Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Termiti obilježili godišnjicu pogibije Senada Župana

07.08.2019. 08:10
Termiti obilježili godišnjicu pogibije Senada Župana


U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti Veterani 84. gardijske bojne Termiti ponovno su se ovog vikenda sjetili svog poginulog suborca Senada Župana.
Župan je kao zapovjednik voda u 2. pješačkoj satniji, junački poginuo 4. kolovoza 1995. u oslobađanju Tulovih greda. Na mjestu pogibije, Termiti su se okupili kod bijelog križa koji ne predstavlja samo spomen obilježje, nego i zavjet generacijama kako se treba braniti sloboda.


Odali počast i u Obrovcu
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća »Termiti« i članovi obitelji, odali su počast i na obali u Obrovcu koja nosi ime hrvatskog junaka. Obilježavanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević te gradonačelnik Zadra i ratni liječnik Termita Branko Dukić.
Obilježavanje su Termiti nastavili velikim okupljanjem kod Tulovih greda. Po uspješnom završetku napadajne Vojno redarstvene operacije »Ljeto 95« pripadnici ove postrojbe Hrvatske vojske se vraćaju u prvi borbeni sektor zbornog područja Split, na planinu Velebit, gdje se pripremaju za konačno oslobođenje domovine. Tako je 84. gardijska bojna Termiti bojne dobila zonu odgovornosti: desnim kanjonom Zrmanje, lijevo Vršine, Prezid. Zadaća je bila razbiti neprijatelja na crti njegove prve obrane i što prije presjeći komunikaciju Obrovac – Sv. Rok. Istovremeno je trebalo ovladati Tulovim gredama te presjeći komunikaciju Obrovac – Gračac i ovladati širim područjem Muškovaca.


​Napadna operacija
Napadna operacija započeta je 4. kolovoza 1995. u 5 sati iz dva smjera. Lijevi smjer je bio Gornja bukva – Modrići, dok je desni smjer bio Bukovo pleće – Tulove grede – Bužonjin vrh. Unatoč teškom prohodnom terenu i žilavoj obrani, neprijatelj je neutraliziran, te su oslobođene Tulove Grede čime je omogućeno uvođenje oklopnih i logističkih snaga specijalne policije prema Alanu, Svetom Roku i Gračacu. Nakon prvog dana zauzeta je crta Mali Alan – Maruni Draga – Tulove grede – kota 826. S dostignutih crta, uz jaku topničku potporu, uvođenje pričuvnih pješačkih snaga bojne, razbijaju se preostali položaji protivnika te se uspostavlja crta Golovro – Pečica. U noćnim satima manji dio snaga ulazi u Obrovac. Trećeg dana napadnih djelovanja, 6. kolovoza 1995. postrojba izbija na crtu Prezid – Bilišane – Žegar čime u potpunosti izvršava postavljenu zadaću. U tijeku izvođenja zadaće bojna je imala jednog poginulog Senada Župana i nekoliko teže i lakše ranjenih. Osobito teških trenutaka sjećao se zadarski gradonačelnik, koji je istaknuo kako je na tom terenu izuzetno zahtjevno bilo pomoći i teško ranjenim vezistima koji su vozilom naišli na tenkovsku minu. Termiti 7. i 8. kolovoza dobivaju zadaću za napadno djelovanje smjerom Omšica – Gubavčevo polje – Srb. Uz sudjelovanje 4. gardijske brigade »Pauci« i prvog gardijskog zdruga, bojna »Termiti« u popodnevnim satima ulazi u Srb te izbijaju na državnu granicu. Dva dana kasnije postrojba se izvlači na Udbinu. Kao snaga pričuve Zbornog područja Gospić, Termiti osiguravaju željezničku prugu na području Lovinac – Sveti Rok za prolazak vlaka slobode za Knin.