Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LJETNE FEŠTE Tovareća alka, utrke, zabava i tradicija

07.08.2019. 08:16
LJETNE FEŠTE Tovareća alka, utrke, zabava i tradicija


U Sv. Filipu i Jakovu na prepunoj rivi u subotu je održana peta po redu tradicionalna utrka tovara, jedinstvena po tome što je jedina koja u svom natjecateljskom sadržaju sadrži alku. Ova spektakularna, turističko-promidžbena manifestacija započela je kao i prijašnjih godina jedinstvenim tovarećim defileom na pet starinskih tema: »čovik iđe u polje, žena iđe u polje, voda s bunara se u burilima-vučijama nosi doma, goni se slama za ispod blaga i goni se frmentina-kukurozovina za blago naraniti«.
Organizator manifestacije je KUD Sv. Roko, predsjednika Ivice Eškinje Lantane, uz pripomoć Općine i Turističke zajednice. Sve se odvijalo pod budnim okom članova KUD-a Šime Brzića, Jure Milata i Vice Barčića- Čička.
U večernjim satima publiku je zabavljala klapa »Fumada«.
Pobjednici: Tovareća alka – 1. Karlo Diklan i Toni Baričić, koji su osvojili pršut, 2. mjesto osvojili su Ante Demo i Dalibor Božić te su osvojili pancetu, a treće mjesto su osvojili Vinko Kadija i Milivoj Fantina koji su osvojili paški sir.
U Utrci tovara prvo mjesto osvojila je Ružica Meić iz Pirovca, a nagrada je bila pršut. Drugo mjesto pripalo je Valentinu Peljušiću iz Debeljaka, a za to je dobio pancetu, dok je treće mjesto osvojio Luka Milat, za što je dobio sir.