Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

APSOLUTNO ZADOVOLJAN Premijer pohvalio Zadar i županiju zbog izvrsnih turističkih rezultata

07.08.2020. 14:17


Uoči proslave Dana domovinske zahvalnosti, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u Zadru se sastao s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Božidarom Kalmetom, zadarskim županom Božidarom Longinom, gradonačelnikom Brankom Dukićem, njihovim zamjenicima i saborskim zastupnicima.
Povod sastanku održanom u zgradi Županije iznimni su rezultati grada Zadra i Zadarske županije na području gospodarstva, ali i u borbi protiv koronavirusa, kao i izvrsnim turističkim brojkama po kojima je naša županija jedna od najboljih u državi. Odajući priznanje posjetom Zadru samo dan uoči proslave velikog nacionalnog praznika, premijer se na višesatnom sastanku detaljno upoznao s razvojem ovoga kraja, kao i projektima u pripremi, najavljujući još snažniji napredak grada i županije. Razgovaralo se i o nedavnim izborima na kojima je HDZ u IX. izbornoj jedinici opet ostvario jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj.


Neke općine ostvarile 65 posto lanjskog prometa
O detaljima sastanka, zatvorenom za javnost, doznajemo od prvog čovjeka županijskog HDZ-a, Božidar Kalmeta, koji ističe kako je premijer već godinama dobro upoznat s gospodarskom situacijom u Zadru i županiji.
– Razgovarali smo o aktualnoj situaciji u gradu, županiji i našim općinama, o prošlim izborima za Sabor, te o planu Vlade za naredno razdoblje. Bio je to jedan izuzetno ugodan i koristan razgovor na kojemu nas je premijer izvijestio o mnogim za nas važnim detaljima, počev od limita za Opću bolnicu Zadar do svih ostalih tema važnima za život građana Zadra i županije. Premijer je apsolutno zadovoljan situacijom u Zadru i županiji, poručujući nam da i dalje idemo u pravcu koji daje ovako dobre rezultate, kaže Kalmeta, dodajući kako je premijer htio prošetati gradom kako bi pozdravio građane, no jaka kiša omela ga je u tom naumu:
– Zbog proloma oblaka vani se nije moglo, međutim bit će prilike drugi put jer premijer je ovdje uvijek rado viđen gost, poručuje predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.
Sastankom je iznimno zadovoljan i zadarski župan Božidar Longin, otkrivajući nam kako je premijer spremno ponudio i financijsku pomoć Općoj bolnici Zadar zbog gubitaka prouzročenih koronakrizom.


Županija kao brend
– Ranije je dogovoreno da će premijer prije Knina doći u Zadar održati sastanak na temu aktualne problematike u županiji. Na sastanku su bili i moji zamjenici, gradonačelnik sa svojim zamjenicima, saborski zastupnici te pročelnici Šime Erlić i Joso Nekić. Jedna od najvažnijih tema o kojoj smo razgovarali s premijerom bio je broj turista u našoj županiji, s obzirom da su rezultati iznad svih očekivanja u odnosu na ono što se najavljivalo i kako je bilo prije mjesec dana. Zadarska županija sada je destinacija s ostvarenih 65 posto prošlogodišnjeg prometa, što je u ovakvoj situaciji apsolutno zadovoljavajuće. Premijeru smo prezentirali i podatke o svemu onome na čemu smo radili prošlih mjeseci kako bi i dosegli ovakve brojke u turizmu, počev od brojnih sastanaka s našim turističkim zajednicama, ugostiteljima, hotelijerima i proizvođačima, kaže župan, napominjući kako je premijer izuzetno zadovoljan ovakvim rezultatima.
Naime, na sastanku su mu predočili precizne podatke o turističkim kretanjima Zadra i županije koji pokazuju kako je ovdje ostvareno čak 65 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa. Bio je ugodno iznenađen i podatkom kako su neke općine realizirale čak 95 posto lanjskog prometa, ističe župan.




Zaokret u turizmu
– Ovakvom je situacijom jako zadovoljan jer je jasno da nije riječ o slučajnosti, već da iza toga stoje veliki trud i rad. Od pojave covida-19 održali smo niz sastanaka s našim vinarima, vinogradarima, sirarima i stočarima jer svi oni gube tržišta. Stoga smo pokušali napraviti sinergiju naših proizvođača i ugostitelja kako bismo izašli s novim brendom naše županije, plasirajući ga na svim internetskim mrežama i brošurama. Riječ je o brendu koji našu županiju promovira kao područje Mediterana i mediteranskih okusa s čak 82 posto proizvodnje plave ribe i 92 proizvodnje bijele ribe te preko 62 posto ukupne proizvodenje na razini RH. Pojasnili smo mu i kako smo prema turistima išli s izravnom porukom neka dođu u našu županiju kušati najbolju ribu i piti najbolja vina, što je onda i dalo ovakve rezultate jer nam dolaze automobilski gosti sa svojim obiteljima, koji vole upravo takvu ponudu. Dokaz je tome i podatak da u zaleđu Zadra nije moguće naći kuću za odmor sve do listopada jer doista je sve puno. Dobro smo predvidjeli da će ljudi tražiti osamu, domaću spizu i vino, odnosno kompletan gastronomski užitak. I to je taj zaokret u turizmu kojega smo na ovom sastanku prezentirali premijeru, zaključuje župan, dodajući kako je Plenković bio iznimno zadovoljan turističkom situacijom u Zadru i županiji.


Ugovori za razvojne projekte
Nije stoga čudno da je Plenković nedavno Zadru uručio i ugovore za četiri razvojna projekta vrijedna 135 milijuna kuna, od kojih su čak 106 milijuna kuna bespovratna sredstva. Riječ je o ugovorima za prvu fazu izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, proširenje i rekonstrukciju Ulice Franje Tuđmana, obnovu bivše crkve i samostana svetog Nikole te obnovu bivše Tehničke škole, čime je najbolje pokazao što misli o napretku Zadra i županije. Premijer je prilikom tog posjeta Zadru čestitao svima koji su radili na pripremi ovih projekata, napominjući kako će Vlada nastaviti podupirati sve programe vezane za Zadarsku županiju, nakon čega je jasno zašto je uoči velikog nacionalnog praznika, prije Knina, došao u – Zadar.


Plenković obećao pomoć zadarskoj bolnici
Na sastanku u Županiji premijeru su predočeni i podaci o epidemiološkoj situaciji, prije svega gubicima zadarske bolnice nastalima uslijed krize izazvane pandemijom, kaže župan Božidar Longin.
– To su troškovi koje nitko nije mogao planirati, no mi smo pokazali da se znamo nositi u kriznim situacijama, zbog čega je i naša bolnica jako dobro odradila ovu epizodu s covidom. Premijeru smo predočili i podatke o svim troškovima, tražeći pomoć Vlade kako bismo bolnicu opet doveli u financijsku normalu i kako bi ona imala stabilnost kakvu je imala i do sada. Bolnica je bila osnovna tema našeg razgovora, zbog čega su sastanku nazočili i saborski zastupnici kako bismo svi skupa maksimalno pridonijeli rješavanju tog problema, ističe Longin.