Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ministarstvo neodređeno o problemu Crnog brda

07.08.2019. 10:59
Ministarstvo neodređeno o problemu Crnog brda


Kao što smo naveli u prethodnom odgovoru, odluka o izmještanju navedene mineralne sirovine donijet će se na razini svih uključenih tijela, odgovorili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na ponovljeno pitanje kada i na koji način će se ukloniti140 tona otpada koja je još prije devet godina kamionima iz propale šibenske Tvornice elektroda i ferolegura kamionima dovezena na područje Biljana Donjih i popularno nazvana Crno brdo.
Prvotni upit tom ministarstvu uputili smo nakon što smo od Ministarstva državne imovine na ista pitanja dobili odgovor kako Crno brdo nije u njihovoj nadležnosti.


Kameni agregat je otpad
– Presudom Suda Europske Unije, od 2. svibnja 2019., proizlazi da je kameni agregat odložen u Biljanima Donjim otpad, u smislu članka 3. točke 1. Direktive 2008/98, a ne nusproizvod kao što je smatrala Republika Hrvatska.
Slijedom navedenog, Ministarstvo državne imovine nije nadležno za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, već Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ističemo kako je ovo Ministarstvo spremno pomoći Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kako bi se problem otpada čim prije riješio, na dobrobit stanovnika, ali i zaštite okoliša, odgovorili su nam, nakon čega smo se obratili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i dobili odgovor da presudom Europskog suda nisu ukinute odluke nadležnih tijela Republike Hrvatske. U odgovoru je, kako to sada i ističu, navedeno i da će se odluka o izmještanju navedene mineralne sirovine donijeti na razini svih uključenih tijela i to Ministarstva obrane, Ministarstva državne imovine, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, no ponovno je izostao odgovor kada i na koji način, odnosno hoće li otpad samo biti premješten na neku drugu, prikladniju lokaciju od ove udaljene svega 50-ak metara od kuća, ili će biti upotrijebljen, kako se to nedavno spominjalo, za potrebe asfaltiranja i dogradnje piste u Zračnoj luci Zadar, izostao je. Za zaključiti je da rješenje za ovaj ekološki problem na koji je upozoravala i Europska komisija te prijetila i kažnjavanjem Republici Hrvatskoj, još uvijek nema, a očito je da nije poznato ni kad će ga iznaći.


Upozoravali na ekološku bombu
Na ekološku bombu usred Ravnih kotara godinama upozoravaju stanovnici okolnih mjesta, razne udruge, političari, a stav da se radi o potencijalno opasnom otpadu za zdravlje ljudi zauzela je i Europska komisija. Rješenje se godinama tražilo, no bez uspjeha. Nedavno se promijenila i nadležnost i to nakon što je stručnom analizom taj otpad okarakteriziran kao mineralna sirovina koja predstavlja rudno blago. Po sili zakona postao je državna imovina, a onda ponovno otpad i nadležnost drugog ministarstva u kojem se u isto vrijeme promijenio i ministar. A mijenja se i samo crno brdo. U dijelu je crnu površinu nalik mjesečevu reljefu pokrilo raslinje. Da je po narodnoj poslovici »čekaj magarče da naraste trava » bio bi to kraj priče, a u ovom slučaju samo je nastavak agonije stanovnika okolnih krajeva koji strahuju za svoje zdravlje, ne mogu koristiti vodu iz bunara za piće, a niti povrće iz vrtova.