Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SLAVONIJA NA RIVI Kome smetaju Slavonci u Zadru?

07.08.2019. 08:22
SLAVONIJA NA RIVI Kome smetaju Slavonci u Zadru?


Petu godinu za redom na zadarskoj rivi se u sklopu sajma koji organizira Udruga branitelja proizvođača Panonija mogu vidjeti, kušati i kupiti proizvodi slavonskih OPG-ovaca. Na ukupno 32 štanda nude se razni suhomesnati proizvodi s nezaobilaznim kulenom i kulenovom sekom, razne vrste meda i proizvoda od meda, raznovrsne rakije, rukotvorine i ručno izrađeni nakit, drvene igračke, odjevni predmeti s duhovitim natpisima pa čak i antikviteti iz tih krajeva Lijepe Naše. No na naše čuđenje, ali i brojnih Zadrana i gostiju, improvizirana šator-kuhinja jučer je bila zatvorena pa su svi oni koji su poželjeli kušati tradicionalni slavonski čobanac, kiseli kupus s kobasicom ili grah pripremljen po starom slavonskom receptu ostali zakinuti za taj gušt. Raspitujući se za razloge saznali smo kako je ove godine takva odluka donesena u Gradu Zadru odakle je organizatorima stigla i odluka prema kojoj im se dopušta izlaganje svega šest dana što je upola kraći rok od primjerice prošlogodišnjih dvanaest.


​Zatečeni odlukom Grada
– Malo smo ostali zatečeni takvom odlukom, ali što se može. Kad smo dobili rješenje već smo bili u Šibeniku i sve smo već pripremili i dogovorili oko prijevoza štandova i ostale opreme, do proizvoda. Rok od šest dana nam je poremetio cijelu koncepciju sajma, ali nekako smo se snašli i nazvali ga ove godine »Branitelji Zadru«. Lani smo šest dana imali »Dane Slavonije«, a šest »Zeleno i plavo«. Ove godine imamo samo, eto, ponudu proizvoda naših OPG-ovaca. Nećemo imati nastupe KUD-ova i tamburaše jer to financijski od zarade u šest dana ne možemo pokriti. Treba platiti smještaj, prijevoz, putarinu, razna davanja… Ne znamo zašto je ove godine donesena takva odluka, kaže nam Pave Baotić, predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonija dodajući kako se boji da će većina izlagača odustati od dolaska u Zadar iduće godine ukoliko uvjeti ostanu na razini ovogodišnjih.
– Izlažemo u 12 hrvatskih gradova, a u Zadru, kojeg svi volimo i zaista nam je tu lijepo, smo već jubilarni peti put. Kad smo prvi put poslali zahtjev Gradu Zadru tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta s oduševljenjem nas je prihvatio i svi su nam bili na raspolaganju za bilo što. Ne znamo što se to ove godine promijenilo, kaže Baotić.
Odgovor na to pitanje zatražili smo u Gradu Zadru, a kako se potiho spomenuo bunt zadarskih ugostitelja protiv takve vrste manifestacija u špici sezone za mišljenje smo pitali Stipu Kneževića, predsjednika Županijske obrtničke komore.
– Mi smo protiv štandova i bina na kojima se nudi točeno pivo i razna pića. Smatramo da je to nelojalna konkurencija kojom netko zaradi lijep novac, a usput uništava druge koji se bave ugostiteljstvom. Dozvole za to je do sada izdavala Turistička zajednica grada Zadra što smo također smatrali da nije u redu. Mi nismo nikakav prigovor za ovu, a niti manifestacije takva tipa, upućivali prema Gradu. To su ljudi koji plasiraju svoje domaće proizvode, a obzirom da se radi o Slavoniji, smatramo da upotpunjuju ponudu u našem gradu te da nam nisu konkurencija. U ovom slučaju je riječ o braniteljima OPG-ovcima što ja osobno podržavam i drago mi je da rade, pa i da zarade, kazao je Knežević.


​Je li riječ o nesporazumu?
Obilazeći jučer štandove naišli smo i na branitelje koji su sudjelovali u obrani Zadra te neko vrijeme, tijekom najžešćih napada, proveli u našem gradu. Ovogodišnje svojevrsno negostoprimstvo, za razliku od dobrodošlice 90-ih, nisu željeli komentirati. Izrazili su nadu da se radi o nesporazumu koji će se ispraviti kako bi se ovaj sajam nastavio održavati narednih godina.
– Nadamo se da će sve biti u redu i Dani Slavonije u Zadru su tradicija te simbol zajedništva hrvatskog naroda, poručili su pozivajući Zadrane i goste da svrate danas na gradsku tržnicu gdje im je odobreno pripremanje tradicionalnih jela u prijepodnevnim satima. Gesta je to kojom se očito pokušava popraviti što se popraviti da, no i dalje ostaje otvoreno pitanje kome to smetaju Slavonci u Zadru čiji sajam se održava godinama u 12 hrvatskih gradova te ima podršku Ministarstva branitelja i pokroviteljstvo ureda predsjednice.
Do zaključenja ovog teksta iz Grada Zadra nismo dobili odgovor na naš upit pa ćemo ga objaviti naknadno, kada ga dobijemo.