Grad za reprezentaciju potrošio 590.740 kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Što otkrivaju podaci o troškovima za proteklu godinu?
Najveći dio te svote otišao je na »doček Vatrenih, svečanost dodjele povelje UNESCO-a za univerzalno kulturno dobro, smještaj i prehranu policajaca koji u ljetnim mjesecima radi pojačane sigurnosti rade na području grada, doček braće Fantela, zlatnih zadarskih jedriličara...«
Vedran SITNICA
Više novca potrošilo se na različite reprezentacije nego na dnevnice - Branko Dukić

Sudeći prema izvještaju o troškovima reprezentacije za prošlu godinu, Grad je na ovu stavku u 2018. potrošio gotovo 600 tisuća kuna. Stoji to u odgovoru Grada Zadra vijećniku Akcije mladih, Antoniju Bausu, koji je na sjednici Gradskog vijeća u lipnju zatražio podatke o troškovima reprezentacije te kompletne podatke o troškovima putovanja gradonačelnika i njegovih pomoćnika, ali i ostalih djelatnika Grada Zadra.
Bausa je, naime, zanimalo »koliko je osoba i s kojom svrhom, koliko vremena i gdje putovalo u 2018. godini iz Ureda gradonačelnika«, kako je naveo u svom pitanju. Odgovor, pak, otkriva podatke, počev od onih gdje je sve gradonačelnik putovao, koje je suradnike vodio sa sobom i uz koje dnevnice, a osobito su zanimljivi podaci o troškovima reprezentacije Grada, kao i oni isplaćeni odvjetnicima za zastupanja Grada na sudu.

Prijemi i domjenci

Stavka »trošak reprezentacije« tako otkriva da je Grad u prošloj godini u tu svrhu potrošio 590.740,88 kuna i to za »vanjsku reprezentaciju, internu reprezentaciju, usluge cateringa, usluge smještaja uzvanika i protokolarni darovi«. U izvještaju se napominje kako je to »bez troška korisnika«.
No, zanimljivi su i pojedinačni podaci troška reprezentacije, pa je tako najveći dio ukupno potrošene svote otišao, kako obrazlažu, »na pozicijama UO za gradsku samoupravu i opće poslove«. Brojka od 499.327,41 kuna, prema izvješću Grada otišla je na: »doček Vatrenih, svečanost dodjele povelje UNESCO-a za univerzalno kulturno dobro, smještaj i prehrana policajaca koji u ljetnim mjesecima radi pojačane sigurnosti rade na području grada, doček braće Fantela zlatnih zadarskih jedriličara, Dan obrane grada Zadra i Dan neovisnosti, prijam za barkarijole, božićni domjenak za vijećnike, svečano obilježavanje 25. obljetnice VRO Maslenica, obilježavanje pogibije hrvatskih branitelja i ostalo«.
Tu je zatim iznos od 58.164,47 za troškove reprezentacije po projektima Upravnog odjela za EU fondove, te 33.249,00 »na pozicijama Ureda gradonačelnika (usluge smještaja uzvanika, protokolarni darovi«), navode u izvješću.
Podaci o dnevnicama pak otkrivaju tko je iz Ureda gradonačelnika najviše putovao, u koje gradove u zemlji i inozemstvu i koliku je dnevnicu za to dobio. Najviše je, što je i logično, putovao gradonačelnik Branko Dukić, a slijedi pročelnik njegova Ureda Neven Klarin te njegov zamjenik Boris Artić. Za putovanja u Zagreb te Split, Rovinj, Rabac i još neke gradove gradonačelnik i pomoćnici dobivali su dnevnice od 170 kuna te im je za prošlu godinu za tu stavku ukupno isplaćeno 7.565 kuna.

Najviše za dnevnice u Kinu

Mnogo je, naravno, veća svota za dnevnice za putovanja u inozemstvo za koja je gradonačelniku i njegovim pomoćnicima ukupno isplaćeno 17.611,10 kuna. Tko je najviše putovao i gdje?
Za »studijsko putovanje« u Kinu Dukić je na ime dnevnica dobio 1.445 kuna, isto koliko i Klarin. Obojica su putovali i u Pariz, za što su dobili po 1.583,83 kune za »sastanak u sjedištu MEDEF-a«, kako se navodi u obrazloženju vijećniku. Gradonačelnik je putovao i u Muenchen na predstavljanje Grada Zadra na sajmu turizma, za što mu je isplaćeno 1.322,48 kuna dnevnica. Bio je i u Rumunjskoj na Međunarodnom kongresu i susretu gradova za 587,20 kn na ime dnevnica te u ukrajinskom gradu Brovary.
Njegov šef kabineta Klarin putovao je u Varšavu na »sastanak u upravi Grada Poznana vezano za upravljanje prometom«, kako opisuje, za što je dobio 883,75 kuna dnevnica, a s njim je za bio i dogradonačelnik Ante Babić. Tu je i 2.407,64 kuna dnevnica za Klarinov put u Švedsku, koji je definiran kao put »u okviru projekta Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita«.

