DALMACIJO, TIRAMOLI TE DIČE Hoće li se zabraniti zadarski tiramoli?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nova odluka o komunalnom redu
Ma što oni pričaju da bi zabranili tiramole?! To nema šanse!! Pa tiramola ima svugdje na Poluotoku, posebno u Varoši. O čemu oni pričaju?! Tiramola je dio naše povijesti! Kad se lipo stavi roba sušiti to je to..., rekao nam je legendarni Venci Jurin istaknuvši kako je tiramola bilo i za vrijeme Francuske i Italije
Marin GOSPIĆ/Iva PERINČIĆ/Josip PEDIĆ
U zadarskoj Varoši tiramoli još spajaju zgrade

»Cvića samo u pitare, Tiramoli vežu skale, A murtila i lancuni, Lipo rese moju kalu«, ovako je legendarni Toma Bebić opjevao tiramole u splitskoj, ali i u svakoj dalmatinskoj Varoši. Lancuni, mudante, kanotjere i ostala bjankerija oduvijek su resili uske uličice u starim gradskim jezgrama, a miris sapuna i omekšivača ispunjavao je prostor. Ovakvi prizori privlače brojne turiste koji upravo zbog tog mediteranskog doživljaja i dolaze u Dalmaciju. Međutim, zadnjih nekoliko u medijima se piše o tome kako su gradovi donijeli odluke o komunalnom redu u kojima će se zabraniti vješanje odjeće na konopcima, odnosno zabranit će se i tiramoli. Ove odluke izazvale su brojne reakcije građana te je na društvenim mrežama pokrenut velik broj grupa i inicijativa za spas tiramola i očuvanje te tradicije.

Odluka o komunalnom redu

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Zadar također je usvojena odluka o komunalnom redu u kojoj stoji kako je »Zabranjeno je na prozorima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade, okrenutim neposredno javnim površinama, vješati i izlagati rublje, posteljinu, tepihe i slično, čime se nagrđuje vanjski izgled zgrade, odnosno ulice i naselja.« Kasnije u odluci se navodi: »Novčanom kaznom kaznit će se za prekršaj pravna osoba u iznosu od 5.000,00 kuna, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 3.000,00 kuna te fizička osoba u iznosu od 500,00 kuna ako: 2. vješa, izlaže ili postavlja predmet iz članka 5. stavak 2. i 4.«.
Dakle, iz ovoga proizlazi da bi u budućnosti za vješanje odjeće na konopcu, odnosno tiramolu mogli dobiti kaznu od 500 kuna!
Provjerili smo u Gradu Zadru na što se ove odluke točno odnose, te smo zatražili i komentar gradonačelnika Branka Dukića, kao Stanarca čija je majka zasigurno i sama sušila odjeću na tiramolu, ali se do trenutka zaključenja ovoga broja nije nitko očitovao.
Ivana Dadić, stručna suradnica za komunikaciju s javnošću rekla nam je kako je ista ova odredba postojala i u prošloj odluci o komunalnom redu te se ništa nije mijenjalo. Međutim, komentare gradonačelnika, kao i predsjednika TZ Zadar Marija Paleke nismo dobili. Od njega smo tražili komentar kako bi zabrana tiramola mogla odraziti na turizam i turističku sliku grada.
- Ma što oni pričaju da bi zabranili tiramole?! To nema šanse!! Pa tiramola ima svugdje na Poluotoku, posebno u Varoši. O čemu oni pričaju?! Tiramola je dio naše povijesti! Kad se lipo stavi roba sušiti to je to..., rekao nam je legendarni Venci Jurin istaknuvši kako je tiramola bilo i za vrijeme Francuske i Italije.
I Silvijana Dražović, poznata zadarska umjetnica rekla nam je kako je ona odmah podržala akciju splitske slikarice iz Splita koja živi u Varošu.

Tiramoli kao sredstvo komunikacije

- Svjesna sam da je zabranjeno u glavnim ulicama vješati odjeću, kao i negdje gdje bi to bilo udar u oko, ali u malim kalama i u dvorištima to ne smije biti zabranjeno. Ja na ulazu imam tiramolu i svaki put duboko udahnem kad susjeda stavi veš i zamiriše mi neki dobar omekšivač. Mimo toga što je to apsolutno dio foklora, rekla nam je Dražović. Istaknula je kako se mi uvijek referiramo na južnu Italiju - Napulj, Siciliju, koji su također uveli kazne za neprimjereno vješanje rublja.
- Ja sam za to da se tiramoli spase, njihov zvuk, njihov smisao...oni nisu samo služili za sušenje odjeće već i svojevrsno takmičenje u susjedstvu tko će staviti ljepše rublje. Služili su i za komunikaciju među susjedima...Ako neke stvari ne sačuvao, kud će nam duša?, pita se Silvijana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno