Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nitko neće u matematičare?!

Autor:

06.08.2009. 22:00
Nitko neće u matematičare?!

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako na Zavodu nemamo prijavljenih nezaposlenih matematičara, neke škole su prisiljene i improvizirati. To znači da vrlo često na mjesto profesora matematike budu zaposleni inženjeri tehničke struke ili na primjer, učitelji razredne nastave s pojačanim programom matematike, kaže Željko Marić
Veći broj natječaja za zapošljavanje kojima se potražuju profesori matematike mogu se ovih dana uočiti u oglasima dnevnoga tiska. Potražnja za ovim profesorskim kadrom izražena je ponajviše u osnovnim školama zadarske županije, a da je u posljednje vrijeme uistinu velika potvrđuju nam i u Područnoj službi Zadar Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Ističući kako već dugi niz godina na Zavodu nemaju evidentiranog nijednog profesora matematike, pročelnik zadarske podružnice Zavoda Željko Marić, kaže nam da u nedostatku odgovarajuće struke, na upražnjena mjesta škole nerijetko zapošljavaju nastavnike srodnih područja.
– Potražnja za profesorima matematike, a slična situacija je i s predavačima fizike, vrlo je velika. No, kako na Zavodu nemamo prijavljenih nezaposlenih matematičara, neke škole su prisiljene i improvizirati. To znači da vrlo često, u nedostatku odgovarajućih kandidata, na mjesto profesora matematike budu zaposleni inženjeri tehničke struke ili na primjer, učitelji razredne nastave s pojačanim programom matematike, kaže Marić, pojašnjavajući kako je takva mogućnost regulirana posebnim propisima. No, nakon odrđenog vremena, natječaj je ipak potrebno ponoviti.
Razloge zbog kojih se mladi ljudi sve teže odlučuju za ovo zanimanje, Marić vidi u činjenici da se radi o prilično teškom studiju, nakon kojega je radno mjesto u školi u kojoj se zaposle, uglavnom nedovoljno plaćeno.
– Kandidati koji se upisuju na fakultete, umjesto matematičkoga studija prije će se opredijeliti na primjer za inženjera elektrotehnike ili strojarstva, jer u takvim područjima, kaže pročelnik Marić, vide veće mogućnosti. Učenike završnih razreda srednjih škola, smatra on, trebalo bi potaknuti za odabir ovog studija na način da im se dodjeljuju stipendije koje će im nakon studija garantirati zapošljavanje.
Osim profesora matematike i fizike, kao zanimanja koja su u posljednje vrijeme na zadarskome području deficitarna, Marić izdvaja i magistre farmacije te diplomirane inženjere arhitekture i građevine.