Festival snažnog građansko-aktivističkog duha

Slika korisnika valentinam
Zadar snova
Autor: 
Ovogodišnji Zadar snova trajat će do 14. kolovoza, a ponudit će uzbudljiva imena europskog kazališta, zanimljive izvedbene koncepte na neobičnim lokacijama te građanske performanse
Marin GOSPIĆ
Bogat program festivala predstavljen je jučer na konferenciji za medije

Sve što je vezano uz kulturu, volimo i podržavamo. Kulturi uvijek želimo dati svoj doprinos. Jako nam je drago da smo uspjeli doći, a otkrit ćemo vam i tajnu. Nismo željeli putovati zrakoplovom, već smo od Hamburga do Zadra putovali automobilom i to puna 22 sata jer smo željeli vidjeti što više Hrvatske i osjetiti "dašak" vašeg mentaliteta. Zadar je predivan grad i već smo upoznali puno dragih ljudi. Svi su srdačni i gostoljubivi. Jako nam je drago da smo tu i doista se osjećamo kao kod kuće -  rekao je jedan od mladih plesača skupine Koolibreeze, na konferenciji za novinare u povodu početka još jednog, 21. po redu Međunarodnog festivala suvremenog kazališta - Zadar snova. A, službeni početak je trebala označiti predstava - Lampedusa Beach u izvedbi glumice Nine Violić i u režiji koju potpisuje još jedna poznata glumica Senka Bulić,  u Lapidariju zadarskog Narodnog muzeja.

Ovogodišnji Zadar snova  trajat će do 14. kolovoza, a ponudit će uzbudljiva imena europskog kazališta, zanimljive izvedbene koncepte na neobičnim lokacijama te građanske performanse.

Festival dubine društva, s ulice...

- Ove godine Zadar snova napokon se pomiče prema rezidencijalnom i radnom mjestu produkcijskog druženja, mjestu susreta, razmjene informacija, iskustava, ali i artističkih koncepata, kušanja hrane i svih drugih lijepih stvari koje taj pristup donosi. Osam dana suvremenih izvedbenih umjetnosti, ili jednostavno – novog kazališta, još jednom ispočetka, s ulice, iz dubine društva. Uz program, novosti, debate i razmjene, poticat ćemo dijalog i izazivati kulturne pomake prema kvalitetnijem životnom okruženju - naglasila je umjetnička voditeljica ovogodišnjeg izdanja - Zadra snova Tina Keserović, najavljujući doista bogat program.

Tako će primjerice, osim InFluX BLOCK PARTYJA 023, koji je zakazan na tzv. igralištu Bronx u Ulici Ante Starčevića gdje će sudjelovati gosti iz Hamburga, a kojim će se pridružiti i Edo Maajka, biti zasigurno zanimljiv i projekt kojeg potpisuje Katarina Hallus, Austrijanka koja je nakon glume završila i studij lutkarstva u Berlinu. Riječ je o projektu pod nazivom Fondustično koji će se realizirati uz pomoć odgojitelja, odnosno teta iz dječjih vrtića, a radit će se uz pomoć lutaka od papira.

"Spiza" azilatnske zadruge

Svojim kulinarskim umijećem predstavit će se i azilanti, izbjeglice koje su u Hrvatskoj zatražile azil. Oni su u Zagrebu osnovali svoju kulinarsku zadrugu pod nazivom Okus doma i bave se kateringom, a san im je jednoga dana otvoriti i svoj restoran.

Andrea Resner najavila je i Debatnu večer koja će se održati na Narodnom trgu što će biti nešto između performansa i predstave, a bit će riječi o apsurdnosti egzistencije temeljene na nekom nacionalnom identitetu te stalnom inzistiranju na povratak u prošlost. Cijela je priča zamišljena tako da i svi oni koji to žele, mogu sudjelovati, postavljati pitanja.

Ovogodišnji partneri festivala su, kako se moglo čuti na press konferenciji, zadarska plesna udruga InFluX i Domino, propulzivna udruga izvedbenih umjetnosti iz Zagreba.

-  Na poziv inicijative Zadar Civil pridružilo nam se mnoštvo dragih ljudi ovog grada te će njihov doprinos oploditi kreativan, snažan i građansko-aktivistički duh festivala. Za svaku od ovogodišnjih produkcija je moguće da postanu trajne, igralište na Bronxu na koje je naslonjeno još važnije pitanje, a to je što kvalitetniji suživot u zajednici, pa potom Noć performansa ili Večer na Daskama na Boriku -  klice su čije plodove, nadamo se, mogli gledati i u budućnosti - zaključila je među ostalim umjetnička voditeljica festivala Tina Keserović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)