Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radić je inspiracija i mladima

Autor: Julijana Bačić

06.08.2009. 22:00
Radić je inspiracija i mladima

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Polaznici 12. Ljetne akademije mladih HSS-a, zajedno s delegacijom Županijske organizacije HSS Zadarske županije jutros su u Radićevoj ulici svečanim polaganjem vijenca obilježili 81. godišnjicu smrti Stjepana Radića, osnivača Hrvatske pučke seljačke stranke, današnjeg HSS-a.
Kako je prilikom polaganja vijenca, istaknula Irena Devčić-Buzov, povjerenica HSS-a za Zadarsku županiju Radićev životni put i djelo inspirativni su kako starijim članovima, tako i onim mlađima.
– Danas simboličan način obilježavamo 81. godišnjicu smrti Stjepana Radića, koji je , što posebno želim naglasiti našim mladima, na prvo mjesto, unatoč siromaštvu stavljao obrazovanja, pismenost i znanje. Spomenut ću i jednu manje poznatu činjenicu o Radićevoj kratkovidnosti. Kako je imao veliku dioptriju, liječnicu su mu čak zabranjivali da nastavi sa školovanjem, međutim on to nije želio ni pod koju cijenu. Tu poruku o važnosti ekukacije, odašiljemo i našim mladima. Također, Radić je i prije svoje punoljetnosti pokazivao veliki interes za politiku, istaknula je Devčić- Buzov osvrnuvši se i na način na koji je Radić umro. Buzov je naglasila kako se u HSS-u obilježava dan Radićeve smrti,a ne dan atentata na njega, kako mnogi mediji krivo izvještavaju, budući da je Radić od posljedica ranjavanja, preminuo tek 2 mjeseca poslije.
– Vijenac polažemo ispod ploče s nazivom ulice Stjepana Radića budući da još uvijek u Zadru ne postoji bista podignuta njemu u čast. Iako smo još prošle godine izrazili nadu da ćemo ove godien vijenac moći položiti uz samu bistu, dosad to još uvijek nije realizirano. Međutim, iskreno se nadam da će do slijedeće godišnjice smrti Stjepana Radića u Zadru biti ta bista, kazala je Devčić- Buzov.
Život Stjepana Radića važan je primjer mladima, kojih u HSS-u ima sve više. O tome svjedoči i 12. po redu Ljetna akademija mladih HSS. U vremenu od 2. do 9. kolovoza, u Zadru borave mladi HSS-a,a osim mladih HSS Ljetnu akademiju posjetilo je i stranačko vodstvo, te predstavnici organizacije European democratic students (EDS)budući da je Sveučilišna organizacija HSS 2007. godine postala članom te organizacije.