Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Ako je repetitor tako bezopasan kao što oni tvrde, zašto su ga htjeli obložiti i sakriti?”

07.08.2018. 09:59
“Ako je repetitor tako bezopasan kao što oni tvrde, zašto su ga htjeli obložiti i sakriti?”


Stanovnici Crvenih kuća ovih su dana zabrinuti sa svoje zdravlje kao i zdravlje svoje djece zbog velikog repetitora, odnosno bazne stanice, koju je Vipnet postavio u dvorište ispred trgovine odjećom u Zagrebačkoj ulici.
Bazna stanica je postavljena unutar velikog jumbo plakata s kojega se reklamira trgovina odjećom tako da na prvi pogled i nije toliko vidljiv. Ipak, građani koji tamo žive jako su uplašeni i zabrinuti jer vjeruju kako će zračenje ovako velike antene ugroziti njihovo zdravlje. Zbog toga su se i okupili nedaleko od repetitora kako bi upozorili na opasnost i istaknuli zabrinutost.
– Mi smo jako zabrinuti zbog ovoga. Došli su u petak prije desetak dana i počeli raditi na postavljanju antene. Mi smo došli i pitali imaju li kakve dozvole ili dokumente kojima bi nam pokazali kako imaju dozvole za rad, a oni su rekli kako će nam donijeti, ali nisu donijeli. Dodali su kako su oni samo kooperanti te da ne znaju ništa. Pozvali smo i policiju te su pred policijskim službenicima rekli kako će donijeti papire, ali dandanas nisu, rekao nam je predsjednik MO Crvene kuće Davor Strika.
Dodao je kako je u međuvremenu poslao upite i e-mailove svim nadležnim službama, od Grada Zadra, preko Građevinske inspekcije, Komunalnog redarstva, te nadležnih agencija koje mjere zračenje. Međutim, do trenutka pisanja ovoga teksta nisu dobili odgovore na pitanja.
– Iz Grada su nam rekli kako to nije u njihovoj nadležnosti jer je antena postavljena na privatnom terenu te su nas uputili na komunalce, a oni su nam isto rekli kako ne mogu ništa jer se radi o privatnoj parceli, priča nam Strika. Iz Grada su i na naš upit o spomenutoj parceli rekli kako za takve građevine nije potreba građevinska dozvola.
Strika je istaknuo kako susjede smeta jer je repetitor izgrađen bez konzultacija sa susjedima te bez ikakvog govora o tome što će se tu izgraditi. Osim toga, smeta im jer je izgrađen u blizini kuća te strahuju da će zračenje ostaviti traga na njihovom zdravlju.
– Ovdje živi jako puno obitelji s malom djecom. Što ćemo mi sada? Svih će ozračiti. Čitali smo da se zračenje širi u širinu i da je jako opasno, rekli su nam okupljeni stanari.
Ivan Jurica jedan je susjeda s kojima smo razgovarali i dijeli zabrinutost sustanara.
– Meni su prije nekoliko godina ponudili pozamašan novac, oko 80.000 kuna za postavljanje repetitora na dimnjak kuće. Tada su rekli da o cijeni možemo i pregovarati te su pojasnili kako će oni obložiti repetitor da se ne vidi i da nema razloga za strah. Ja sam odbio jer nisam htio ugroziti svoju obitelj i susjede. Osim toga, ako je repetitor tako bezopasan kao što oni tvrde, zašto su ga htjeli obložiti i zašto su ga sakrili unutar jumbo plakata, pita se Jurica.
Mještani nisu bili sigurni tko je vlasnik parcele, na kojoj je sada spomenuta trgovina odjećom, a prije je bio salon Opel Mitrovića.
Luka Mitrović, direktor Opel Mitrovića rekao nam je kako ta čestica nije njihova te kako nemaju ništa s tim.
Iz Vipnet-a smo dobili odgovor u kojem su napisali kako za spomenutu baznu stanicu Vipnet ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.
– Prije izgradnje i puštanja baznih postaja u rad, Vipnet provodi sve potrebne procjene i mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, a na temelju kojih Ministarstvo zdravlja izdaje Suglasnost za postavljanje i Rješenje o uporabi svake pojedine bazne postaje. Vipnet je po pitanju neionizirajućih elektromagnetskih zračenja ishodovao Suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje izvora, a prvotna mjerenja elektromagnetskog zračenja će biti odrađena nakon što bazna stanica bude puštena u probni rad, objasnili su iz Vipneta. Istaknuli su kako su proračunate vrijednosti parametara elektromagnetskih polja u odabranim točkama smještenim u okolini spomenute bazne postaje znatno niže od graničnih razina definiranih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14).
– Napominjemo i kako su sva do sada provedena znanstvena istraživanja utvrdila da elektromagnetska polja što ih stvaraju bazne postaje ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i okoliš. Dodatno, u ožujku 2015. godine je Europska komisija putem Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) objavila zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-Fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi, stoji u potpisu Korporativne komunikacije Vipneta.