Termiti obilježili godišnjicu pogibije Senada Župana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Heroj Tulovih Greda i dalje živi među svojim suborcima
Župan je kao zapovjednik voda u 2. pješačkoj satniji, junački poginuo 4. kolovoza 1995. u oslobađanju Tulovih greda. Na mjestu pogibije, Termiti su se okupili kod bijelog križa koji ne predstavlja samo spomen obilježje, nego i zavjet generacijama kako se treba braniti sloboda.
Siniša KLARICA
Termiti obilježili godišnjicu pogibije Senada Župana u VRO Oluja

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti Veterani 84. gardijske bojne Termiti ponovno su se ovog vikenda sjetili svog poginulog suborca Senada Župana.
Župan je kao zapovjednik voda u 2. pješačkoj satniji, junački poginuo 4. kolovoza 1995. u oslobađanju Tulovih greda. Na mjestu pogibije, Termiti su se okupili kod bijelog križa koji ne predstavlja samo spomen obilježje, nego i zavjet generacijama kako se treba braniti sloboda.

Odali počast i u Obrovcu

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća »Termiti« i članovi obitelji, odali su počast i na obali u Obrovcu koja nosi ime hrvatskog junaka. Obilježavanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević te gradonačelnik Zadra i ratni liječnik Termita Branko Dukić.
Obilježavanje su Termiti nastavili velikim okupljanjem kod Tulovih greda. Po uspješnom završetku napadajne Vojno redarstvene operacije »Ljeto 95« pripadnici ove postrojbe Hrvatske vojske se vraćaju u prvi borbeni sektor zbornog područja Split, na planinu Velebit, gdje se pripremaju za konačno oslobođenje domovine. Tako je 84. gardijska bojna Termiti bojne dobila zonu odgovornosti: desnim kanjonom Zrmanje, lijevo Vršine, Prezid. Zadaća je bila razbiti neprijatelja na crti njegove prve obrane i što prije presjeći komunikaciju Obrovac - Sv. Rok. Istovremeno je trebalo ovladati Tulovim gredama te presjeći komunikaciju Obrovac - Gračac i ovladati širim područjem Muškovaca.

​Napadna operacija

Napadna operacija započeta je 4. kolovoza 1995. u 5 sati iz dva smjera. Lijevi smjer je bio Gornja bukva - Modrići, dok je desni smjer bio Bukovo pleće - Tulove grede - Bužonjin vrh. Unatoč teškom prohodnom terenu i žilavoj obrani, neprijatelj je neutraliziran, te su oslobođene Tulove Grede čime je omogućeno uvođenje oklopnih i logističkih snaga specijalne policije prema Alanu, Svetom Roku i Gračacu. Nakon prvog dana zauzeta je crta Mali Alan - Maruni Draga - Tulove grede – kota 826. S dostignutih crta, uz jaku topničku potporu, uvođenje pričuvnih pješačkih snaga bojne, razbijaju se preostali položaji protivnika te se uspostavlja crta Golovro – Pečica. U noćnim satima manji dio snaga ulazi u Obrovac. Trećeg dana napadnih djelovanja, 6. kolovoza 1995. postrojba izbija na crtu Prezid - Bilišane – Žegar čime u potpunosti izvršava postavljenu zadaću. U tijeku izvođenja zadaće bojna je imala jednog poginulog Senada Župana i nekoliko teže i lakše ranjenih. Osobito teških trenutaka sjećao se zadarski gradonačelnik, koji je istaknuo kako je na tom terenu izuzetno zahtjevno bilo pomoći i teško ranjenim vezistima koji su vozilom naišli na tenkovsku minu. Termiti 7. i 8. kolovoza dobivaju zadaću za napadno djelovanje smjerom Omšica - Gubavčevo polje – Srb. Uz sudjelovanje 4. gardijske brigade »Pauci« i prvog gardijskog zdruga, bojna »Termiti« u popodnevnim satima ulazi u Srb te izbijaju na državnu granicu. Dva dana kasnije postrojba se izvlači na Udbinu. Kao snaga pričuve Zbornog područja Gospić, Termiti osiguravaju željezničku prugu na području Lovinac - Sveti Rok za prolazak vlaka slobode za Knin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno