Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dnevno 52 intervencije zbog obiteljskog nasilja

06.08.2010. 22:00
Dnevno 52 intervencije zbog obiteljskog nasilja


Lani je kaznu zbog nasilja u obitelji služilo čak 295 osoba, od čega je 31. prosinca prošle godine u zatvorima bilo ukupno 115 zatvorenika


Policija je u prošloj godini izašla na intervencije zbog obiteljskoj nasilja čak 18.951 put, odnosno policajci diljem Hrvatske imali su dnevno čak 52 intervencije zbog obiteljskoj nasilja. To su podaci MUP-a predočeni u Vladinom izvješću o provedbi strategije zaštite od nasilja u obitelji za 2009. godinu.
Iz MUP-ovih podataka proizlazi da je u tih gotovo 19 tisuća intervencija, policija prekršajno prijavila nasilnike u 16.496 slučajeva. Kriminalističkim obradama, pak, kojima su utvrđena kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji, prijavljeno je 482 osobe. Žrtve te 482 kazneno prijavljene osobe je čak 1.485 članova njihovih obitelji.
Prema podacima Ministarstva pravosuđa, lani je kaznu zbog kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladeži služilo čak 295 osoba, od čega je, na dan 31. prosinca prošle godine, u zatvorima bilo ukupno 115 zatvorenika.
Osim takvih, uvijek zabrinjavajućih podataka, u Vladinom izvješću kriju se i neke ohrabrujuće informacije. Primjerice, MUP je lani opremio 49 prostorija u svim policijskih upravama diljem Hrvatske priborom i namještajem prikladnim za djecu i maloljetne osobe, kako bi se smanjila sekundarna viktimizacija djece – žrtava obiteljskog nasilja prilikom obavjesnih razgovora.
Pored već legendarnog skloništa Autonomne ženske kuće Zagreb, Ministarstvo zdravstva lani je potpisalo ugovore s udrugom B.a.B.e i Caritasom biskupije Šibenik za tajna skloništa žrtava obiteljskog nasilja, s kapacitetom od deset, odnosno devet korisnika i cijenom smještaja od 3.200 kuna po žrtvi mjesečno. Financijski se podupire i tajno sklonište Ženske grupe Karlovac “Korak”.
Što se tiče kapaciteta u javnim skloništima i savjetovalištima, država je povećala kapacitete za 19 mjesta, odnosno na ukupno 134, u devet najvećih gradova u Hrvatskoj. Za zbrinjavanje žrtava u domovima za djecu i odrasle, pak, lani je izdvojeno 3,3 milijuna kuna.
Poseban program za žrtve nasilja u obitelji postoji i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, međutim kako su takvi podaci povjerljivi, te od same žrtve ovisi hoće li se otkriti, na Zavodu su prošle godine kao žrtve nasilja u obitelji bile registrirane samo 22 osobe. Od te 22 žrtve obiteljskog nasilja, 11 je zaposleno.


 OBAVJEŠTAVANJE ŽRTAVA




Izmjenama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, uvedena je obveza kaznionicama i zatvorima da, preko Ureda za probaciju, obavijeste žrtve, oštećenike i njihove obitelji prije otpusta zatvorenika koji izdržava kaznu zbog nedjela protiv spolne slobode i ćudoređa, nasilnih nedjela, te kaznenih djela protiv života i tijela. To znači da će žrtve biti obaviještene kad nasilnici, silovatelji i ubojice budu pušteni na slobodu. Ravnateljstvo policije, pak, priprema bazu podataka o počiniteljima kaznenih djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, te je u tu svrhu provelo analizu francuskog iskustva pri uvođenju takvog registra.