Želim do kraja godine izboriti glavni ždrijeb Australian Opena

Slika korisnika valentinam
BERNARDA PERA
Autor: 
Sada imam tim oko sebe. Lovre Rončević mi je glavni trener, a Jure Šango kondicijski. I s tim smo pogodili, jer se bolje osjećam i u teniskom smislu, a fizički sam brža. Osim toga vratila sam se u Zadar, tako da sam i s te strane zadovoljnija. Prije nisam znala gdje sam. Čaš sam bila na jednom pa na drugom mjestu. Nisam znala što radim ni zašto. Sada sam mnogo mirnija
Vedran SITNICA
Od povratka u Zadar stvari su za Peru krenule nabolje

Razgovaramo s Bernardom Perom. Zadarskom tenisačicom  koja je od prošlog tjedna 144. igračica svjetske WTA ljestvice. S obzirom o  kojem se sportu radi i o kakvoj konkurenciji, gotovo je nevjerojatno da je  jedna Zadranka stigla do takvog plasmana. I tu ne namjerava stati.

- Da mi je neko na početku ove godine rekao da ću biti 144 na WTA  ljestvici, to bi mi bilo nešto fantastično i nevjerojatno - kaže Pera. Ali...

- Ali sada mi se čini da je ljepši pogled s nekog boljeg plasmana. Nije  ovo dosta.

A dosta bi bilo...

- Pa ne bi bilo loše još prepoloviti taj plasman pa doći do negdje 70.  mjesta.

Da, to bi bilo fantastično. Dakle, to je cilj do kraja sezone?

- Ma i nije. Zapravo, pred početak godine smo postavili imperativ da  prepolovimo plasman, odnoso da sa 316 dođemo na 160. No, to smo uspjeli napraviti već do sada, tako da je sad cilj izboriti "main draw" Australian opena, a to bi značilo stići do plasmana oko stotog mjesta.

Ambicije

Ambicije dakle postoje, a one imaju i svoje uporište. Pera je u zadnje vrijeme osvojila Stuttgart-Vaihingen i Olomouc u Češkoj. Osim toga igrala je još dva finala i jedno polufinale. A posebno je vrijedan turnir u Olomoucu gdje je u finalu pobijedila Krystinu Pliškovu, 41. na  svijetu, sestru blizanku Karoline Pliškove, djevojke koje drži prvo  mjesto na WTA ljestvici, a na tom turniru je po prvi puta u karijeri pobijedila i dvije igračice iz TOP 100, odnosno igračice iz društva gdje će  i ona uskoro ući.

- To mi je do nedavno bilo nezamislivo.

Velika je ta pobjeda u finalu, ali napravila si čak deset dvostrukih  pogrešaka u tom dvoboju. Što je s tim?

- Cijeli turnir nisam dobro osjećala servis, ali u svakom slučaju tih deset je ipak bilo malo previše, pogotovo jer inače ne radim velik broj dvostrukih pogrešaka. Obićno napravim jednu ili dvije po meču. No, veći  problem je što protiv Pliškove nisam radila nikakav pritisak sa svojim prvim servisom. Na drugom sam malo i riskirala pa se dogodilo da ga promašim

Ali nešto si očito radila dobro, kada si pobijedila 41. igračicu na svijetu.

- U igri sam bila puno bolja od nje. I to smo znali i prije meča i željeli  smo je dovesti u neutralnu igru. Ona zaista ima odličan servis, ali ja sam  dobro i reternirala, uspjela sam dovoditi igru u neutralni status i tu sam  dočekala svoje šanse.

Zaista u zadnje vrijeme igraš odlično. Kakva se promjena dogodila  kod tebe?

Tim

- Prije svega sada imam tim oko sebe. Lovre Rončević mi je glavni trener, a Jure Šango kondicijski. I s tim smo pogodili, jer se bolje osjećam i u  teniskom smislu, a fizički sam brža. Osim toga vratila sam se u Zadar, tako da sam i s te strane zadovoljnija. Prije nisam znala gdje sam. Čaš sam  bila na jednom pa na drugom mjestu. Nisam znala što radim ni zašto.  Sada sam mnogo mirnija.

Idući nastup?

- US Open. Kvalifikacije.

Dakle, izborila si ih?

- Da.

A na US Open ideš s vrijednim pobjedama i s odličnim renkingom.  Samopouzdanje?

- Definitivno sada imam mnogo samopouzdanja i znam da mogu  igrati sa svakim. Ali, ipak moram priznati da mala trema postoji pred US  Open. I to se vidi i na treninzima. Imam i mali hendikep jer pred US  Open neću nigdje drugdje nastupati, pošto smo kasno saznali da ću nastupiti tamo.

Treba se i pripremiti za drugu podlogu?

- Zato treniramo u Pakoštanima?

Slična podloga?

- Nije ista. Malo je brža. Ali to je bolje nego da je sporija. No, idem tjedan dana ranije u SAD i kao državljanka SAD-a imat ću priliku tamo trenirati baš na tim terenima.

A nakon US Opena, ostaješ na ITF turnirima ili se prebacuješ na  WTA.

- Prebacujem se na WTA. Sada mogu.

Odmah nastavljaš?

- Da. Krećemo na turneju po Aziji. Tamo se prebacuje ženski tenis.

Kako se financiraš?

- Većinom sama.

Sponzori?

- Sada su se počeli javljati. I tu moramo razmisliti kako ćemo dalje, jer  neke opcije će postojati.

A u slobodno vrijeme?

- Nemam ga. Od jutra do sutra sam u tenisu...

A kada nađeš nešto vremena?

- Volim otići na utakmice KK Zadar...

Povratak pod hrvatsku zastavu? Ne  znam...

Bernarda Pera već duže vrijeme nastupa pod zastavom SAD-a, a u posljednje vrijeme se otvorila i tema povratka pod hrvatski grb. No, Zadranka kaže kako u ovom  trenutku nije najbolje vrijeme za razgovor o tome.

- Želja kod mene postoji. Definitivno. Ali u ovom trenutka, u srcu sezone, ne želim  razmišljati o tome. Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo napraviti.

Čini se kako je uzimanje državljanstva SAD-a bio dobar potez?

- Svakako. Njihov savez mi je financijski pomagao, također i u uvjetima treningaNije to bila nešto veliko, ali s obzirom da u Hrvatskoj nisam dobila ništa, to je za mene bila velika stvar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno