Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prevrnuli se u Vranskom jezeru

06.08.2010. 22:00
Prevrnuli se u Vranskom jezeru


U četvrtak (05.08.2010.) poslijepodne oko 19 sati, M.D. (82) iz Engleske i O.F. (~60) iz Austrije uputili su se jedrilicom  bez motora dugom 6 metara na plovidbu Vranskim jezerom. U blizini uvale Vučja dražica iznenadila ih je snažna nevera te se jedrilica prevrnula.  Oboje su završili u jezeru.
Na sreću, prijatelj koji ih je čekao na obali vidio je što se dogodilo te je obavijestio Nadzornu službu Parka prirode Vransko jezero. Unatoč vrlo snažnom vjetru i velikim valovima te riziku da se i brod javne ustanove ošteti,  nadzornici Parka reagirali su i gumenjakom se uputili na mjesto nesreće.  U jezeru su zatekli unesrećene koji su se vidno potreseni i pothlađeni pokušavali domoći kopna, pridržavajući se za prevrnutu jedrilicu i trsku u kojoj su se našli.
Nakon što su ih izvukli iz vode, prevezli su ih do kopna te su ih uputili da potraže liječničku pomoć, što su i učinili. Srećom, ovaj put sve se dobro završilo, između ostaloga i zahvaljujući brzom i stručnom djelovanju Nadzorne službe Parka prirode. Turisti koji su se našli u nevolji rekli su da već nekoliko godina dolaze na ljetovanje upravo na Vransko jezero te da će unatoč ovom iskustvu s nepredvidivom prirodom koje je na svu sreću pozitivno okončano doći i sljedeće godine.
Ovaj događaj podsjetnik je kako pri izlascima s brodom na jezero treba biti oprezan, informirati se o vremenu te obavijestiti Nadzornu službu Parka prirode Vransko jezero kako bi u slučaju nesreće mogli pravovremeno reagirati.