"Ako je repetitor tako bezopasan kao što oni tvrde, zašto su ga htjeli obložiti i sakriti?"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Stanovnici Crvenih kuća strahuju za zdravlje
Strika je istaknuo kako susjede smeta jer je repetitor izgrađen bez konzultacija sa susjedima te bez ikakvog govora o tome što će se tu izgraditi. Osim toga, smeta im jer je izgrađen u blizini kuća te strahuju da će zračenje ostaviti traga na njihovom zdravlju
Arif SITNICA
Mještani Crvenih kuća zabrinuti su za zdravlje svoje djece

Stanovnici Crvenih kuća ovih su dana zabrinuti sa svoje zdravlje kao i zdravlje svoje djece zbog velikog repetitora, odnosno bazne stanice, koju je Vipnet postavio u dvorište ispred trgovine odjećom u Zagrebačkoj ulici.

Bazna stanica je postavljena unutar velikog jumbo plakata s kojega se reklamira trgovina odjećom tako da na prvi pogled i nije toliko vidljiv. Ipak, građani koji tamo žive jako su uplašeni i zabrinuti jer vjeruju kako će zračenje ovako velike antene ugroziti njihovo zdravlje. Zbog toga su se i okupili nedaleko od repetitora kako bi upozorili na opasnost i istaknuli zabrinutost.

- Mi smo jako zabrinuti zbog ovoga. Došli su u petak prije desetak dana i počeli raditi na postavljanju antene. Mi smo došli i pitali imaju li kakve dozvole ili dokumente kojima bi nam pokazali kako imaju dozvole za rad, a oni su rekli kako će nam donijeti, ali nisu donijeli. Dodali su kako su oni samo kooperanti te da ne znaju ništa. Pozvali smo i policiju te su pred policijskim službenicima rekli kako će donijeti papire, ali dandanas nisu, rekao nam je predsjednik MO Crvene kuće Davor Strika.

Dodao je kako je u međuvremenu poslao upite i e-mailove svim nadležnim službama, od Grada Zadra, preko Građevinske inspekcije, Komunalnog redarstva, te nadležnih agencija koje mjere zračenje. Međutim, do trenutka pisanja ovoga teksta nisu dobili odgovore na pitanja.

- Iz Grada su nam rekli kako to nije u njihovoj nadležnosti jer je antena postavljena na privatnom terenu te su nas uputili na komunalce, a oni su nam isto rekli kako ne mogu ništa jer se radi o privatnoj parceli, priča nam Strika. Iz Grada su i na naš upit o spomenutoj parceli rekli kako za takve građevine nije potreba građevinska dozvola.

Strika je istaknuo kako susjede smeta jer je repetitor izgrađen bez konzultacija sa susjedima te bez ikakvog govora o tome što će se tu izgraditi. Osim toga, smeta im jer je izgrađen u blizini kuća te strahuju da će zračenje ostaviti traga na njihovom zdravlju.

- Ovdje živi jako puno obitelji s malom djecom. Što ćemo mi sada? Svih će ozračiti. Čitali smo da se zračenje širi u širinu i da je jako opasno, rekli su nam okupljeni stanari.

Ivan Jurica jedan je susjeda s kojima smo razgovarali i dijeli zabrinutost sustanara.

- Meni su prije nekoliko godina ponudili pozamašan novac, oko 80.000 kuna za postavljanje repetitora na dimnjak kuće. Tada su rekli da o cijeni možemo i pregovarati te su pojasnili kako će oni obložiti repetitor da se ne vidi i da nema razloga za strah. Ja sam odbio jer nisam htio ugroziti svoju obitelj i susjede. Osim toga, ako je repetitor tako bezopasan kao što oni tvrde, zašto su ga htjeli obložiti i zašto su ga sakrili unutar jumbo plakata, pita se Jurica.

Mještani nisu bili sigurni tko je vlasnik parcele, na kojoj je sada spomenuta trgovina odjećom, a prije je bio salon Opel Mitrovića.

Luka Mitrović, direktor Opel Mitrovića rekao nam je kako ta čestica nije njihova te kako nemaju ništa s tim.

Iz Vipnet-a smo dobili odgovor u kojem su napisali kako za spomenutu baznu stanicu Vipnet ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

- Prije izgradnje i puštanja baznih postaja u rad, Vipnet provodi sve potrebne procjene i mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, a na temelju kojih Ministarstvo zdravlja izdaje Suglasnost za postavljanje i Rješenje o uporabi svake pojedine bazne postaje. Vipnet je po pitanju neionizirajućih elektromagnetskih zračenja ishodovao Suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje izvora, a prvotna mjerenja elektromagnetskog zračenja će biti odrađena nakon što bazna stanica bude puštena u probni rad, objasnili su iz Vipneta. Istaknuli su kako su proračunate vrijednosti parametara elektromagnetskih polja u odabranim točkama smještenim u okolini spomenute bazne postaje znatno niže od graničnih razina definiranih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14).

- Napominjemo i kako su sva do sada provedena znanstvena istraživanja utvrdila da elektromagnetska polja što ih stvaraju bazne postaje ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i okoliš. Dodatno, u ožujku 2015. godine je Europska komisija putem Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) objavila zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-Fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi, stoji u potpisu Korporativne komunikacije Vipneta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)