Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obilježena 23. godišnjica pogibije Davora Grginovića Kore

07.08.2018. 08:48
Obilježena 23. godišnjica pogibije Davora Grginovića Kore


Komemoracijom, molitvom, sjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju u Sukošanu te u Ljubovu kod Gospića, na dostojanstven način je obilježena 23. obljetnica pogibije bojovnika Davora Grginovića Kore.
– Tom prigodom je uz cestu Ljubovo-Gospić otkriven i tri metra visok spomenik autora Josipa Cvrtile nazvan Pobjednik koji predstavlja vojnika koji zabija stijeg u oslobođenu hrvatsku zemlju. Postavljen je u spomen na 65 branitelja i četiri pripadnika češkog kontingenta u tadašnjim mirovnim snagama UN-a koji su poginuli u VRO Oluja, kazao je načelnik Ante Martinac, predsjednik UHDDR-a RH, s kojim je bilo i 30-ak suboraca, rodbine i mještana Sukošana.
Svečanost otkrivanja spomenika započela je prisjećanjem na sve poginule i stradale branitelje, nakon čega su prigodne govore između ostalih održali Tomo Medved, ministar branitelja RH, i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH.
– Kore, pripadnik 9. GBR Vukovi, bio je izuzetno omiljeni sukošanski mladić, domoljub i rodoljub za kojeg se veže ratna uzrečica: "dok nas Kore brani možemo mirno spavati", podsjeća Martinac.
Istinski junak i vitez Domovinskog rata iz Sukošana imao je tek 25 godini života kad je poginuo podno repetitora na Ljubovu i to prvog dana operacije Oluja, 4. kolovoza 1995. Kore specifičnog govora, koji je još sa života bio simbol Sukošana u kojem su ga svi voljeli, obožavali, poštivali, danas bi bio u najboljoj snazi, imao bi 48 godina, obitelj, djecu.
– Trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute nam domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Sada naš Kore živi kod Gospodina, uvjeren je Martinac ističući kako je u Sukošanu svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske dalo 10 hrvatskih bojovnika i dvoje civila.
Ante Marinac, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, pri polaganju vijenca i paljenja svijeća kod novootkrivenog spomenika bio je u izaslanstvu sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, ratnim liječnikom 4. gardijske bojne Termiti – Zadar.
U nedjelju na Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje, a u župnoj crkvi sv. Kasijana služena je sveta misa za domovinu.
U organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice navečer na dupkom punom Trgu Ruševac i okolnim ulicama uz dobru ponudu jela i pića za veliku zabavu je bila zadužena grupa Pandora iz Zagreba. Oko 22.30 sata Mladež Sukošana je priredila veličanstvenu bakljadu, a točno u ponoć i spektakularni vatromet.