Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Japanski veleposlanik odlikovao gradonačelnika Ivana Kneza Ordenom izlazećeg sunca

07.08.2018. 11:31
FOTOGALERIJA: Japanski veleposlanik odlikovao gradonačelnika Ivana Kneza Ordenom izlazećeg sunca


Japanski veleposlanik u Zagrebu Nj.E. Keiji Takiguchi jučer je u večernjim satima biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu, odlukom Vlade Japana, na rever na sakou zakačio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiji.
Ivan Knez je u ime Grada Biograda već devet godina potpredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir" (Mayors for peace), koja broji 7.632 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta te odnedavno i predsjedavajući Ogranka za Srednju i Istočnu Europu.
Cijelim gradom vijorile su se zastave Republike Hrvatske i Japana, Zemlje izlazećeg sunca. Na 73. godišnjicu bacanja atomske bombe na Hirošimu veliki mimohod s bakljama od bazena Ilirije do pozornice na Rivi u čijem je središtu spomenik, prvi izvan Japana, sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među službenim uzvanicima i gostima Vlade Japana bio je i novinar Zadarskog lista, jedini iz RH i izvan Japana.
– Ponosan sam što smo pokazali da smo otvoren i miroljubiv grad tolerancije, multikulturalnosti i razumijevanja. Ostaje samo da završim rečenicom: Na krilima ljubavi donosimo mir, zaključio je Knez. Pritom se u ime svih građana Biograda na Moru i u osobno ime zahvalio na primitku Ordena izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom.
– Ove godine obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, te tom prigodom car Japana dodjeljuje odlikovanje gradonačelniku Biograda na Moru, istaknuo je veleposlanik NJ.E. Keiji Takiguchi.
– Gospodinu Ivanu Knezu upućujem svoje iskrene čestitke na odlikovanju japanskog Cara, te mu izražavam najdublju zahvalnost radi održavanja ove ceremonije u Hrvatskoj, zahvalio se Keiji Takiguchi.
Prethodnih godina ovo veliko priznanje su dobili Davorin Mlakar, bivši hrvatski veleposlanik u Japanu i znanstvenik Tonči Tadić koji je i nazočio na svečanosti na kojoj su za zabavu bile zadužene Lucija Stipanović, Đana Smajo i Nives Lazar, ovogodišnje zvijezde televizijskog showa Zvijezdice.