Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radnici traže da direktor Dražen Lokin odstupi

06.08.2010. 22:00
Radnici traže da direktor Dražen Lokin odstupi


Borislav Miletić, dragovoljac Domovinskog rata, je nakon 30 godina radnog staža dobio izvanredni otkaz; referentu zaštite na radu Zvonimiru Bobiću spotaknuta je nestručnost i nemar; Lidija Perić je optužena za nestručnost i krađu, ali bez ikakve kaznene prijave


Bilo je samo pitanje dana kad će teško gospodarsko stanje u Regionalnoj veletržnici Benkovac kulminirati poremećenim međuljudskim odnosima. U predvečerje Dana domovinske zahvalnosti troje djelatnika RVB-a dobilo je otkaze. Kako nas je obavijestio sindikalni povjerenik Jašo Bljajić, otkaze su dobili poslovođa u strojarnici Borislav Miletić, referent zaštite na radu Zvonimir Bobić i šefica komercijale Lidija Perić.
– Borislav Miletić, dragovoljac Domovinskog rata, je nakon 30 godina radnog staža dobio izvanredni otkaz jer je navodno, bez svjedoka, prijetio smrću pravniku Goranu Nimcu. Razlog tomu jest što je Miletić prijavio Dragana Tadića za krađu, a na drugu stranu taj isti Tadić je jedini svjedok te prijetnje. Nakon toga je montiran zapisnik, cijela je stvar prijavljena policiji koja je obavila razgovore, ali je zbog bolesti odsutni direktor Dražen Lokin Miletiću isporučio izvanredni otkaz, rekao je na početku Jašo Bljaić.
Igrači i igračice
Referentu zaštite na radu Zvonimiru Bobiću spotaknuta je nestručnost i nemar. Bobić kaže da je sve kulminiralo kad je upozorio jednog radnika da ne pila drva motornom pilom. Spomenuti radnik pilao je bez osposobljenosti za taj posao i bez zaštitne opreme, ali je svejedno pravnik Goran Nimac upozorio Bobića na nestručnost iako je isti radnik uskoro posjekao koljeno. Lidija Perić, kaže Jašo Bljaić, je optužena za nestručnost i krađu, ali bez ikakve kaznene prijave. Zapravo, dodaje Bljajić, Perićevu su “makli” na niže radno mjesto da bi na njeno instalirali svoju “igračicu”.
– Tražimo stoga da direktor Dražen Lokin odstupi, jer otkad je on na čelu RVB-a, mi samo tonemo u probleme. Istovremeno, nad radnicima se vrši mobing koji za cilj ima rješiti se svih zaposlenika i pripremiti teren za preuzimanje od strane tvrtke Slad iz Pakoštana. I ja sam se u početku zalagao za tu tvrtku, misleći da će nam ona donijeti bolje sutra, ali se uvidjelo da se radi o tvrtci bez ijednog zaposlenog i s temeljnim kapitalom od nekih 19.000 kn. Stoga nije čudno što je Hrvatski fond za privatizaciju odbio ponudu Slada o preuzimanju RVB-a. Paradoksalno je da naši ribari i poljoprivrednici nedjeljom na TV-u vape za rashladnim prostorima i hladnjačama, a naši rashladni kapaciteti od 550 vagona zjape prazni.
Direktor Dražen Lokin ima, naravno, drugu priču. Po njoj Miletić je napravio neoprostivu grešku, prijetnju smrću, koja se u svakoj civiliziranoj tvrtci kažnjava izvanrednim otkazom. Bobić je po njemu napravio više propusta od domene zaštite na radu, a i odbivao je neke poslove. Na teret mu se stavlja što nije uklonio radioaktivni gromobran, poslao radnike na sanitarne preglede, ali je u odsutnosti svojih kolega iz ureda, odbijao zaprimiti poštu. U ostalom kaže Lokin, tvrtka ima manje od 50 zaposlenih pa nema potrebe za radnim mjestom referenta zaštite na radu. Za Lidiju Perić kaže da je na sudovima otprije njegovog mandata. Navodno je propustila sklopiti ugovore s komitentima o sušenju pršuta pa se tako ne mogu naplatiti dugovanja.
Prekidaju svaku vezu s direktorom
Međutim, na ovaj ili onaj način, sindikat i direktor se slažu u tome da su posljednje odluke počele otkad je Vlada RH posla naputak poduzećima u državnom ili pretežitom državnom vlasništvu o smanjenju plaća za 10 posto i radne snage za 5 posto. Bljajić kao sindikalni povjerenik kaže da se uz otpremninu moglo otpustiti nekoliko radnika pred mirovinom, a ne da se ovaj način stvaraju tenzije. Stoga su radnici odlučili da prekidaju svaku vezu s direktorom.
Nad direktorom Lokinom stoji mač težak 32 milijuna kuna koliko ukupno iznose obveze RVB-a. Nedavno mu je otkaz uručila Adrija koja je RVB-u ostala dužna 650.00 kn. Isti dug proslijeđen je Poreznoj upravi, a ne RVB-u jer je benkovačka veletržnica u blokadi. Ledo je još prošlog ljeta otišao u novoizgrađeni regionalni centar u Solinu, a o svemu tome Dražen Lokin kaže:
– Svjestan sam da je dosad propalo šest natječaja o prodaji RVB-a. O propasti ovog posljednjeg daje se iščitati iz ponašanja HFP-a, iako još nismo dobili službeno očitovanje o odbacivanju ponude Slada. Ja sam realan čovjek koji zna da je svakoj dobrostojećoj tvrtki iz zemlje i inozemstva jeftinije kupiti novo zemljište i izgraditi vlastito postrojenje, nego preuzeti Veletržnicu sa svim njezinim obvezama. Da je kojim slučajem suprotno, vjerujem da bi Ledo ili Agrokor iznašli način da je preuzmu, a ne da izgrade vlastiti regionalni centar.
Stečaj ili životarenje
 Dakle, imamo samo dvije opcije: stečaj ili životarenje na ovaj način. Zasad je uprava sklopila ugovore s Krašom o skladištenju i tučenju bajama, potpisali smo ugovor s jednom tvrtkom o skladištenju sireva, a u pregovorima smo s Maraskom o čuvanju koncetrata za sokove. Onima koji misle da mi možemo ponuditi svoje kapacitete na tržištu, moram reći da se kod nas radi o zastarjelim postrojenjima koja sva odjednom ne mogu raditi, tj. hladiti. Regionalna veletržnica, kao nekad jedino poduzeće od posebnog interesa u Zadarskoj županiji, mogla bi se, nastave li ove netrpeljivosti, tako “ohladiti” zauvijek. Bio bi to još jedan od bezbrojnih spomenika hrvatske gluposti i konačni krah projekta Hrvatske veletržnice.


 MODEL C




Iako puno u njega ne vjeruju, uprava RVB igra na kartu tzv. “Modela C”. Riječ je programu Vlade RH za poduzeća u državnom ili pretežno državnom vlasništvu, a koja imaju poslovnih problema, kojim bi se pomoglo tim poduzećima na način da im se oproste dugovi prema državi. Zauzvrat, poduzeća bi morala proći kroz temeljito restrukturiranje. Uprava RVB-a sumnja u uspjeh “Modela C”, iako joj iz nadležnog Ministarstva poljoprivrede stižu naznake da se nalaze u relativno dobroj situaciji za restrukturiranje. Direktor Lokin svoju sumnju potkrepljuje neuspjehom istog programa u brodogradnji.