Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Skočila s mosta, spasili je policajci

Autor: Suzana Bandić

06.08.2009. 22:00
Skočila s mosta, spasili je policajci

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Iako se na Gradskom mostu u trenutku kad je djevojka skočila u more nalazilo mnoštvo ljudi, nitko osim dvojice policajaca nije osjetio potrebu za ljudskim činom – da pomognu nesretnoj djevojci, što ovaj njihov pothvat čini još čovječnijim
Načelnik prometne policije u Zadru Elvis Perinčić i njegov kolega  Predrag Tomašek prošlu su noć u centru Zadra spasili život 19-godišnjoj turistkinji iz Francuske Juliette Houpert koja se sa zadarskog Gradskog mosta bacila u more. Djevojka je, kako doznajemo u “Hostelu Zadar” gdje je odsjela, tu večer sa svojim mladićem i nekoliko prijatelja krenula na zadarsku rivu gdje se održavala manifestacija “Noć punog miseca”. Tijekom večeri, navodno se poriječkala s mladićem što ju je potaklo na očajnički čin. Nešto prije ponoći skočila je s mosta u namjeri da okonča svoj mladi život, no srećom, u blizini su se zatekla dvojica hrabrih policajaca koji su se odmah bacili za njom te ju izvukli na površinu.
– Nalazio sam se u blizini mosta kad je k meni dotrčao jedan građanin i rekao mi da u moru kod mosta pluta tijelo. U međuvremenu tijelo u moru je primjetio i moj kolega koji je kod mosta regulirao promet. U trenutku smo samo skinuli naoružanje i bacili se u more za djevojkom koja je bila bez svijesti – ispričao je Elvis Perinčić, dodavši kako su nakon kraćeg vremena uspjeli mladu turisticu izvući na na jedan od brodova vezanih u lučici pored mosta.
U pomoć im je priskočio i jedan liječnik, također turist, koji se slučajno našao na mostu. No tu priči nije kraj. Na zaprepaštenje hrabrih i nesebičnih policajaca koji su djevojku spasili od sigurne smrti, ona se vidjevši kako je spašena, još jednom iz brodice pokušala baciti u more.  – Srećom, nekako smo je uspjeli smiriti i zadržati do dolaska Hitne medicinske pomoći koja ju je odvezla u zadarsku bolnicu – rekao je Perinčić.
Drugi policajac, Predrag Tomašek, cjeli je prizor gledao sa udaljenosti od svega 20-tak metara. On je, naime, u trenutku kad je djevojka sjela na rub mosta, skočila i nestala pod površinom mora, regulirao promet. Jednako kao i kolega Perinčić, i on je samo odbacio naoružanje i bez razmišljanja skočio za djevojkom.
Iako se na mostu u tom trenutku nalazilo mnoštvo ljudi, nitko osim njih dvojice nije osjetio potrebu za ljudskim činom – da pomognu nesretnoj djevojci, što ovaj njihov pothvat čini još čovječnijim.
– Kod takvih događaja sve može ovisiti o trenutku. Dok je čovjek dotrčao do nas i rekao nam da je žena u moru, sigurno je i netko drugi mogao prije nas skočiti i pomoći joj. Srećom, ovaj put smo uspjeli reagirati na vrijeme – razočarano je prokomentirao Tomašek.
Djevojci je pružena liječnička pomoć na Odjelu psihijatrije u zadarskoj Općoj bolnici, nakon čega je puštena te je u petak ujutro napustila Zadar.  Iz PU zadarske tvrde kako ne znaju koji je razlog nagnao mladu djevojku na pokušaj samoubojstva, no ističu kako je spašena hitnom intervencijom dvojice zadarskih policajaca. Neslužbeno, međutim doznajemo, kako joj ovo nije bio prvi pokušaj samoubojstva.