Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan koji će Benkovčani dugo pamtiti

06.08.2010. 22:00
Dan koji će Benkovčani dugo pamtiti


Ponosan sam što sam Hrvat, Oluja je najveća pobjeda hrvatskoga naroda i nadam se da će se i dalje nastaviti na ovako dostojanstven način obilježavati, istaknuo je koordinator UHDDR-a Benkovac Milan Nimac, koji nije skrivao nezadovoljstvo time to se na proslavi nije pojavio nitko od predstavnika srpske nacionalne manjine


U četvrtak  na Dan pobjede i domovinske  zahvalnost i Dan hrvatskih  branitelja rano ujutro Limena  glazba iz Stankovaca digla je  na noge Benkovčanke i Benkovčane. Građani su prethodnih dana, pripremajući se za  taj veliki praznik, u svojim  domovima i radnim sredinama na istaknutim mjestima  izvjesili hrvatske zastave i gotovo da nije bilo kuće ili stana  s čijih krovova ili balkona one  nisu vijorile.
Kasno poslijepodne za sve  poginule hrvatske branitelje  položeni su vijenci i zapaljene  svijeće kod Središnjeg križa  na Gradskom groblju, a potom i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima  na Trgu dr. Franje Tuđmana.  Kako je u to vrijeme gradonačelnik Branko Kutija bio  službeno odsutan zbog proslave u Kninu, vijenac je uime  Grada Benkovca položio dogradonačelnik Mirko Erstić,  uime Gradskog vijeća predsjednica Maja Brkljača, dok  su uime UHDDR-a i HVIDR-e Benkovca to učinili  predsjednici Bernard Čačić i  Milorad Guzić.
 Poseban dan
Dogradonačelnik Erstić je,  prisjećajući se Dana pobjede i  povratka na spaljena i uništena ognjišta te grobove svojih  najmilijih, istaknuo da se grad  potrudio upriličiti proslavu  kakvu jedan ovakav dan i zaslužuje.
Predsjednica GV-a Maja  Brkljača je ovaj dan nazvala  posebnim, naglasivši da je  ovaj datum jedan od najvažnijih u novijoj hrvatskoj povijesti. Izrazila je nadu da će se i  ubuduće na jednako poseban  način obilježavati obljetnica  veličanstvene akcije Oluja i  kako će svi ljudi uvijek znati  prepoznati prave vrijednosti.
– Ponosan sam što sam Hrvat, Oluja je najveća pobjeda  hrvatskoga naroda i nadam se  da će se i dalje nastaviti na  ovako dostojanstven način  obilježavati, istaknuo je koordinator UHDDR-a Benkovac  Milan Nimac, koji nije skrivao  nezadovoljstvo time što se na  proslavi nije pojavio nitko od  predstavnika srpske nacionalne manjine.
Svetu misu za domovinu u  župnoj crkvi Male Gospe je  predvodio benkovački župnik  don Elvis Knežević. On se u  svojoj propovijedi osvrnuo na  te slavne dane koji su donijeli  pobjedu i slobodu Hrvatskoj i  njezinim građanima.
 Pučko veselje
Uvečer na središnjem Trgu  domovinske zahvalnosti uz  pučko veselje odvijao se zabavni dio programa. Prvo su  KUD-ovi Popovići iz Popovića, Sveti Nikola Tavelić iz  Lišana Ostrovičkih i Sv. Ivan  Krstitelj iz Gorice, prezentirali bogatu kulturnu baštinu  uz pjesme i igre ovoga kraja i  zaslužili pljesak na otvorenome.
U susjednoj ulici Ivana  Meštrovića bilo je veoma prometno, na ražnju su se okretala dva junca, čije su meso  već oko 21 sat počelo i konzumirati. Neki su se zagrijavali uz pečenje, pivo i vino, a  drugi uz sve to i pored televizijskih ekrana obližnjih  kafića, prateći oluju na splitskom Poljudu. Tamo je Hajduk u uzvratnom susretu s  bukureštanskim Dinamom  baš na Dan zahvalnosti zasluženo dobio pohvale za impresivno, uragansko prvo poluvrijeme.
Od TV ekrana i prijenosa  nogometne utakmice iz Splita  nije se najvjerojatnije mogao  “odlijepiti” niti hrvatskim kantautor Miroslav Škoro pa je  njegov koncert malo i kasnio.  No onda je sve počelo stihovima “Moga srca zastava”, “Sude mi”, “Domovina”, “Mata”,  “Šil, dil, daj”, “Garavušo garava”, “Milo moje” i brojnih  drugih Škorinih hitova koji su  se na zadovoljstvo velikog  broja okupljenih na trgu,  smjenjivali kroz dva sata njegova nastupa.  Publika nije zaboravila iskoristiti jedinstvenu  prigodu i zapjevati u glas s  Mirom Škorom.
Prigodni program obilježavanja 15. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja, jednog od najvažnijih događaja  hrvatske povijesti, završio je  nešto prije ponoći spektakularnim vatrometom. Bio je  ovo uistinu dan za pamćenje –  za Benkovac i za njegove  građane koji im je za Dan  pobjede i domovinske zahvalnost te Dan hrvatskih branitelja darovao Grad Benkovac i UHDDR-a Benkovac.