Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAŠLI IZVOR PRIHODA Zapuštene lokacije naplaćuju kao parkirna mjesta!

08.08.2018. 09:34
NAŠLI IZVOR PRIHODA Zapuštene lokacije naplaćuju kao parkirna mjesta!


"Ukoliko želite napraviti članak o turizmu ili nečemu molim da dođete u općinu Jasenice da pogledate plaže na lokacijama u Rovanjskoj (punta iza groblja) i Maslenici (Male vrulje) na kojima je Općina odlučila naplaćivati sat vremena parkinga pet kuna. Radi se o parking pod navodnim znakovima, jer parking je makadam, ili metar makadama uz suhozid, parking bez ikakvih oznaka, bez početka i kraja, parking je i makadam na zapuštenim privatnim parcelama, što izaziva ogromno nezadovoljstvo svih! Sramota!!!", ovako započinje poruka što ju je čitatelj Frane Zubak iz Maslenice poslao našoj redakciji, prilažući uz nju i fotografije nevjerojatnih prizora automobila uz mjesta za koja nikad ne biste rekli da se parkiranje može naplaćivatio – uz žbunje, na zapuštenim i neoznačenim mjestima koji ne zaslužuju ama baš nikakav status parkirnih mjesta.
Zubak još napominje kako na tom lokacijama nema niti uređaja za naplatu te tvrdi da se parking može platiti samo SMS porukama.


Nema ni oznake parkinga
– Dio područja označili su zabranom zaustavljanja, a ostali dio očito pokrili parkingom. Međutim, parking nema ni oznaku ni gdje počinje ni gdje završava, niti ucrtanih parking mjesta. Živim u Splitu i ovakve me stvari ljute, ovdje dolazim cijeli život, napominje Zubak.
Najveća splitska plaža Žnjan ne naplaćuje parking, a ovdje neoznačeni makadam naplaćuju, a za ostatak pišu kazne za nepropisno parkiranje, ogorčeno nam je kazao Frane Zubak, napominjući kako mu je takva praksa općine Jasenice nepojmljiva.
– Mjesta koja naplaćuju izgledaju kao ona na Marsu, sva u kamenju i makadamu. Mogli su barem označiti parkirna mjesta pa da koliko-toliko opravdaju naplatu parkiranja. Ovako, jasno je da je samo riječ o izvlačenju novca od građana, ovo je stvarno jedna velika sramota, kaže Zubak.
Zašto se ovako zapušten teren naplaćuje kao parkirna mjesta provjerili smo u Općini Jasenice. Načelnik Martin Baričević opravdao se razlozima osobne prirode ne želeći govoriti o ovom problemu te nas je uputio na svojega glasnogovornika Leonarda Rončevića. On se, pak, čudio što o ovome pišemo, smatrajući kako sve rade po propisima.
– Općina Jasenice već tri godine aktivno koristi pravo uređenja prometa na svom području sa ciljem da naša mjesta i u jeku turističke sezone normalno funkcioniraju. Pravo uređenja i naplate prometa u mirovanju na svom području koristi veliki broj jedinica lokalne samouprave i to iz više razloga, smanjenje opterećenja na prometno kritičnim točkama, sigurnost sudionika u prometu, smanjenje negativnih emisija, prikupljanje sredstava za ulaganja u iste te prometne površine. Općina Jasenice ne naplaćuje parking na privatnim površinama. U naselju Maslenica su za tekuću sezonu postavljena prva dva uređaja za automatsku naplatu parkinga, osim kojih smo korisnicima omogućili i druge kanale prodaje koji uključuju SMS naplatu, naplatu izravno kod kontrolora, kao i kupovinu godišnjih povlaštenih karti na blagajni, kaže Rončević, dodajući kako Općina Jasenice kontinuirano ulaže napore u poboljšanje stanja komunalne infrastrukture na svom području i pozitivni pomaci su vidljivi.


"Bujična oštećenja"
Smatra da to još nije stanje kakvog priželjkuju njihovi mještani i gosti, niti sama Općina Jasenice. Konkretno na predjelu Male vrulje su od ove sezone postavljeni znakovi naplate parkinga na, iako makadamskim ipak primjerenim mjestima, kao i znakovi zabrane parkinga na neprimjerenim mjestima i određena su rezervirana parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom, tvrdi Rončević.
– Upravo su rezerviranje mjesta za osobe s invaliditetom i zabrana parkinga na neprimjerenom dijelu Malih vrulja, prema povratnim informacija prometnog redara, prouzročili negativne primjedbe onih korisnika koji su navikli da morski valovi dolaze do prednjih kotača njihovih parkiranih vozila, stoga priznajemo da naš cilj jest to onemogućiti kako bi obala bila ugodnija kupačima. Naplata parkinga je moguća i na asfaltiranim i neasfaltiranim površinama, a Maslenica se nalazi na obroncima Velebita gdje makadamske prometne površine stradaju tijekom kišnih bujica i djelatnici vlastitog komunalnog pogona Općine Jasenice kontinuirano provode sanacije takvih bujičnih oštećenja. Nadamo se da će kontinuirani napori ka poboljšanju stanja komunalne infrastrukture vremenom dovesti do većeg zadovoljstva svih korisnika, poručuje na kraju Rončević.