Odvjetničke usluge

Stavka »Odvjetničke usluge za 2018,. godinu« pak otkriva da je Grad najviše koštao spor s Gortanom u stečaju, za koji se navodi da je Grad kao stečajni vjerovnik za spor vrijedan 5.434.000 kune odvjetnicima platio 69.750 kuna! Tu je i 68.750 kuna odvjetničkih usluga za spor vrijedan četiri milijuna kuna po tužbi jednog građanina, te 36.087,50 kuna plaćenih odvjetniku za spor po tužbi tvrtke PS IMMO u sporu vrijednom 2.649.064,17 kuna. Još je nekoliko sporova za koje je odvjetnicima plaćeno oko 36.000 kuna, ili daleko manje, odnosno desetak ili tek 1.562 kuna.
U svakom slučaju, praksa vijećnika kojom od gradske vlasti traže podatke o troškovima putovanja te dnevnice i reprezentaciju, pokazuje se korisnom – kao kontrolni mehanizam praćenja gdje se i kako troši javni novac te u ime prava onih koji plaćaju porez i prirez da znaju, da imaju točnu informaciju o tome.

 

 

Dukiću dnevnica i za proslavu Oluje u Kninu

Glede nazočnosti na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, u izvješću se navodi da je gradonačelniku isplaćena »dnevnica za službeno putovanje u zemlji«, u visini od 170 kuna. Zacijelo je to praksa i ostalih hrvatskih političara, no možda je, iako legalno, moralno upitno jesu li baš trebali uzeti dnevnicu za odlazak na proslavu Oluje u Kninu.

 

 

Što je sve Grad darivao poslovnim partnerima?

Za nabavu protokolarnih darova Grad Zadar je u prošloj godini potrošio ukupno 93.325,75 kuna. U protokolarne aktivnosti za koje su kupljeni darovi, navodi pročelnik Neven Klarin, ubrajaju se službeni prijami za veleposlanike Japana, Slovačke i Crne Gore, Kanade, Irana i Ujedinjenog Kraljevstva. »Bili smo domaćini susreta Predsjednice RH s Predsjednikom Republike Albanije, također organiziran je susret s predstavnicima talijanskog grada Turija, posjet Tivtu i tamošnjim hrvatskim kulturnim udrugama«, stoji u odgovoru.
A evo koje je to darove, prema dostavljenom izvješću, Ured gradonačelnika tijekom prošle godine dijelio: suveniri Muzeja antičkog stakla i Arheološkog muzeja, maraschino, zadarski tartuf OPG-a Matak, nalivpero i penkala (ručni rad, maslinovo drvo), knjige »Leksikon zadarskih laureata«, »Baština zadarskog sporta« i Zadar-vodič«, izdanje Orisa, »Tri zadarske adaptacije«, zastavice Grada Zadra, keramički suvenir crkva svetog Donata te umjetničke slike.

 

 

 

Ured gradonačelnika: Utrošen iznos je opravdan

U odgovoru na naš upit iz Ureda gradonačelnika Zadra navode kako je tijekom 2018. bilo događaja koji se ne održavaju redovito svake godine poput obilježavanja jubilarne 25. obljetnice VRO Maslenica. Pored toga, Grad Zadar bio je domaćin više različitih aktivnosti međunarodnih organizacija čiji je Grad Zadar član te organizator ostalih službenih susreta s predstavnicima gradova prijatelja. Organizirano je više domaćinstava u sklopu učeničke suradnje među gradovima prijateljima te čitav niz dočeka zadarskih sportaša koji su postigli iznimne rezultate na svjetskoj razini. Također, u navedeni iznos uključen je i trošak organiziranja svečanosti povodom upisa zadarskih bedema na UNESCO-ov Popis Svjetske baštine koji se održao krajem 2017., a plaćen je iz proračuna za 2018.godinu. Imajući u vidu sve navedeno, držimo da je iznos utrošen za reprezentaciju apsolutno opravdan, ističu iz Ureda gradonačelnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno