio me trener Sagadin i želio je da ostanem. Bio sam se malo zapustio, dobio koju kilu tako da sam krajem šestog i cijeli sedmi mjesec radio s trenerom Šangom na fizičkoj spremi, brzini i skoku i mislim da sam dosta napredovao. Naravno, prostora za napredak uvijek ima i sigurno je da se to može postići samo treninzima – kaže Škifić koji se, unatoč tome što dosad nije imao mnogo medijskih nastupa, vrlo dobro snašao pred mikrofonima.
Zmago Sagadin jasno je kazao kako vjeruje da od Škifića, uz mnogo kvalitetnog treninga, može napraviti vrhunskog igrača i vrlo je vjerojatno da će uskoro Škifiću biti ponuđen prvi profesionalni ugovor s matičnim klubom. Igranje za seniorsku momčad Zadra san je svakog mladog Zadranina koji je za svoj životni put odabrao košarku, no da bi to postigao potrebno je puno rada, odricanja, talenta, ali i sreće. Škifić je svoj košarkaški put započeo s devet godina kod trenera Lučana Valčića.
Dubrovnik lijepo iskustvo
– Počeo sam trenirati u Zadru s devet godina, a prvi trener mi je bio Lučano Valčić. Volio sam sport, posebno sam zavolio košarku tako da je taj razvoj tekao prilično brzo. Bio sam u pretkadetima Zadra i prošao sam sve te mlade kategorije do juniora. Bili smo dobra mlada generacija i bilo je nešto govora da bi neki prešli u seniore Zadra, ali onda su nas ipak odlučili pustiti da odemo u druge sredine pa sam ja otišao u Dubrovnik. Tamo mi je trener bio Darko Kunce, sadašnji trener U-20 reprezentacije i mogu reći da sam u Dubrovniku proveo lijepe tri godine. Prva godina je, kao i svugdje, bila nešto teža jer je to razdoblje privikavanja na novu sredinu, a tada sam još bio junior tako da sam se trebao prilagoditi i na igru sa seniorima koji su ipak fizički dosta jači. Druga i treća sezona su bile vrlo dobre, naročito ova posljednja. Naravno, neke utakmice sam odigrao bolje, neke nešto lošije, ali sve u svemu mislim da sam odradio jednu dobru sezonu.
Prošle sezone Dubrovnik je bio svojevrsno iznenađenje A-l lige i plasirao se u ligu za prvaka što je za klub bio veliki uspjeh.
– Posebno mi je drago što smo se uspjeli plasirati u ligu za prvaka što je bio veliki uspjeh i izazov i za klub i za igrače. Igrali smo protiv najboljih momčadi u Hrvatskoj, pa iako smo neke utakmice izgubili s jako velikom razlikom to nam je bilo jedno veliko iskustvo. Imali smo priliku pokazati što znamo i na neki način se predstaviti hrvatskoj košarkaškoj javnosti, što u ligi za ostanak ne bi mogli jer je ona ipak puno slabija.
Trener Sagadin te u nekoliko navrata pohvalio kazavši kako si jedan od najozbiljnijih kandidata za prvu momčad.
– Zadovoljan sam dosadašnjim razvojem situacije, ali svjestan sam da je ispred mene još puno posla i treninga. Tu je stalno dokazivanje, nema opuštanja niti sekunde i svaku vježbu i svaki trening treba odraditi maksimalno. Imao sam trogodišnji ugovor s Dubrovnikom koji je istekao, sada treniram tu sa Zadrom i to je sve što zasad mogu reći. Što će biti dalje vidjet ćemo – zaključio je Škifić.


Povuci – potegni oko Bilana


Zadrani su još uvijek u potrazi za novim centrom, a situacija oko Mira Bilana još uvijek nije razriješena. Zašto, ne zna ni trener Sagadin.
– Negdje je zapelo, a ja ne znam gdje. Trebalo je sve biti već davno gotovo, no očito neke stvari nisu tako jednostavne kako se čine. Razgovarao sam s Bilanom i on je pristao doći u Zadar i raditi po mom programu za koji smatram da je najbolji za njegov razvoj. Mislio sam da smo se sve dogovorili, no očito je negdje zapelo i tu ja više ne mogu ništa. Ukoliko ne dođe Bilan, dovest ćemo drugog igrača, ali to moramo riješiti uskoro jer ne znam koliko će nas taj igrač još čekati. Morat ćemo ovu situaciju čim prije privesti kraju na ovaj ili onaj način – kazao je Sagadin.




 


Trica i četvorka


U Dubrovniku je Škifić uglavnom igrao na krilnoj poziciji, a trener Kunce po potrebi ga je koristio i na “četvorci”.
– Tamo sam igrao uglavnom “tricu”, a po potrebi i nisku četvorku i mislim da se tu najbolje snalazim. Te dvije pozicije mi najbolje odgovaraju – kratko će Škifić.


 


U – 16: U polufinalu s Danskom


Hrvatska ženska kadetska reprezentacija danas u 17 sati u Tallinu igra odlučujući susret za plasman u diviziju “A” Europskog prvenstva. Protivnik će joj biti reprezentacija Danske koja je do sada na EP divizije “B” upisala pet pobjeda i jedan poraz (Portugal). Hrvatice su do polufinala došle sa šest pobjeda bez poraza, a ukoliko nastave taj niz i večeras, te se plasiraju u finale to će automatski značiti i plasman u diviziju A. Drugo polufinale igraju Nizozemska i Slovačka.