Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od sutra slavonski dani na zadarskoj rivi

07.08.2018. 19:19
Od sutra slavonski dani na zadarskoj rivi


Udruga branitelja proizvođača "Panonija" treću godinu za redom organizira sajamsku manifestaciju gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukativnog karaktera pod nazivom "Dani Slavonije, Domaće je domaće u Zadru". U vremenu od 8. pa do 18. kolovoza svoje proizvode nudit će na zadarskoj rivi, a za razliku od prethodne dvije godine, sajam su podijelili u dva dijela. Prvih pet dana održavat će se "Zeleno i plavo" – spoj Dalmacije i Slavonije na kojem će svoje proizvode izlagati 21 izlagač. Drugi dio pod nazivom "Dani Slavonije" predviđen je za preostalih pet dana kada će na sajmu sudjelovati ukupno 30 izlagača, a 11.,12. i 13. slavonski šušur upotpunit će tamburaši.
– Tih deset dana bit ćemo na zadarskoj rivi od 8 do 20 sati, a svi koji dođu moći će uživati u slavonskom čobancu, kotlovini, grahu, "poderanim gaćama", odnosno raznovrsnim jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima. Sve to spremat ćemo tamo pa će posjetitelji imati priliku vidjeti kako se te delicije pripremaju. Osim bogate gastro ponude na sajmu će biti i brojni zanatlije koji njeguju tradicionalne zanate, što je nešto na što smo posebno ponosni u udruzi, kaže nam Nenad Kračun te dodaje kako se radi o raznim rukotvorinama kao što su zlatovez i šlinge, tradicionalne reklje i slično.
Inače, Udruga branitelja proizvođača “Panonija” okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti. Udružili su se prije šest godina radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Proizvode suhomesnate proizvode, kolače, med, vino, voćne rakije i druge proizvode karakteristične za Slavoniju i Baranju. Kažu kako su im prioritet ljudi koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata zasukali rukave te i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima, a istovremeno promiču i vrednote iz Domovinskog rata.