Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SVJETSKA PREMIJERA Na Zadru snova suradnja srpske turbofolk pjevačice i Thompsona!

07.08.2018. 12:13
SVJETSKA PREMIJERA Na Zadru snova suradnja srpske turbofolk pjevačice i Thompsona!


Na konferenciji za novinare najavljen je 22. Međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova koji će se ove godine održati od 7. do 14. kolovoza. Lokacije pojedinih predstava za ovu godinu su jako zanimljive pa će tako jedan dio programa biti u crkvi sv. Dominik, a jedan dio će se održati na gradskoj tržnici, u staračkom domu, u Red carpet baru, na platou ispred Hotela Iž, te na rivi.
Na konferenciji su program predstavili Tina Keserović, voditeljica programskog programa Zadar snova, te kolege sa svih strana Europe – Moritz Sauer, Nastja Kljaić, Jagoda Cupać, Branko Šimić, Ersan Mondtag te Prle, koji otvara Zadar snova s kolegicom Tihom performansom "Digitalni burek" na tržnici.
– Zadar snova otvaramo ja i partnerica Tiha performansom u kojem propitujemo civilno društvo, građanska prava, sistemom, problemima unutar sistema, položajima unutar sistema. To je autodestruktivni performans koji će pokazati autodestrukciju unutar društva, rekao je Prle.
Jagoda Cupać organizirat će radionicu "Mi, oni i njihova zemlja" u koju želi uključiti što više Zadrana.
– Želja nam je da se građani što više uključe da nam ispričaju priče o etničkim pitanjima, promišljanjima. Njihove priče će Nastja Kljajić pretvoriti u portrete koje ćemo izložiti po gradu, rekla je Jagoda Cupać način na koji će građani moći sudjelovati u stvaranju umjetničkih sadržaja. Za sudjelovanje u ovom kako su autori nazvali "Zadar civil" dijelu građani se sa svojim pričama mogu javiti u prostorije ACME Zadar snova svaki dan do subotu, kada će na temelju priča postaviti portrete.
Moritz Sauer raznim radionicama u Nigdjezemskoj propitat će mačo kulturu u Hrvatskoj te stereotipe koji vladaju na našim područjima i kako oni utječu na nas. Radionice će biti prilagođene posjetiteljima različite dobi i u različitim oblicima pa će tako u performansima moći sudjelovati građani od 10 godina do starije životne dobi, a moći će se okušati u kazalištu, te plesu, gdje su pozvane sve dobne skupine.
Ersan Mondtag, mladi redatelj iz Njemačke za subotu priprema performans nazvan "Svjetska premijera" u klubu Red Carpet.
– Dovodimo srpsku turbofolk pjevačicu koja će ostvariti suradnju s Thompsonom, odnosno njegovim pjesmama. Želimo propitati srpsku perspektivu desničarskog pokreta i kako je nogometna reprezentacija postala uključena u nacionalistički naglasak. Dakle, to je svojevrsni konglomerat svih ovih koraka, ukratko je pojasnio Mondtag. Na novinarsko pitanje smatra li da će se ovaj performans neki ljudi shvatiti kao provokaciju odgovorio je kako smatra da je jedan od ciljeva umjetnosti izazivanje emocija u publici te poticanje na promišljanje različitih, a ponekad i proizvođenje kaosa.
– Želimo da se stvori prostor za raspravu jer živimo u demokratskom društvu u kojem treba biti mjesta za ovakve rasprave, a ukoliko situacija eskalira, onda će eskalirati. Ali ne želimo namjerno stvoriti eskalaciju, već želimo stvoriti kaos u glavi, na temelju čega možemo povesti raspravu. Nije stvar u provokaciji već na ovaj način želimo preispitati stanje u društvu u Hrvatskoj, ali i u Europi, pojasnio je Mondtag.
Branko Šimić, njemački redatelj rodom iz Tuzle postavit će hip hop operu Battler's opera na platou ispred hotela Iž u nedjelju 12. kolovoza u 21 sat.
Organizatori su se osvrnuli na nove lokacije na kojima se održava festival pojasnivši kako im je želja decentralizirati kulturu i maknuti je s Poluotoka te je dovesti ljudima u kvart.
Program:
7. kolovoza, 21: Gradska Tržnica, Performans otvaranja: Prle i Tiha / "Digital burek"
8. kolovoza, 21:00, Sv. Dominik, Mohamed El Khatib: "Da kraj bude lijep"
9. kolovoza, radionica počinje: BE*LONGING
9. kolovoza, radionica počinje: DRAG*IN_BALL.Z_RMX
9. kolovoza, radionica počinje: my*dentity
9. kolovoza, radionica počinje: CASANOVA IN THE STREETS * HAMLET IN THE SHEETS
9. kolovoz, 20:00, Starački Dom, "Ja, ja i stvarnost"
10. kolovoza, 21:00, Sv. Dominik, DB Indoš kuća ekstremnog muzičkog kazališta: "Sat pauk kiša tivoli bewegen"
11. kolovoza, 19:00, Trg 5 Bunara, "Razvoj Strategije (tura s vodičem)"
11. kolovoza, 21:00 Red Carpet, "Svjetska premijera"
12. kolovoza, 16:00, Nigdjezemska, "Razbijanje mačo-kulture*: Prezentacija radionica!"
12. kolovoza, Hotel Iž, "Battler’s Opera"
13. kolovoza, 20:00, City Riva, 21:30 Poljana Branka Stojakovića, Noć performansa
14. kolovoza, 21:00, Sv. Dominik, "Izvanredni Bob: Buffer"